Ivana Trump je bila v mladosti nadarjena smučarka, pozneje manekenka, nato pa še podjetnica. Foto: EPA
Ivana Trump je bila v mladosti nadarjena smučarka, pozneje manekenka, nato pa še podjetnica. Foto: EPA
Donald in Ivana Trump
Donald in Ivana Trump leta 1988, ko sta bila še zaljubljena (in mlada).
Ivana Trump
Vedno urejena in namejana Ivana je že od nekdaj ljubljenka fotografov. Še posebno, če jo ti ujamejo s kakšnim postavnim mladcem. Foto: EPA
Ivanka Trump, Eric Trump, Donald Trump jr.
Ivanka, Eric in Donald mlajši so nasledniki Trumpove dinastije. Donald mlajši je sicer že poskrbel, da sta Ivana in Donald postala dedek in babica, saj ima hčerko Kai, ki se je rodila 12. maja 2007, in nekaj dni starega sina Donalda III.
Donald in Melanija Trump
Za Donalda je bil zakon z Ivano prvi, ki je propadel zaradi Marle Maples, gospe Trump številka 2. Leta 2005 pa se je poročil še v tretje, s Slovenko Melanijo Knavs. Foto: EPA
Ivana Trump in Rossano Rubicondi
Ivana in Rossano sta bila pred poroko par več let, a tisti trenutek, ko sta si izmenjala zaobljubi, je ljubezen začela kopneti. Foto: EPA

ki je pozneje postala prva gospa Trump, nato pa še simbol vseh ločenih žensk.

Ivana se je rodila v mestu Gottwaldov na takratnem Češkoslovaškem (danes Zlin na Češkem). Že kot malo deklico jo je oče postavil na smuči in ji skozi otroštvo ter mladost pomagal razvijati smučarski talent.

Njena pot navzgor se je začela leta 1968, ko so jo izbrali za rezervo za češkoslovaško olimpijsko reprezentanco - to ji je omogočilo, da je začela potovati tudi zunaj držav t. i. komunističnega bloka in spoznavati svet, pri čemer se ji je porodila želja, da bi zapustila domovino.

Prvi mož, prijatelj iz otroštva
Istega leta se je poročila z dolgoletnim prijateljem, Georgeem Syrovatko, ki je imel kanadsko državljanstvo, s čimer se je dobro pripravila na to, da bo na eleganten način zapustila domovino. Pri tem ni tvegala, da bi s svojim ravnanjem ogrozila svojo družino, saj je zaradi poroke češkoslovaške oblasti ne bi imele za ubežnico, če bi se odločila preseliti k možu v Kanado.

Leta 1970 je diplomirala iz športne vzgoje na Karlovi univerzi v Pragi, pet let pozneje pa je izvedla svoj načrt in se preselila v Montreal k Syrovatku, kjer se je nekaj časa ukvarjala z manekenstvom. A zakonska sreča ni trajala dolgo - le leto dni pozneje sta se ločila, Ivana pa se je preselila v New York, kjer je promovirala olimpijske igre v Montrealu.

Mož št. 2 - mogočni Donald Trump
Tam je spoznala najpomembnejšega moškega v svojem življenju, Donalda J. Trumpa, sina obetavnega nepremičninskega posrednika Freda Trumpa. Z Donaldom sta se zaljubila in si 7. aprila 1976 na razkošni poroki obljubila, da se bosta večno ljubila. Skupaj sta začela ustvarjati imperij Trump - gradila sta razkošne hotele in igralnice (npr. Taj Mahal v Atlantic Cityju, Trump Tower na Manhattnu), čas pa sta si vzela tudi za družino in začela ustvarjati minidinastijo Trump, ki je vključevala njune tri otroke, Donalda mlajšega, Ivanko in Erica.

