Ko je Milla začela delati kot supermanekenka, je nosila obleke s konfekcijsko številko 34. Foto: EPA
Ko je Milla začela delati kot supermanekenka, je nosila obleke s konfekcijsko številko 34. Foto: EPA

Mislim, da je eden izmed razlogov, da je Bog ustvaril slavne osebnosti, ta, da lahko pomagajo tistim, ki si ne morejo pomagati sami.

Milla Jovovich
Milla je zelo ambiciozno dekle, ki se ukvarja s tisoč in eno stvarjo. Foto: EPA
Milla Jovovich
Milla tekoče govori rusko, francosko, angleško in srbsko. Foto: EPA
Milla Jovovich
Milla med poziranjem za špansko modno hišo Mango. Foto: EPA
Milla Jovovich
Pri 31 letih je v norem hollywoodskem svetu še vedno priljubljena. Foto: EPA
Milla Jovovich in Luc Besson
Milla in Luc sta bila poročena samo dve leti. Foto: EPA

Vsestransko nadarjena igralka in manekenka, ki v resnici sploh nima modrih oči, ampak zelene, je svojo kariero začela že pri rosnih devetih letih, ko se je začela ukvarjati z manekenstvom.

Milica Nataša Jovović, bolj znana kot Milla Jovovich, hčerka ruske igralke Galine in črnogorskega pediatra Bogdana Jovovića, se je rodila 17. decembra 1975 v Kijevu v današnji Ukrajini. Leta 1981, ko je bila Milla stara komaj pet let, so njeni starši zaradi političnih razlogov pobegnili iz takratne Sovjetske zveze v London. Pozneje so se preselili v Sacramento, glavno mesto ameriške zvezne države Kalifornije, in se na koncu ustalili v Los Angelesu.

Z mankenkstvom je začela pri 9 letih
Pri 11 letih jo je opazil znani modni fotograf Richard Avedon in njene fotografije uporabil v svoji oglaševalski akciji za Revlon z naslovom Najbolj nepozabne ženske sveta. Tako so se Milli odprla vrata v svet mode. Oktobra 1987, ko je bila stara komaj 12 let, se je pojavila na naslovnici italijanske modne revije Lei, naslednje leto pa je podpisala tudi svojo prvo manekensko pogodbo in se znašla na naslovnici revije The face. Le malo pozneje so jo za svojo dekle z naslovnice izbrali tudi uredniki Voguea in Cosmopolitana. Do zdaj se je pojavila že na več kot 100 naslovnicah modnih revij po vsem svetu, leta 2004 pa je bila tudi najbolje plačana supermanekenka na svetu. Kasneje je postala obraz francoskega kozmetičnega velikana Loreal, letos pa jo je k sodelovanju povabila tudi španska modna hiša Mango, za katero trenutno predstavlja kolekcijo oblačil Etro.

K igralstvu jo je spodbudila mama
Millo je k igranju spodbujala mama Galina in jo vpisala v igralsko šolo, ki jo je lepotica končala kot najboljša učenka v letniku. Z odliko je končala tudi baletno šolo. Leta 1988 je debitirala v romantičnem trilerju Two Moon Junction, tri leta pozneje pa je postala svetovno znana zaradi svoje vloge v Vrnitvi v modro laguno, kjer ji je družbo delal svetlolasi Brian Krause. Zaradi te vloge so jo začeli primerjati z Brooke Shields, ki je igrala v prvem delu filma. Tudi ona se je namreč najprej uveljavila kot otroška manekenka, potem pa je začela še igrati.

Nadarjena mlada igralka
A dokazala je, da ima igralski talent, saj je bila za vlogo Lili Hargrave nominirana za najbolj obetavno mlado igralko (Young Artist Awards). Naslednjih nekaj let se je pojavljala le v manjših stranskih vlogah. Vse do leta 1997, ko se je zavihtela na lestvico najbolje plačnih igralk s filmom Peti element. A njena kariera se ni nadaljevala v to smer, saj se v vlogah akcijskih junakinj ni najbolje znašla. Dokaz za to je tudi film Ultraviolet, ki je premiero doživel 3. marca letos, kritiki pa so ga tako spljuvali, da ga v kinodvoranah sploh niso predvajali. Zaslužil je samo 17 milijonov dolarjev. Malo bolje se je odrezala v filmu Resident Evil in v njegovem nadaljevanju, sodelovati pa namerava tudi pri snemanju tretjega dela Resident Evil: Extinction.

Kot glasbenici ji ni najbolje uspelo
Milla se ukvarja tudi z glasbo, čeprav pri tem ni preveč uspešna. Njen prvi album iz leta 1994, The divine comedy, ki je izvirna mešanica popa in ruske ljudske glasbe, kritikom ni bil preveč všeč. Leta 1999 je osnovala glasbeno skupino Plastic has memory, s katero je nastopala na manjših prireditvah in zabavah v Los Angelesu in New Yorku. Skupina danes ne obstaja več, saj s svojo glasbo niso uspeli nikogar prepričati. Izdali niso niti ene zgoščenke. A to Mille ni ustavilo. Še naprej piše pesmi in ustvarja glasbo, ki si jo lahko uporabniki svetovnega spleta na njeni spletni strani brezplačno naložijo na svoj računalnik.

Podala se je tudi v oblikovalske vode
Leta 2003 je skupaj s prijateljico, prav tako manekenko, Carmen Hawk, osnovala modno znamko z imenom Jovovich-Hawk. V newyorški četrti Greenwich Village sta 15. novembra 2005 odprli tudi butik, v katerem prodajata samo svoje kreacije, kupite pa jih lahko kupite v 50 državah po svetu. Odkar sta ustanovili lastno modno hišo, sta predstavili že tri kolekcije lastnih oblačil, ki so bila takoj razprodana. Najbolj uspešna je bila druga kolekcija, ki so jo pohvalili tudi modni kritiki.

Prvič poročena pri 17
Tudi Millino ljubezensko življenje je tako razgibano kot njena kariera. Oktobra 1992 se je poročila s svojim igralskim kolegom Shawnom Andrewsom, ki ga je spoznala na snemanju filma Dazed and Confused, a je njun zakon mesec dni kasneje razveljavila njena mama, saj je imela Milla takrat le 17 let. Leta 1997 se je poročila z režiserjem Petega elementa Lucom Bessonom, ločila pa sta se že čez dve leti. Pozneje se je nekaj mesecev sestajala s kitaristom skupine Red Hot Chili Peppers, Johnom Frusciantejem, in z nekdanjim članom skupine Jamiroquai, Stuartom Zenderjem. V zadnjem času jo povezujejo z dvema moškima - z japonsko nogometno zvezdo Hidetošijem Nakatajem ter s scenaristom in režiserjem Paulom Andersonom.

Tanja Kozorog

Mislim, da je eden izmed razlogov, da je Bog ustvaril slavne osebnosti, ta, da lahko pomagajo tistim, ki si ne morejo pomagati sami.