Mariah je glasbeni fenomen. Foto: Reuters
Mariah je glasbeni fenomen. Foto: Reuters

Ne moti me, da me primerjajo z Whitney Houston. Lahko bi me namreč primerjali še s kakšnim slabšim človekom.

Mariah Carey
Glasba je njeno življenje. Foto: EPA

Nikoli, zares nikoli ne poslušaj ljudi, ki te želijo prestrašiti.

Mariah Carey
Na odru vedno priredi pravi spektakel. Foto: EPA

Vidim luč na koncu predora – upam le, da mi ne gre naproti tovorni vlak.

Mariah Carey
Mariah je znana po izredno drznih oblekah. Foto: EPA

Če se kritiki ukvarjajo z mojim zasebnim življenjem, je to njihova težava. Vsak, ki ima le polovico možganov, namreč ve, da štejejo edino uvrstitve na lestvicah.

Mariah Carey
Njen zadnji album, The Emacipation of Mimi, je prava uspešnica.

Nemogoče je biti človek, za kakršnega te označujejo mediji in imajo poslušalci. Nihče me pravzaprav ne pozna.

Tak dosežek je med solisti do zdaj uspel le "kralju" Elvisu Presleyju, z več prvimi mesti – natanko z 21 – pa se lahko pohvalijo samo legendarni The Beatles. Preberite torej zgodbo o najbolj prodajani in najuspešnejši ameriški pevki v zgodovini popularne glasbe!

Mariah se je rodila 27. marca leta 1970 v mestu Huntington v zvezni državi New York. Glasbeni talent je nedvomno podedovala po mami, Patricii Hickey, ki je bila operna pevka in glasbena učiteljica. Oče Alfred Roy Carey je bil letalski inženir, po njem pa ima Mariah nekoliko temnejšo polt, saj so se v njegovi družini mešali temnopolti in venezuelski geni. Mariah, najmlajša od treh otrok, je ime dobila po pesmi They Call the Wind Maria iz muzikala Paint Your Wagon, njeno otroštvo pa ni bilo lahko, saj je bila celotna družina zaradi mešanih korenin pogosto deležna rasističnih opazk, sovražnosti in celo nasilja, zato so se pogosto selili.

Njeni starši so se ločili, ko je imela mala Mariah le tri leta, zato je bila pogosto sama in osamljena. Uteho je že zgodaj poiskala v glasbi. Pri šestih letih je prvič javno nastopila in očarala tudi glasbene učiteljice – mamine prijateljice, saj je z lahkoto natančno odpela vse tone. Po končani srednji šoli se je preselila v New York in končala kozmetično šolo, največji uspeh na glasbenem področju pa je dosegla, ko so jo izbrali za spremljevalni vokal ameriške pevke Brende K. Starr, ki je bila v 80. letih precej priljubljena.

Odločilno je bilo poznanstvo s Tommyjem
Leta 1988 je na neki zabavi prav Brenda K. Starr izročila Mariahin demoposnetek Tommyju Motoli, takratnemu direktorju glasbene založbe Columbia Records. Motola si je posnetek zavrtel v svoji limuzini, ko je odhajal z zabave. Nad njenim glasom je bil tako očaran, da je obrnil avto in odhitel nazaj, a je Mariah že odšla. Kmalu sta se le spoznala in Mariah je podpisala prvo pogodbo. In zvezda je bila rojena …

Prvi album in že štiri uspešnice
Mariah se je po podpisu pogodbe zaprla v studio in delala. Rezultat je bil debitantski album s preprostim naslovom Mariah Carey, ki mu je založba zagotovila izredno medijsko podporo. Zato ni nič čudnega, da so kar štiri pesmi dosegle vrh Billboardove lestvice (Vision of Love, Love Takes Time, Someday in I Don't Wanna Cry). Njen bliskoviti uspeh ni ostal neopažen niti na podelitvi grammyjev, saj je prejela kar dve nagradi – za najboljšo novo izvajalko in najboljšo žensko pevko.

Kuj železo, dokler je vroče, si je verjetno mislila Mariah in že naslednje leto na trg poslala težko pričakovani drugi album Emotions, ki ponovno ni razočaral.

Ljubezen ali poroka za zahvalo?
Mariah in Tommy sta postala par že med snemanjem njenega prvega albuma, junija leta 1993 pa sta se na Manhattnu tudi poročila. Poroka je bila prvovrstni družabni dogodek, ki je polnil naslovnice rumenih časopisov. Mnogi so ugibali, ali je takrat 23-letna Mariah vzela 43-letnega Motolo le zaradi hvaležnosti, ker je iz nje naredil zvezdo.

Album za albumom, uspeh za uspehom
Tudi njena glasbena kariera je bila na vrhuncu – istega leta je izdala album Music Box, ki je do danes ostal njen najbolje prodajani album. Le kdo se ne spomni uspešnic Without You, Dreamlover in Hero. Za nameček je izdala še nekaj božičnih pesmi, med katerimi je prava klasika postala pesem All I Want For Christmas Is You, ki se ji v zadnjih decembrskih dneh ne more izogniti prav nobena radijska postaja po svetu. Naslednje leto je na prvem mestu lestvice rekordnih 16 tednov kraljevala z balado One Sweet Day, v kateri je združila moči s kvartetom Boyz II Men. Ta pesem je bila uvrščena na izjemno dobro sprejet album Daydream, s katerim si je prislužila šest nominacij za grammyja.

