Očarljivemu Davidu Jamesu je nanizanka JAG spremenila življenje. Foto:
Očarljivemu Davidu Jamesu je nanizanka JAG spremenila življenje. Foto:

Odraščal sem ob pretvarjanju, da smo v vojni. Ves čas smo drug drugega obmetavali s kamni ali blatom. Načrtovali smo napade in oblikovali majhne enote. Sčasoma so te bitke postale stvar več soseščin. Vedno je nekje v bližini prišlo do izbruha "vojne".

V srednji šoli nisem niti poskusil igrati, kar se je izkazalo za odlično. Tako vsaj nisem pridobil slabih navad.

Sem glavna zvezda nanizanke. Ne morem si privoščiti, da ne bi imel urejene pričeske.

Morda pa mladi le niso tako brezdelni in brezskrbni, kot si predstavljamo, da so – da je vse, kar jih zanima, moderna pričeska in gledanje za privlačnimi ljudmi. Morda bi se resnično radi naučili kaj koristnega.

Nikoli se ne zanašaj na glasbenika.

Ekipa JAG-a, ki je prejela veliko nagrad.
David James Elliott
David James, kot smo ga najbolj navajeni - kot Harm Rabb mlajši.
David James Elliott
Ko je bil še mlad in neizkušen ...
Ekipa JAG-a
Mac, Harm in Bud so sestavljali skoraj nepremagljivo ekipo.
David James Elliott
Je veliko oboževalcev pridobil tudi zaradi uniforme?
David James Elliott
Velja za zelo prijaznega in dostopnega zvezdnika.

Da bodo stvari postale jasnejše, se odločimo, da ga bomo imenovali kar David James. Rodil se je 21. septembra leta 1960 v Miltonu, predmestju Toronta v Kanadi.

Je drugi izmed treh otrok Arnolda Smitha, instalaterja vodovodnih cevi, in uslužbenke Pat. Ker se je njegov oče rodil na Bahamih, je vsa družina veliko časa preživela pri sorodnikih in prijateljih na tem rajskem otočju, zato imajo Bahami v Davidovem srcu prav posebno mesto.

Glasbenik enkrat in nikoli več
V njegovi mladosti prav nič ni kazalo na to, da bo David James postal igralec. Predvsem se je zanimal za glasbo, ustanovil je celo svojo skupino, ki je preigravala uspešnice rokenrola. Bil je tako prepričan, da jim slava ne uide, da je za nekaj časa celo pustil srednjo šolo in nastopal po zakotnih lokalih in utesnjenih odrih. Zadevo so zastavili na veliko – Milton jim je postal premajhen in brez kakršne koli podpore ali spodbudnih kritik so se odpravili na lov za srečo v Toronto. Ni jim uspelo. Vse bolj so se predajali nočnemu življenju in nastopali v barih sumljivega slovesa, tako da so s skromnimi dohodki komaj shajali. O slavi ni bilo ne duha ne sluha. David James si je za nekaj časa poiskal tudi službo v tovarni, kjer so izdelovali pasove.

Nič čudnega, fantje so sicer imeli željo, bili pa so premalo zagreti za vaje. Tudi njihovo glasbeno znanje je bilo vprašljivo. Še več, odločiti se niso mogli niti glede tega, kakšno ime naj si sploh nadenejo. Še najdlje so vztrajali po imenu Supervisors (Nadzorniki) – idejo so dobili, ko je eden od članov ukradel nekaj majic s tem napisom. Skupina je počasi razpadala in končno tudi razpadla. David James je pristal na trdih tleh in se vrnil v šolo. Takrat je bil star 19 let.

Ta fant bi znal postati dober igralec
Ko so pri predmetu zgodovina gledališča morali odigrati Kralja Leara, je David James je po naključju dobil glavno vlogo. Profesor je bil nad njegovo interpretacijo navdušen, zato mu je predlagal, naj se poskusi kot igralec. David James se je nasmehnil – ne le, da o igranju ni vedel prav ničesar, v življenju sploh še ni videl gledališke predstave. Ko pa mu je brat povedal, da prav Toronto premore najboljšo igralsko šolo, Ryerson Polytechnic Institute, se je opogumil in odšel na avdicijo, na kateri pa ni šlo vse gladko.

