Leta 1999 je Lauryn podrla rekord Carole King, ki ji je uspelo v enem letu osvojiti štiri grammyje. Hillova jih je domov odnesla kar pet, med drugim najbolj cenjenega - za najboljši album leta. Foto: EPA
Leta 1999 je Lauryn podrla rekord Carole King, ki ji je uspelo v enem letu osvojiti štiri grammyje. Hillova jih je domov odnesla kar pet, med drugim najbolj cenjenega - za najboljši album leta. Foto: EPA

Consequence is no coincidence

Iz pesmi Lost Ones

Come on baby, light my fire, everything you drop is so tired, music is supposed to inspire, how come we ain't getting no higher?

Iz pesmi Superstar
The Fugees
Poleg Lauryn je vidna solokariera uspela tudi Wyclefu Jeanu, v zadnjem času so menda člani zasedbe zakopali bojne sekire. Foto: EPA
Lauryn Hill
Do leta 2006 je Lauryn osvojila že preko 30 glasbenih nagrad, med njimi kar osem grammyjev. S petimi grammyji v enem letu so ji med ženskimi izvajalkami sledile Norah Jones, Alicia Keys, Beyonce in članice skupine Dixie Chicks. Foto: EPA
Lauryn Hill
Laurynin sošolec v srednji šoli je bil tudi Zach Braff, danes priznan igralec, scenarist in režiser. Kot je nekoč povedal, je bila Hillova, s katero sta še danes dobra prijatelja, tudi gostja na njegovi bar micvi. Foto: EPA

And every time I try to be what someone has thought of me, so caught up, I wasn't able to acheive, but deep in my heart the answer it was in me

Iz pesmi The Miseducation of Lauryn Hill
Lauryn Hill
The Fugees
Ponovna združitev hiphoperske trojke je navdušila oboževalce, a govorice o novem albumu so hitro utišali. Foto: EPA

Lauryn Hill, rojena 25. maja 1975, osemkratna grammyjevka in producentka, je zaslovela je kot najvidnejša članica skupine The Fugees, s svojim soloprvencem The Miseducation of Lauryn Hill pa se je leta 1998 uveljavila kot samostojna kreativna sila in s povezovanjem rapa, soula, reggajea, r & b-ja v svoj edinstven slog postavila nove smernice za celo generacijo izvajalcev hiphopa.

Kraljica šole v "begunskem taborišču"
Hillova je odraščala v South Orangeu v zvezni državi New Jersey. Njena mati, učiteljica angleščine, in oče, računalniški strokovnjak, sta veliko prispevala h hčerini ljubezni do glasbe. Čeprav sta starša velik poudarek dajala njeni izobrazbi, je Hillovi uspelo najti čas tudi za glasbeno udejstvovanje.

Prvič je javno nastopila pri 13 letih, ko je v slavnem harlemskem Apollu zapela pesem Smokeyja Robinsona Who's Loving You?. V šoli je bila zelo dejavna: pisala je poezijo, prepevala v zboru, bila je navijačica, igrala košarko in tekla. Bila je tudi zelo priljubljena med sošolci, ki so jo izbrali za kraljico šole.

Igralsko kariero je Hillova začela že v šoli, najprej je dobila vlogo v žajfnici As the World Turns. Naslednjič se je javnosti predstavila ob Whoopi Goldberg v glasbeni komediji Nune pojejo 2. Medtem pa se je začela razvijati tudi njena glasbena kariera, skupaj s prijateljema Wyclefom Jeanom in Prazrazelom (Prasom) Michelom, haitijskima priseljencema, so ustanovili skupino Refugee Camp oziroma The Fugees. Čeprav si je želela v Hollywood, je upoštevala željo staršev in se vpisala na ugledno newyorško univerzo Columbia. Prvi album Fugeesov, Blunted On Reality, je izšel, ko je bila Lauryn brucka.

Kljub uspehu je izbrala materinstvo
"Blunted" ni doživel večjega uspeha, a priljubljenost Fugeesov na podtalni klubski sceni je naraščala, zvezda Hillove pa je vzhajala vse više. Nato pa je prišel njihov drugi album The Score, ki je doživel izjemen uspeh, prodali so ga v 17 milijonih izvodov in postal je eden prvih hiphop albumov, ki se je priljubil širšemu občinstvu. The Score še danes velja za najbolje prodajani rap album vseh časov. Priredbe, kot sta uspešnici Roberte Flack Killing Me Softly in No Woman No Cry Boba Marleyja so pritegnile različne ljudi, ki so tako odkrili tudi druge plati raznolikih sposobnosti tria, ravno priredbe pa so bile tiste, ki so jim jih mnogi očitali.

Kljub izjemnemu uspehu in zahtevam, ki so se pojavile z uspehom albuma The Score, je Lauryn še naprej študirala na Columbii. Leta 1997 je prvič zanosila (s sinom Boba Marleyja Rohanom) in se uprla kritikam in svarilom o škodi za kariero; rodila je fantka Ziona. Novembra 1998 se jima je z Rohanom rodila še hči Selah Louise. Danes imata Lauryn in Rohan že štiri otroke: poleg Ziona in Sele še sina Joshuo Omaruja (rojen januarja 2002) in sina Johna (rojen poleti 2003).