Tommy, adijo!
Mariah se je v javnosti pogosto pretvarjala, da je z njenim zakonom vse v najlepšem redu, konec leta 1996 pa ni zmogla več, s Tommyjem sta se razšla, leta 1998 pa tudi uradno ločila. Kasneje je odkrito spregovorila, da ni bila srečna, saj se je ob ukazovalnem in posestniškem Tommyju ves čas počutila ujeto.

Po ločitvi je končno svobodno zaživela in začela ustvarjati glasbo, ki ji je bila resnično všeč. Dokaz za to je album Butterfly, saj je nanj uvrstila predvsem pesmi r'n'b-ja in hip hopa in ne toliko balad kot v preteklosti. Spremenila pa je tudi zunanjost, saj je postala bolj izzivalna in seksi. Ta zasuk je razložila takole: "Mislim, da se ta album ne razlikuje toliko od mojih prejšnjih izdelkov. Brez skrbi, ni se mi zmešalo in nočem postati raperka, gre le za to, da končno lahko počnem vse, kar sem si že dolgo želela."

Uspehe je nizala še naprej – predvsem je navdušila z duetom s še eno izjemno ameriško vokalistko Whitney Houston, s katero sta skupaj zapeli pesem When You Believe. S singlom Heartbreaker z albuma Rainbow, izdanem leta 1999, pa je Mariah postala edini izvajalec, ki mu je uspelo vsako leto v devetdesetih z vsaj eno pesmijo prodreti na sam vrh ameriških glasbenih lestvic. Leta 1998 je začela zvezo z ameriškim igralcem bejzbola Derekom Jetrom, ki je bil prav tako kot ona iz mešane družine. Romanca se je kmalu končala, po Mariahinih besedah čas zanju enostavno ni bil pravi. Naslednje leto je njen partner postal mehiški pevec Luis Miguel.

Mariah se znajde v težavah
Z vstopom v novo tisočletje pa so se nad Mariah zgrnile težave. Kmalu zatem, ko je podpisala rekordno, kar 80 milijonov ameriških zelencev vredno pogodbo z založbo Virgin, je doživela tako fizični kot psihični zlom, ki se je odvijal kar pred očmi javnosti. Na njeni spletni strani so občudovalci lahko prebirali njena samomorilska sporočila, pogosto je blebetala v prazno in bila v svojem svetu. Ogromno ljudi se je nad njenimi dejanji začelo zgražati po razvpitem gostovanju v MTV-jevi oddaji TRL, kjer se je pojavila oblečena le v kratko majico in namigovala na spolnost, medtem ko je mladoletnemu občinstvu delila sladoled na palčkah.

A to še ni bilo vse: film Glitter, v katerem je odigrala glavno vlogo, je velika večina kritikov označila za pravo katastrofo in poneumljanje gledalcev, podobno usodo pa je doživela tudi istoimenska naslovna pesem. Pika na i Mariahine strme poti v pozabo je bila odločitev založbe Virgin, da z njo na začetku leta 2002 prekine pogodbo.

Mariah je spoznala, da tako ne gre več naprej, zato se je odločila za zdravljenje v psihiatrični bolnišnici. Po nekaj mesecih medijskega mrka in spopadanja s težavami, ki so se ji nakopičile, so se stvari zanjo začele obračati na bolje. Podpisala je novo pogodbo, tokrat z založbo Def Jam, pri kateri je izdala svoj osmi album Charmbracelet, s katerim ponovno ni prepričala ne poslušalcev ne kritikov. Leto 2003 pa lahko označimo za novo Mariahino rojstvo. Duet z raperjem Busto Rhymesom za pesem I Know What You Want je bil zadetek v polno in Mariah je bila končno spet visoko uvrščena na glasbenih lestvicah.

Leto 2005 – veliki povratek
Lani je Mariah dokončno spet zablestela in osvojila ljudska srca in nič ne kaže, da bi bila pripravljena status dive prepustiti kakšni drugi izvajalki. Njen deveti studijski album The Emancipation of Mimi je namreč dal že veliko uspešnic in postal celo najbolje prodajani album v ZDA v preteklem letu. Na svojo stran je ponovno pridobila tudi kritike. Drugi singel s tega albuma, pesem We Belong Together, je postal najbolj poslušana pesem v ZDA v letu 2005. Na prvem mestu lestvic se je obdržal kar 14 tednov, zanj pa je Mariah dobila dva grammyja. Brez dvoma, Mariah je spet svetovni hit in prava diva.

Nepozabni glas
Na koncu ne moremo mimo omembe Mariahinih izjemnih glasovnih sposobnosti. Njen glas, ki je pravzaprav njena zaščitna znamka, ima namreč razpon kar petih oktav. Na glasbeni televiziji MTV in v reviji Blender Magazine so ga označili za »najboljši glas od vseh izvajalcev«, v reviji Cove pa je na lestvici 100 izjemnih popizvajalcev pristala na drugem mestu, za Christino Aguilera.

Ne moti me, da me primerjajo z Whitney Houston. Lahko bi me namreč primerjali še s kakšnim slabšim človekom.

Nikoli, zares nikoli ne poslušaj ljudi, ki te želijo prestrašiti.

Vidim luč na koncu predora – upam le, da mi ne gre naproti tovorni vlak.

Če se kritiki ukvarjajo z mojim zasebnim življenjem, je to njihova težava. Vsak, ki ima le polovico možganov, namreč ve, da štejejo edino uvrstitve na lestvicah.

Nemogoče je biti človek, za kakršnega te označujejo mediji in imajo poslušalci. Nihče me pravzaprav ne pozna.