Ivanina podjetniška pot navzgor
Ivana je sicer v zakonu s Trumpom dokazala, da ni samo dekle z lepim obrazom, ampak da ima tudi podjetniško žilico - najprej je prevzela vodenje oddelka za notranjo opremo podjetja Trump, nato je postala še vodja igralnice/hotela Taj Mahal, pozneje pa je prevzela še prenovo hotela Plaza in ga nato tudi vodila - za uspešno delo je leta 1990 dobila naslov hotelir leta.

Konec leta 1990 so se začele pojavljati govorice, da Trump Ivano vara z manekenko Marlo Maples, med družinskimi božično-novoletnimi počitnicami v Aspnu pa se sledilo tudi soočenje obeh dam, ki je pristalo na naslovnicah vseh večjih tabloidov v ZDA. Ivana je nato v začetku leta 1991 najela zelo dobrega odvetnika in od moža zahteva veliko več, kot je bilo zapisano v njuni predporočni pogodbi, saj je bila prepričana, da je precej prispevala k povečanju premoženja družine Trump.

Sledila je dolga in mučna bitka na sodišču, ki se je nepričakovano končala, ko je Ivaninega očeta zadela srčna kap in ji je Donald na pogrebu ponudil svojo oporo. Kmalu potem sta dosegla zunajsodno poravnavo, po kateri je Ivani pripadlo 20 milijonov dolarjev, 15 milijonov dolarjev vredno posestvo v Connecticutu, ves njen nakit, 49 odstotkov "počitniške hiše" v Mar-a-Lagu na Floridi in pet milijonov dolarjev preživnine.

Tretji zakon ni trajal niti dve leti
Nekdanja zakonca sta nato šla vsak svojo pot - Ivana se je v tretje poročila z Riccardom Mazzucchellijem, Donald pa z Marlo Maples. Nobeden izmed zakonov ni trajal dolgo - Ivanin je razpadel še pred drugo obletnico, svojega nekdanjega moža pa je podjetnica pozneje tožila za 15 milijonov dolarjev, ker naj bi kršil klavzulo zaupnosti, zapisano tudi v predporočni pogodbi, in izdajal zaupne informacije o podjetju.

Ljubezen z Rossanom je preživela vse, le zakona ne
Aprila lani je Ivana še četrtič skočila v zakonski jarem z dolgoletnim fantom, Rossanom Rubicondijem, ki je 24 let mlajši od nje. Zdelo se je, da je Ivana končno našla srečo in da je Rossano tisti, s katerim bo dočakala starost, saj sta v svoji večletni zvezi trmasto dokazovala, da ju razlika v letih ne moti, da vzrok za ljubezen ni denar in da sta skupaj čisto zares srečna

A se je izkazalo, da Italijanova ljubezen ni brezmejna, saj naj bi poleg Ivane ljubil tudi druga (predvsem mlajša) dekleta in ženske. Tokrat je ločitev minila brez večjega pompa - v začetku decembra 2008 je Ivana zgolj povedala, da je pred tremi meseci vložila vlogo za ločitev, nato pa o tej epizodi v svojem življenju ni želela več govoriti.

Danes je simbol vseh ločenk sveta
Kljub pestremu ljubezenskemu življenju pa Ivana ostaja sinonim za sposobno poslovno žensko, ki je vse prej kot lepotička, ki se je nekoč poročila z mogotcem, po njenih stopinjah pa gre tudi njena hčerka Ivanka, ki vsak dan znova dokazuje, da ji je oče z razlogom zaupal vodenje dela Trumpove družbe.

Sicer pa Ivana velja tudi za sinonim vseh ločenk - mnogim se je namreč močno vtisnila v spomin s svojo debitantsko filmsko vlogo v Klubu prvih žena, v katerem je izrekla zdaj že skoraj znameniti stavek: "Zapomnite si punce: Ne jezite se, samo poberite mu vse!" Ivana je poleg tega pisala tudi kolumno v reviji za ločenke Divorce Magazin.

Tanja Kozorog
tanja.kozorog@rtvslo.si