Pozabil je besedilo, zato je namesto naučenih besed zapel kar otroško pesmico in improviziral v nedogled. »To je bil čudež. Bil sem obupen, a profesorji so očitno prepoznali nadarjenost, ki bi se jo splačalo negovati in piliti,« se spominja svojih začetkov David James. Pri njegovem imenu so naredili kljukico. Sprejet.

Še preden se je lahko pohvalil z diplomo iz igralstva, se mu je uspelo prebiti med izbrance, ki so sodelovali na svetovno znanem Stratford Shakespearean festivalu. V Stratfordu je ostal dve leti, se zagreto učil in celo dobil nagrado Jeana Chalmersa za najobetavnejšega igralca.

Majhni, a zanesljivi koraki
Po vrnitvi iz Stratforda so mu ponudili vlogo vročega in radoživega odvetnika, v katerega se zaljubi glavna igralka v CBS-ovi nadaljevanki Street Legal. Soigralka Sonja Smits ga je takrat opisala z besedami: »Ko sem ga spoznala, je bil pravi zelenec, a me je navdušil s postavo in neskončno očarljivostjo.« Kar je bilo mišljeno le kot enkratno gostovanje, se je sprevrglo v pravi igralski uspeh – David James je postal glavni moški igralec. Med Kanadčankami je završalo: Le kdo je ta čedni temnolasec? Lep obraz in izklesana postava mu nista škodili pri nabiranju oboževalk – revija Flare ga je razglasila za najbolj zaželenega samca leta.

V Hollywood, kam pa drugam …
Na krilih prvih uspehov in z mamljivo ponudbo podjetja Disney v žepu se je odpravil v mesto angelov. Preden pa se je lahko včlanil v Združenje igralcev, si je moral spremeniti ime, saj je na spisku že obstajal David Smith. V stavbo je prišel kot David William Smith, z odločnimi koraki in pokončno glavo pa jo je zapustil David James Elliott. A glava mu je kmalu omahnila, ramena pa spustila – delo z Disneyjem je zaradi mladosti in neizkušenosti padlo v vodo, ostala so mu le gostovanja v ne preveč blestečih serijah.

Povprečna kariera, sreča v ljubezni
Leta 1992 so se stvari začele obračati na bolje. Spoznal je igralko, tudi Kanadčanko Nanci Chambers, s katero sta se hitro odločila za poroko. Zvestobo sta si obljubila kar v mestni hiši, a si prisegla, da bosta, ko bodo njune denarne skrbi rešene, priredila še eno, veliko večje slavje. Leto zatem se jima je rodila hči Stephanie, leta 2003 pa še sin Wyatt. Nanci je sicer zaigrala tudi v seriji JAG, kjer je upodobila zlobno in škodoželjno poročnico Loren Singer. Zakonca sta pred leti postala tudi ameriška državljana.

Jupi, vloga je moja, samo moja!
Elliottu je steklo tudi v igralstvu – v seriji The Untouchables je upodobil agenta Paula Robbinsa. Cena se mu je počasi dvigala, tudi zanimanje zanj, tako da ga je bilo v naslednjih dveh letih mogoče videti tudi v nam poznanih serijah, kot sta na primer Melrose Place in Seinfeld. A to mu ni bilo dovolj in skozi sito je poskusil priti tudi pri nanizanki JAG. V vlogi poročnika Harmona Rabba mlajšega je bil tako prepričljiv, da ostali kandidati niso imeli nikakršnih možnosti. Ostalo je zgodovina ...

