Svetovno znani nasmeh Mela Gibsona. Foto: EPA
Svetovno znani nasmeh Mela Gibsona. Foto: EPA
Mel Gibson
Gibson je bil za svoje delo večkrat nagrajen. Foto: Reuters
Mel Gibson
Mel Gibson v filmu Pogumno srce. Foto: EPA
Kristusov pasijon
Film Kristusov pasijon, ki ga je Gibson režiral, je naletel na mešane odzive. Foto: EPA
Mel Gibson
Gibson v zadnjem času predstavlja svoj novi film Apocalyptico. Foto: EPA

Le kdo se ne spomni njegovih filmov Nori Max (Mad Max) in Smrtonosno orožje (Lethal Weapon), v katerih je odigral glavno vlogo; tu je še z oskarjem nagrajeni film Pogumno srce (Braveheart) in Kristusov pasijon (The Passion of the Christ).

Mel je šesti otrok od desetih, ki so se rodili Američanki irskega rodu Ann Reilly in Huttonu Gibsonu, sinu ameriškega poslovneža Johna Huttona Gibsona in avstralske operne pevke Eve Mylott. Gibsonovi so enega od otrok tudi posvojili. Tudi njegov mlajši brat Donal je igralec.

Selitev v Avstralijo
Mel je obdržal ameriško državljanstvo, čeprav se je družina preselila v Avstralijo, ko je bil Mel star 12 let. Družina se je v Sydney preselila leta 1968, potem ko je oče zmagal na tv-kvizu Jeopardy!. Starejši Melovi bratje so bili takrat stari ravno toliko, da bi jih lahko vpoklicali v vojsko in bi morali v Vietnam. Po končani srednji šoli, se je Mel vpisal na univerzo Novi južni Wales v Sydneyju, in sicer na nacionalni inštitut za dramsko umetnost.

Sestrina poteza mu je spremenila življenje
Mel nikoli ne bi bil igralec, če ne bi ena od sester izpolnila prijavnice in jo v njegovem imenu poslala na univerzo. Bil je sošolec Judy Davis in Geoffreyja Rusha. Še kot študent je leta 1976 zaigral v filmu Summer City. Leta 1977 je diplomiral in zaigral v nanizankah The Sullivans, Cop Shop in Punishment. Tega leta je igral tudi v svojem drugem filmu I Never Promised You a Rose Garden.

Prvi uspehi ...
Nato pa je prišla njegova priložnost – ponudili so mu glavno vlogo v prvem filmu Nori Max (Mad Max, 1979). Ker je imel Mel močan avstralski naglas, so morali film za ameriški trg sinhronizirati. Leta 1979 je zaigral tudi v filmu Tim, v katerem je igral umsko prizadetega mladeniča Tima in ki mu je prinesel nagrado za najboljšega igralca, ki jo podeljuje Avstralski filmski inštitut in je enak oskarjem. Leta 1980 je zaigral v Verižni reakciji (The Chain Reaction).

Sledila je družina
7. junija 1980 se je poročil z Robyn Moore, ki jo je spoznal prek agencije za zmenke. Robyn in Mel sta še vedno poročena in imata sedem otrok: hčerko Hannah (rojena 1980), dvojčka Edwarda in Christiana (rojena 1982), sina Willieja (rojen 1985), sina Louisa (rojen 1988), sina Mila (rojen 1990) in sina Tommyja (rojen 1999). Leto kasneje je za vlogo v filmu Galipoli prejel svojo drugo nagrado za najboljšega igralca. Leta 1981 je zaigral tudi v drugem delu trilogije o Norem Maxu, nato pa sta sledila še dva filma, preden se je prebil do Hollywooda. Tako je leta 1982 posnel Attack Force Z in The Year of Living Dangerously. Gibsonov prvi ameriški film je The River, sledili pa so mu The Bounty, Mrs. Soffel, Tequila Sunrise, Bird on a Wire (Ptič na žici) in Air America. Medtem je posnel še tretji del Norega Maxa, nato pa se je leta 1990 preizkusil v drugačni vlogi – zaigral je Hamleta. Istega leta mu je umrla mati, na katero je bil zelo navezan.

