Njen oče je poslovnež judovskega rodu. Foto: EPA
Njen oče je poslovnež judovskega rodu. Foto: EPA
Sarah Jessica Parker
Po srednji šoli obstaja samo še igra. Foto: EPA
Sarah Jessica Parker
Kritiki so jo že na začetku njene kariere hvalili. Foto: EPA
Sarah Jessica Parker
Ima svojo dišavo, ki jo je poimenovala Lovely. Foto: EPA
Sarah Jessica Parker
Veliko nagrad za igro v Seksu v mestu, nazadnje tudi zlati globus ... Foto: EPA
Kim Cattrall, Kristin Davis, Sarah Jessica Parker in Cynthia Nixon
Šest let so živele kot Samantha Jones, Charlotte York, Carrie Bradshaw in Miranda Hobbes. Foto: EPA

Ne sodim drugih. Vedno pravim, če se počutiš dobro pri tem, kar počneš, potem delaj to še naprej.

Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker in Matthew Broderic
Par je zaigral skupaj v filmu How to Succeed in Business Without Really Trying. Foto: EPA

Govorimo seveda o Sarah Jessici Parker, ki se je rodila 25. marca 1965 v Nelsonvillu, v ameriški zvezni državi Ohio. Njen oče Stephen je poslovnež, mati Barbara pa gospodinja.

Starša sta se ločila, ko je bila Sarah še zelo majhna. Mati se je kmalu po ločitvi znova poročila s tovornjakarjem Paulom Forstom. Sarah je odraščala z materjo, očimom, sestro in šestimi polbrati ter polsestrami. Že kot majhna punčka se je učila plesati in peti, obiskovala pa je tudi ure baleta. Kmalu je nastopila na Broadwayu v drami Nedolžni (The Innocents).

Prioriteta - postati zvezda
Družina se je preselila v New Jersey, da bi ji tako pomagala k uspehu in izpolnitvi sanj – postati zvezda. Po maturi se je odločila, da se bo posvetila igralstvu in je misel na nadaljnji študij opustila.

Že na začetku osemdesetih let je veliko obetala, svoj prvi vidnejši uspeh pa je dosegla, ko je zaigrala v nanizanki Square Pegs. Nanizanka je kmalu končala v smeteh, a so Parkerjevo opazili tudi kritiki, ki so njeno igro ocenili kot zelo dobro.

Kritiki so hvalili njeno igro
Po letu 1982 je v dveh letih igrala v štirih odmevnih filmih, med njimi je najbolj znan Footloose iz leta 1984. V tem času je večkrat nastopila v izraelski različici Sezamove ulice (Shalom Sesame).

Nato je sodelovala pri različnih filmih in nanizankah, ki niso imeli vidnih uspehov. V začetku devetdesetih pa je prišel njen trenutek. Leta 1991 je zaigrala v L. A. Story – kritiki so z visokimi ocenami ocenili tako njeno igro kot sam film.

Soigralca Cage in Depp
Nato pa sta prišla mladoporočenca … Seveda, film Mladoporočenca v Las Vegasu (Honeymoon in Vegas), v katerem je zaigrala ob Nicholasu Cageu.

Naslednji film – Hocus Pocus – je sicer prinesel velike dobičke iz kinodvoran, kritike pa so bile porazne. Tu pa je še Ed Wood, v katerem je nastopila poleg Johnnyja Deppa.

Leta 1995 je nastopila v romantični komediji – igranje v komedijah ji je bolj pisano na kožo, pravijo kritiki – Miami Rhapsody. Tu je še Mars napada (Mars Attacks!), ki je bil le eden izmed petih filmov iz leta 1997, v katerih je Sarah Jessica Parker pustila svoj pečat.

In končno pride ... Seks v mestu
Nato pa je prišel scenarij za Seks v mestu. Sprva je prihodnja Carrie Bradshaw dvomila o tem, da bi lahko zaigrala v nanizanki, ki bi jo snemali več let. Nazadnje je zaradi prvih nekaj scenarijev, ki jih je dobila v roke, sprejela vlogo. Prav Carrie pa jo je izstrelila med svetovno znane zvezde.

Serija je bila ena najbolj gledanih v tistem času, saj so glavne štiri junakinje odkrito govorile o spolnosti, in to na duhovit ter iskren način. Pogovarjale so se o odnosih med moškimi in ženskami, veliko žensk se je poistovetilo z njimi, nanizanko pa so gledali tudi moški. Vse je zanimalo, ali bo Carrie našla ljubezen svojega življenja in ali bo to prav Živina.

Klavzula: Nič golote!
V svoji pogodbi je imela Parkerjeva dodatno klavzulo, ki je scenaristom prepovedovala, da bi napisali scenarij, v katerem bi se Parkerjeva pojavila gola. Po koncu snemanja šeste sezone leta 2004 so serijo prekinili.

Poleg filmske kariere je Parkerjeva zelo vplivna tudi v svetu mode. Leta 2000 je med drugim vodila podelitev MTV-jevih filmskih nagrad in med prireditvijo se je preoblekla kar 15-krat.

Jessie in Carrie sta imeli isti fetiš
Sicer pa so njen fetiš čevlji. Po njenih besedah ta fetiš izvira iz dejstva, da je morala kot otrok svoja oblačila deliti s sestrami, letno pa je lahko dobila le dva para čevljev. Vidimo jo lahko v reklamah za nego las Nutrisse, nekaj časa pa je snemala reklame za Gap, oblačila, ki jih v nanizanki Seks v mestu nikoli ni oblekla. Nazadnje smo jo lahko videli leta 2005 v filmu Nova v družini (The Family Stone).

Vse ljubezni njenega življenja


Od leta 1984 do 1991 je živela z igralcem Robertom Downeyjem Junierjem, nato je spoznala pokojnega Johna Kennedyja mlajšega, s katerim je bila nekaj mesecev. Njen prijatelj je bil tudi pevec Joshua Kadison, ki je po razhodu napisal svojo najbolj znano pesem Jessie.

Eden od njenih bratov ji je predstavil Matthewa Brodericka, s katerim se je poročila maja 1997. Njun prvi otrok James Wilke Broderick se je rodil 28. oktobra 2002 v manhattanski bolnišnici Lenox Hill.

Parkerjeva je vidna članica hollywoodskega ženskega političnega gibanja in Unicefova predstavnica za igralsko umetnost. Skupaj z možem in sinom živi v New Yorku.

Ne sodim drugih. Vedno pravim, če se počutiš dobro pri tem, kar počneš, potem delaj to še naprej.

Sarah Jessica Parker