Mary J. Blige velja za kraljico soula in hip hopa. Foto: EPA
Mary J. Blige velja za kraljico soula in hip hopa. Foto: EPA
Mary J. Blige
38-letna pevka je leta bila boj z odvisnostjo od mamil in alkohola. Foto: EPA
Mary J. Blige
Leta 2003 se je pevka poročila s svojim menedžerjem. Foto: EPA
Mary J. Blige
Maryjin razpon glasu je štiri oktave. Foto: EPA
Mary J. Blige
Pevko že leta uvrščajo med najlepše Zemljanke. Foto: EPA

Glasbena zvezdnica se lahko pohvali z več kot 48 milijoni prodanih albumov, 26 nominacijami za najprestižnejše glasbene nagrade grammy, od katerih jih ima na domači polici osem, sodelovanjem s številnimi glasbenimi legendami (Aretha Franklin, U2, Elton John) in uspešnimi “izleti” v igralske vode, uvrščena pa je tudi na številne lestvice najlepših Zemljank.

Oče je družino zapustil, ko je imela Mary štiri leta. Ima starejšo sestro z imenom Latonya Blige-DaCosta, ki je bila pred Kendujem tudi njena menedžerka, in mlajšo polsestro Jonquell in polbrata Bruca Millerja.
Pevka se je rodila v newyorškem Bronxu, a nato preživela svoja otroška leta v Savannahu v Georgii in že takrat navduševala s petjem v cerkvi. Družina se je pozneje preselila v predmestje New Yorka Yonkers, kjer je Mary nadaljevala s petjem, njena glasbena kariera pa je močno povezana z njeno vzornico Anito Baker. Leta 1988 je namreč na karaokah v lokalnem nakupovalnem centru odpela pesem Bakerjeve “Caught Up in the Rapture”, ki jo je takratni fant njene mame predvajal Jeffu Reddu, predstavniku založbe Uptown Records. Redd je posnetek poslal predsedniku založbe Andreju Harrellu in leta 1989 je Bligeova podpisala pogodbo, s katero je postala najmlajša varovanka založbe in edina ženska.

Plodovito sodelovanje s Combsom
Leta 1992 je izdala prvi album What's the 411?, pri katerem je sodeloval Sean Combs. Album je bil mešanica klasičnega soula in modernega urbanega stila, številni pa so jo okronali za novo Chako Khan in Aretho Franklin. Na slavni Billboardovi lestvici se je prvi singel You Remind povzpel do 29. mesta, na lestvici R & B pa je bil tisto poletje na prvem mestu, medtem ko je druga, jeseni objavljena mala plošča Real Love prav tako domovala na vrhovih lestvic R & B in postal njena prva pesem, uvrščena med deseterico hitov na lestvici Hot 100 signle (zasedala je sedmo mesto).

Dve leti pozneje je sledil drugi album My Life, pri katerem je imel znova prste vmes tudi Sean Combs, a je Mary na njem pustila zelo močan pečat. S pesmijo Be There for You/You're All I Need to Get By (duet s Methodom Manom) je osvojila tudi svojega prvega grammyja, istega leta pa posnela tudi pesem Not Gon' Cry (producirala ga je Babyface), ki se je povzpel na 2. mesto na Billboardovi lestvici in bil v tistih letih njen največji hit.

Na eni strani uspeh, na drugi depresija in odvisnost
Kljub rastoči slavi pa se je zasebno pevka spopadala z velikimi težavami: z odvisnostjo od mamil in alkohola, depresijo, svoje pa je dal, kot je pozneje priznala, še nezdrav ljubezenski odnos – njen fant je bil K-Ci Hailey of Jodeci. Leta 1997 je izdala zelo soulovski album Share My World, na katerem je bilo kar sedem hitov, med njimi tudi It's On, kjer je sodelovala z R. Kellyjem. Omenjeni album je bil do takrat tržno njen najuspešnejši: samo v ZDA so prodali tri milijone izvodov, zanj pa je prejela tudi nagrado American Music Awards (za najboljši album soula in R & B-ja ). Poleti tistega leta je odšla tudi na svetovno turnejo, ki jo je naslovila Share My World Tour, po katerem je izdala album v živo z naslovom The Tour s singlom Misty Blue.

Leta 1999 je sledil najbolj popovski album Mary, v katerem se je posvetila odkrivanju duhovnosti, na njem pa so sodelovali številni zvezdniki: Franklin, Babyface, Eric Clapton and Elton John, pesem All That I Can Say pa je napisala in producirala hiphopovska diva Lauryn Hill (pred zelo uspešno samostojno kariero pevka skupine The Fugees). Leta 2001 izdani album No more Drama je bil še en odličen soulovski izdelek, v katerem je pevka razgrnila svoje notranje boje, leta 2004 pa je za album Love&Life znova združila moči tudi s P. Diddyjem (Sean Combs).

Na desni si lahko ogledate dva videa: Mary z U2 v pesmi One in enega največjih hitov Be without you.
Velik uspeh albuma Breakthrough
A kljub visokim pričakovanjem album ni požel dobrih kritik, za razliko od naslednje leto izdanega albuma The Breakthrough s hiti Be Without You, Enough Cryin' in duetom z U2 »One«, za katerega je prejela 3 grammyje: za najboljšo žensko izvajalko R & B-ja, najboljšo R & B-jevsko pesem (Be Without You) in najboljši R & B-jevski album. V ZDA so prodali več kot tri milijone izvodov, drugod po svetu pa še več kot šest milijonov, s čimer je album postal eden od petih najbolj prodajanih albumov leta 2006. Njen zadnji album Growing Pains je izšel leta 2007 in je nominiran za grammyja v kategoriji najboljši album R & B-ja. Nagrade bodo podelili 8. februarja.

Kot številni pevski zvezdniki je tudi Mary J. Blige skočila v igralske vode: pojavila se je tako na televiziji (Jamie Foxx Show, Strong Medicine, Ghost Whisperer, Entourage), kot v filmih (Prison Song), v MTV-jevi produkciji pa naj bi odigrala tudi jazz-, blues- in soulpevko Nino Simone.

Sreča v objemu menedžerja
Prav tako, kot je razgibana kariera 38-letnice, je bilo razgibano tudi njeno zasebno življenje: po koncu turbulentnega razmerja s Cedricom »K-Ci« Haileyjem leta 1997 je srečo našla v objemu svojega menedžerja Martina Kenduja Isaacsa, ki ji je pomagal iz brezna mamil in alkohola, s katerimi se je spopadala dolga leta. Par se je poročil 24. decembra 2003, poroka je bila v ožjem krogu, z le 50 gosti, potekala je na Maryjinem domu. V intervjuju v oddaji Oprah je leta 2006 priznala, da je bila v otroštvu žrtev zlorab.

Ksenja Tratnik