Paul Newman velja za enega najboljših ameriških igralcev. Foto:
Paul Newman velja za enega najboljših ameriških igralcev. Foto:

Paul Leonard Newman se je rodil 26. januarja 1925 v Clevelandu v Ohiu. Po končani srednji šoli med drugo svetovno vojno je šel v vojsko. Želel je postati pilot, a mu je odkritje, da je barvno slep, to preprečilo. Namesto tega je šel na trening za topničarja, nato pa so ga poslali na Havaje.

Igro je študiral na dramski šoli na univerzi Yale in v slovitem igralskem studiu Leeja Strasberga. Svojo igralsko kariero je začel na televiziji, nadaljeval na odrskih deskah Broadwaya, na koncu pa se ni mogel upreti ponudbam iz Hollywooda. Prvi film, v katerem se je pojavil, je bil (The Silver Chalice, 1954) prava polomija. Paul se je svoje vloge v tem filmu tako zelo sramoval, da je, ko so film nekoč predvajali na televiziji, dal oglas v časopis, v katerem je ljudi pozival, naj filma ne gledajo.

Igral je v številnih znanih filmih, med njimi so Mačka na vroči pločevinasti strehi (Cat on a Hot Tine Roof, 1958), ki mu je na filmskem festivalu v Cannesu prinesel nagrado za najboljšo moško vlogo, The Hustler (1961), Hud (1963), Cool Hand Luke (1967), Absence of Malice (1981), Obsodba (The Verdict, 1982), Butch Cassidy in Sundance Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969), Želo (The Sting, 1973) z Robertom Redfordom in Barva denarja (The Color of Money, 1986), ki mu je za vlogo hitrega Eddija Felsona, ki ga je upodobil že v filmu Hustler, leta 1987 (končno) prinesla oskarja za igro. Z najvišjo filmsko nagrado je bil sicer nagrajen že leto prej, ko je prejel oskarja za življenjsko delo.

T. V.

Newman se je prvič poročil decembra 1949 z Jacqueline Witte, s katero sta imela dve hčerki, Susan in Stephani, ter sina Scotta, ki je zaradi prevelikega odmerka mamil umrl leta 1978.
Z igralko Joanne Woodward sta si večno zvestobo obljubila januarja 1958 in svojo obljubo držala do danes. V enem najboj trdnih in zglednih hollywoodskih zakonov so se jima rodile tri hčerke: Elinor, Melissa in Clea.
Paul je ustanovil prehrambno podjetje Newman's Own, dobiček katerega podarja v dobrodelne namene. Do zdaj je tako podaril že več kot 220 milijonov dolarjev.