Shakira: trojna grožnja - seksi stas in glas ter čuten trebušni ples. Foto:
Shakira: trojna grožnja - seksi stas in glas ter čuten trebušni ples. Foto:

Shakira Isabel Mebarak Ripolli se je rodila 2. februarja 1977 v Barranquilli v Kolumbiji kot najmlajša v družini z osmimi otroki. Njena mati je pol Kolumbijka pol Italijanka, oče pa Američan z libanonskimi in makedonskimi koreninami. Pester etnični rod je vsekakor vplival na njeno glasbo, na katero so vplivale še skupine, kot so Led Zeppelin, Beatles, Police, Cure in Nirvana.

Ena najbolj priljubljenih latinskih glasbenic je svojo prvo pesem napisala pri osmih letih, kitaro pa se je začela učiti pri enajstih. Pri 13 letih se je preselila v kolumbijsko prestolnico Bogoto v želji, da bi bila uspešna kot model. Namesto tega je leto pozneje, pri 14 letih posnela svoj prvi album Magia. Zaradi slabe prodaje tako prvega kot drugega albuma Peligro dve leti pozneje je Shakira obrnila hrbet glasbi in se posvetila igralski karieri. Zaslovela je z vlogo v televizijski seriji El Oasis, medtem ko je hodila v srednjo šolo. Leta 1995 se je vrnila v glasbeni studio in posnela svoj tretji album Pies Descalzos, ki je zaradi njene televizijske slave požel veliko zanimanja in postal velika uspešnica v Kolumbiji.

Ko je leta 1998 izdala četrti album Dónde Están Los Ladrones? je že bila velika zvezda v špansko govorečem svetu. Z na blond pobarvanimi lasmi in angleško-španskim albumom Laundry Service z letnico 2001 pa je postala velika mednarodna glasbena zvezdnica in zavzela vrhove glasbenih lestvic po svetu z uspešnicami, kot so bile pesmi Whenever, Wherever, Objection, Underneath Your Clothes ...

Pred izidom šestega, dvojnega studijskega albuma Fijación Oral 1 (v španščini) in Oral Fixation 2 (v angleščini) leta 2005, se je posvetila humanitarnemu delu; ustanovila je sklad Pies Descalzos za revne otroke v Kolumbiji in postala Unicefova in kolumbijska ambasadorka dobre volje.

T. V.

Pesmi, ki samoanalizirajo močno, mlado žensko so Shakiro povzdignile v vzornico žensk, jeza zaradi ponesrečene ljubezni, izražena skozi njena besedila, pa ji je prinesla primejavo z Alanis Morisette.
Shakirina libanonska babica jo je naučila plesati trebušni ples, da bi tako ostala zvesta svojim arabskim koreninam.
Shakira je od leta 2001 zaročena z Antoniom de la Ruajem, sinom nekdanjega argentinskega predsednika.
1,52 metra velika Shakira govori portugalsko, italijansko, angleško in seveda špansko.