Pa spoznajmo še Harmona Rabba
Harmon Rabb je v desetih sezonah, med letoma 1995 in 2005, kolikor smo ga spremljali v JAG-u (Judge Advocate General) napredoval od poročnika do poveljnika. Rodil se je v Kaliforniji 25. oktobra leta 1963 in je tako nekaj let mlajši od svojega »alter ega«, Davida Jamesa Elliotta. Njegov oče, Harmon Rabb starejši, je bil pomorski pilot, ki pa je bil med vietnamsko vojno sestreljen in od takrat tudi pogrešan. Mali Harm je končal pomorsko akademijo, nato pa so mu zaupali upravljanje letala F-14.

Ko je med nočnim pristajanjem na letalonosilko doživel nesrečo, so zdravniki ugotovili, da trpi za nočno slepoto (v kasnejših sezonah se ta diagnoza izkaže za napačno). S težkim srcem se poslovi od letalstva in ko diplomira na pravni fakulteti, se zaposli na JAG-u. Po nekaj letih pravdanja na sodišču se vrne med pomorske pilote, kjer ga ostali kličejo »očka«. A tudi tu ne najde obstanka, ker ne vidi možnosti hitrega napredovanja, se po šestih letih znova pridruži JAG-ovi ekipi.

Kaj se zgodi v zadnjem delu zadnje sezone, je prepuščeno gledalčevi domišljiji – nekateri sklepajo, da se poroči z dolgoletno sodelavko in najboljšo prijateljico, Sarah »Mac« Mackenzie, s katero se preselita v London, po drugi različici pa se z Mac ustalita v San Diegu.

Kratke in sladke o Harmonu …
- živi v majhnem podstrešnem stanovanju v Washingtonu, ki ga je tudi sam opremil;
- za sprostitev v roke rad poprime kitaro;
- rekreira se s tekom in zelo zdravo je;
- v začetnih sezonah pogosto kadi kubanske cigare, ko pa mu sodelavka Mac zabrusi, da so ogabne, to razvado opusti;
- piloti na letalonosilki USS Patrick Henry ga najprej kličejo Pappy (Očka), nato pa mu vzdevek spremenijo v Hammer (Kladivo). To je za Harma velika čast, saj je bil to tudi vzdevek njegovega očeta.

… in o Davidu Jamesu
- leta 1996 ga je revija People uvrstila na seznam 50 najlepših ljudi na svetu:
- kot je obljubil, sta se z ženo Nanci še enkrat poročila 26. junija 1999 v Santa Barbari v Kaliforniji. Njuna hči Stephanie je na poroki nosila rože;
- vsako leto se udeleži slavnega Bostonskega maratona, da bi s tem podprl Rešilno vojsko (ameriško polvojaško mednarodno organizacijo na verski in dobrodelni osnovi).

Lani je JAG-u pomahal v slovo
Vsega lepega je enkrat konec in lani se je po desetih izjemno uspešnih sezonah in 227 delih David James Elliott poslovil od vojaške nanizanke JAG, ki so jo predvajali pod okriljem hiše CBS. Podpisal je enoletno pogodbo z drugo televizijsko hišo, ABC, ki mu je zagotovila, da mu bo ponudila vlogo v kakšni že obstoječi seriji ali pa začela s snemanjem nove, v kateri bo imel glavno vlogo.

A. P.

Odraščal sem ob pretvarjanju, da smo v vojni. Ves čas smo drug drugega obmetavali s kamni ali blatom. Načrtovali smo napade in oblikovali majhne enote. Sčasoma so te bitke postale stvar več soseščin. Vedno je nekje v bližini prišlo do izbruha "vojne".

V srednji šoli nisem niti poskusil igrati, kar se je izkazalo za odlično. Tako vsaj nisem pridobil slabih navad.

Sem glavna zvezda nanizanke. Ne morem si privoščiti, da ne bi imel urejene pričeske.

Morda pa mladi le niso tako brezdelni in brezskrbni, kot si predstavljamo, da so – da je vse, kar jih zanima, moderna pričeska in gledanje za privlačnimi ljudmi. Morda bi se resnično radi naučili kaj koristnega.

Nikoli se ne zanašaj na glasbenika.