Zvezda filmov Smrtonosno orožje
Svetovno znan je postal tudi s serijo filmov Smrtonosno orožje (1987, 1989, 1992), v katerih je zaigral skupaj z Dannyjem Gloverjem. Igral je nekoliko šaljivega, nevarnega, norega in nasilnega policista Martina Riggsa, ki ima resnega starejšega partnerja. Leta 1992 je posnel tudi romantično dramo Zavedno mlad (Forever Young). V zadnjih nekaj scenah v filmu se je moral biti videti starejši, zato so mu maskerji naredili veliko gub na obrazu. Ker pa ima Mel sveltomodre oči, so ga lahko še tako zamaskirali, pa ni bil videti nič starejši. Nazadnje je moral nositi sive leče, da je preobrazba uspela. Istega leta je posnel še Moža brez obraza (The Man Without a Face).

Neprestano snemanje filmov
Sledili so hiti, kot so Maverick (1994), Hrabro srce (Braveheart, 1995), Odkupnina (Ransom, 1996), Teorija zarote (Conspiracy Theory, 1997), Smrtnonosno orožje 4 (Lethal Weapon 4, 1998), Maščevanje (Payback, 1999), Patriot (The Patriot, 2000) in Kaj ženske ljubijo (What Women Want, 2000). Leta 2000 je tudi posodil svoj glas eni od živali v risanem filmu Kokoške na begu (Chicken Run). To pa ni edini risani film, pri katerem je sodeloval. Pet let pred tem je posodil glas kapitanu Johnu Smithu v Disneyjevem risanem filmu Pocahontas. V filmu Bili smo vojaki (We Were Soldiers) iz leta 2002 je Gibson ponovno sodeloval z Randallom Wallaceom, ki je napisal scenarij za Hrabro srce, v katerem je Gibson igral in ga tudi režiral. Film Hrabro srce, ki je leta 1996 prejel deset nominacij za oskarja, je bil nagrajen s petimi oskarji, med drugim za najboljši film in najboljšega režiserja. Vlogo Williama Wallacea je skoraj zavrnil, saj je menil, da je prestar za to vlogo. Vprašal je producente, če film lahko režira. Na koncu so sklenili kompromis – Mel je lahko režiral, a je zato moral tudi odigrati Wallaceovo vlogo.

Sporni Kristusov pasijon
Leta 2004 je razburil javnost s filmom Kristusov pasijon (The Passion of the Christ). Film je Mel režiral, ga produciral in bil eden od scenaristov. Film, v katerem govorijo v aramejščini, latinščini in hebrejščini, prikazuje zadnjih dvanajst ur Jezusovega življenja. Kristusov pasjijon so kritizirali, ker naj bi promoviral antisemitizem, a je bil velika uspešnica, saj je prinesel 611.899.420 dolarjev, od tega le v ZDA 370.782.930 dolarjev in velja za osmi najbolj dobičkonosni film vseh časov. V film je Gibson vložil 25 milijonov dolarjev. Z raziskavami za ta film je začel že dvanajst let preden je bil film posnet, leta 1992. Leta 2004 je bil tudi najbolje plačani igralec, saj je le s filmom Kristusov pasijon zaslužil 210 milijonov dolarjev.

Vpletal se je tudi v družbeno dogajanje
Gibson velja za konservativca in že večkrat so mu očitali homofobijo. Nasprotoval je vojni v Iraku in hvalil film Michaela Moora Fahrenheit 9/11. Za prvi film (Summer City) je prejel honorar 400 avstralskih dolarjev, s filmi Patriot, Bili smo vojaki in Znamenja pa je zaslužil 25 milijonov ameriških dolarjev. In če še niste vedeli – ledvici Mela Gibsona sta združeni v eno, anomalijo imenujejo tudi podkvasta ledvica. Mel sploh ne poskusi alkohola. Njegovo ime v portugalščini pomeni med. Na svojem posestvu ima tudi zasebno kapelico, kjer se udeležuje maše vsak dan.

Eden najuspešnejših Avstralcev
Je prvi avstralski igralec, ki je dobil honorar, višji od enega milijona dolarjev. Časnik Forbes ga je leta 2004 razglasil za najbolj vplivno znano osebnost leta. Je lastnik produkcijske hiše, ki ima podružnice v ZDA, Veliki Britaniji in Avstraliji. Odkar živi v ZDA, se je znebil avstralskega naglasa. Poleg Warrena Beattyja, Clinta Eastwooda, Roberta Redforda, Richarda Attenborougha in Kevina Costnerja je le Mel Gibson prejel oskarja za najboljšega režiserja, čeprav so vsi našteti bolj znani kot igralci. Decembra 2004 si je ogledal otok Mago, ki ga je januarja 2005 kupil od japonske verige hotelov za 15 milijonov dolarjev. Otok je velik 2.160 hektarjev, na njem pa živi 40 domačinov, katerim bo Gibson otok postopoma tudi vrnil v njihovo last.