In nato je prišel "Miseducation"
Pras in Wyclef sta se posvetila solokarieram in tudi Hillova je začela razmišljati o lastnem albumu. Poleti leta 1998 je izšel The Miseducation of Lauryn Hill, besedila so temeljila na Lauryninih življenjskih izkušnjah, spregovorila je o predsodkih in materialistični ter površinski družbi. Album je vplival na celo generacijo izvajalcev hiphopa. Prav zaradi prejšnjih kritik, da se Fugees preveč zanašajo na priredbe, je bil "Miseducation" še večje presenečenje. Hillova je napisala, aranžirala ali producirala skoraj vse pesmi na albumu. "Miseducation" je kraljeval na lestvicah večino jeseni in zime leta 1998, Hillova pa je postala prava medijska ikona in se je pojavljala na naslovnicah revij, celo prestižnega Timea.

Do konca leta 1998 je album osvojil že vse, kar se je osvojiti dalo, hkrati pa se je znašel na skoraj vseh lestvicah kritikov med najboljšimi albumi leta. Lauryn še danes pripisujejo zasluge za uspeh hiphopa v mainstreamu. Uspeh albuma je bil kronan februarja 1999, ko je Hillova s podelitve grammyjev domov odnesla pet kipcev (nominirana je bila kar 11-krat!), in sicer za album leta, najboljšo novo izvajalko, najboljšo r & b pevko, najboljšo r & b pesem in najboljši r & b album. Kaj takega pred njo ni uspelo še nobeni ženski.

Težki časi za novo "kraljico soula"
A pojavile so se tožbe – dva glasbenika sta Hillovo tožila, da jima ni pripisala dovolj zaslug za delo na albumu. Pa tudi prihodnost Fugeesov je bila na trhlih tleh. Njihovi notranji spori so postali javno znani in mnogi oboževalci skupine so besedila o zvezdniških ambicijah na "Miseducation" razumeli kot javno blatenje Wyclefa Jeana, kolega iz Fugeesov, ki je kasneje razvil uspešno solokariero.

V mesecih in letih po izjemnem uspehu prvenca je Lauryn postala izjemno nenaklonjena glasbeni industriji in se popolnoma umaknila iz javnega življenja, prenehala je dajati intervjuje, gledati televizijo in poslušati glasbo. Spopadala se je z depresijo in zakonskimi težavami ter se začela izražati s pisanjem poezije, scenarijev in oblikovanjem oblek. Hillova se je osredotočila na vzgojo otrok in organizacijo Refugee Project, posvečeno pomoči mladini s slabšimi življenjskimi pogoji.

Julija leta 2001 je izšel posnetek "unplugged" koncerta, na katerem se je pojavila skoraj neprepoznavna Lauryn s kratkimi lasmi in v preprostih oblačilih. Album z naslovom MTV Unplugged No. 2.0 je pokazal drugačno plat Hillove, saj se je bolj osredotočila na sporočilnost glasbe kot na aranžmaje. Na večini pesmi Lauryn igra kitaro in poje, na koncertu pa je pojasnila tudi svojo odsotnost iz javnega življenja. Medtem ko so nekateri kritiki slavili njeno strast, briljantnost in iskrenost, so drugi album označili za "neposlušljiv", "tragičen" ali "navdihujoč". Vseeno je dosegel platinasto naklado.

Vrnitev Fugeesov, kmalu pa tudi Lauryn Hill?
18. septembra 2004 se je zgodila ena najbolj pričakovanih ponovnih združitev v zgodovini hiphopa: The Fugees so nastopili v brooklynski soseski Bedford-Stuyvesant. Njihov nastop je dobil veliko pozitivnih kritik, še posebej nepozabna je bila Laurynina izvedba njihove uspešnice Killing Me Softly. Koncert je posnel priznani režiser videospotov Michel Gondry. Nato so Fugees leta 2005 nastopili še na podelitvi nagrad črnske glasbene televizije BET, jeseni leta 2005 pa so se podali na evropsko turnejo in dokazali, da še lahko delujejo kot ekipa. Leta 2006 so na posebnem koncertu nastopili še v Hollywoodu in se pojavili v več oglasih.

Hillova, ki slovi tudi po svoji humanitarni dejavnosti in politični angažiranosti, pa je oznanila, da se bo poleti 2007 (morda) spet podala na težko pričakovano turnejo po ZDA in Veliki Britaniji.

A. K.

Consequence is no coincidence

Iz pesmi Lost Ones

Come on baby, light my fire, everything you drop is so tired, music is supposed to inspire, how come we ain't getting no higher?

Iz pesmi Superstar

And every time I try to be what someone has thought of me, so caught up, I wasn't able to acheive, but deep in my heart the answer it was in me

Iz pesmi The Miseducation of Lauryn Hill