Katiejino pravo ime je  Katherine Noelle Holmes. Foto: EPA
Katiejino pravo ime je Katherine Noelle Holmes. Foto: EPA
Katie na promociji filma
Leta 2005 je v kinematografe prispel njen predzadnji film Batman: Na začetku. Foto: Reuters
Mnogi primerjajo Katie z legendarno Audrey Hepburn. Foto: EPA
Tom in Katie
Tom ne skriva zaljubljenosti v Katie, s katero pričakujeta naraščaj. Foto: Reuters
Katie in Tom
Tom ne skriva zaljubljenosti do Katie, s katero pričakujeta tudi naraščaj. Foto: EPA

To je igralka Katherine Noelle "Katie" Holmes, ki te dni, natančneje 18. decembra, praznuje rojstni dan. Katie se je rodila leta 1978 v Toledu, ameriška zvezna država Ohio.

Je najmlajša izmed petih otrok in ima tri starejše sestre, Tamero, Holly in Nancy, in brata Martina mlajšega. Katie se je rodila dva meseca prezgodaj in je ob rojstvu tehtala malo manj kot dva kilograma. Njeni starši, Martin in Kathleen, menijo, da je prav zaradi prezgodnjega rojstva Katie močna osebnost, predvsem pa trmasta. Kot najstnica je obiskovala šolo za oblikovanje.

Pri 16 letih jo je učiteljica povabila, naj se udeleži tekmovanja, na katerem je pokazala svoje pevske in igralske sposobnosti. Osvojila je več nagrad, a si ni želela postati model, ker to ni bilo – tako Katie – dovolj izzivalno. Pri 17 letih se je iz New Yorka odpravila v Los Angeles na avdicijo za filmske vloge. Že v drugem poskusu je imela srečo in dobila je majhno vlogo v filmu Ledena nevihta (1997), ki ga je režiral Ang Lee.

Vrata v igralski svet se odpro
Katie je imela sicer majhno vlogo, a ta ji je odprla vrata v igralstvo. Ker je bila nad svojo igro navdušena in ker so vsi hvalili njen nastop, je začela pošiljati predstavitvene kasete na razne tv-hiše, ki so začele snemati pilotne nanizanke. V tem času je zaigrala Lolo v šolskem muzikalu Prekleti Jenkiji, ki ga je priredila katoliška srednja šola v rodnem Toledu.

Ko je Kevin Williamson prejel njeno kaseto, so se ji resnično odprla vrata v svet filma. Williamson je poklical Katie in želel, da takoj pride v Los Angeles. Čeprav ga je Katie zavrnila, je bil dovolj vztrajen in leta 1997 se je začelo snemanje Simpatij.

Katie, ki je v nanizanki igrala razposajeno Joey, se je skupaj z ekipo preselila v Wilmington v Severni Karolini. 175 centimetrov visoka temnolaska je očarala medije, ki so jo začeli primerjati z Audrey Hepburn. Simpatije so na tv-ekranih predvajali med letoma 1998 in 2003. Holmesova je bila edina v igralski zasedbi, ki se je pojavila v vseh 128 epizodah.

Poleg serije še filma
Prvo leto snemanja Simpatij je posnela dva filma, v katerih je igrala stranski vlogi. Leta 1998 je posnela Čudno obnašanje, leto kasneje pa še Kaj dogaja?, za katerega je bila istega leta nagrajena z MTV-jevo nagrado za najboljšo filmsko debitantko leta. Leta 2000 je skupaj z Michaelom Douglasom zaigrala v filmu Wonder Boys.

Priložnost za prvo glavno žensko vlogo se ji je ponudila leta 2002 v filmu Na robu norosti. V filmu The Gift je odigrala pokvarjeno bogatašinjo, ki na koncu umre. V tem filmu je prvič pokazala gole prsi. Skupaj s Collinom Farrellom je zaigrala v Telefonski govorilnici, z Robertom Downeyjem mlajšim pa v Pojočem detektivu. Sledila sta še dva dokaj uspešna filma - April praznuje in Predsednikova hči.

Leta 2005 je v kinematografe prispel njen predzadnji film Batman: Na začetku, v katerem je zaigrala Rachel Dawes. Njen zadnji film nosi naslov Thank You For Smoking. Na začetku svoje filmske kariere je Holmesova prijateljevala s soigralcem iz Simpatij, Joshuo Jacksonom.

Ljubezen ali Tom Cruise
Leta 2000 je spoznala igralca Chrisa Kleina, s katerim se je leta 2004 zaročila. Na začetku leta 2005 sta Holmesova in Klein zaroko razdrla, dva meseca kasneje, aprila, pa se je Katie začela videvati s 16 let starejšim igralcem Tomom Cruisom. Zvezo sta igralca razkrila na Beneškem filmskem festivalu. Holmesova se je zaradi Cruisa pridružila scientologiji.

Zgodaj zjutraj 17. junija pa jo je igralec na vrhu Eifflovega stolpa zaprosil za roko in Katie je privolila. Takoj po objavi zaroke so se v medijih pojavile govorice, da sta se igralca zaročila zgolj zaradi publicitete, 5. oktobra pa je časopis People Magazine prvi objavil, da je igralka noseča. Tom sicer že ima dva posvojena otroka iz zakona z Nicole Kidman, Connorja in Isabello. Holmesova je pred zvezo s Cruisom trdila, da se bo poročila kot devica.

Leta 1999 jo je časopis Teen People Magazine izbral za eno od enaindvajsetih najbolj vročih zvezd, ki še niso stare 21 let. Neka skupina iz Japonske ima pesem z naslovom Katie, ki govori prav o igralki. Tudi britanski umetnik Firexit ima dve pesmi, ki govorita o njej. Prva ima naslov K H, druga pa nosi naslov The Reason I can’t Have Her.

Natrpan urnik za zvezdnico
Tudi sama je zapela na filmskem traku, in sicer je odpela eno izmed naslovnih pesmi v Simpatijah. Zaradi natrpanega urnika se ni mogla pojaviti kot posebna gostja v kultni nanizanki Prijatelji. Igrala je z dvema Batmanoma. V filmu iz leta 2005 Batman: Na začetku je zaigrala s Christianom Balom, v filmu Predsednikova hči pa z nekdanjim Batmanom Michaelom Keatonom.

Katie skrbi tudi za svoje zdravje in kondicijo, zato večkrat na teden preteče od pet do osem kilometrov. Sicer pa bi Katie v Hollywoodu lahko pripravila zabavo za rojstni dan skupaj z Bradom Pittom, Casperjem Van Dienom, Christino Aguilero, DMX-om, Leonardom Maltinom in Stevenom Spielbergom, ki vsi praznujejo 18. decembra.

Katieini filmi in njene vloge

2005 Thank You For Smoking Heather Holloway
2005 Batman: Na začetku (Batman Begins) Rachel Dawes
2004 Predsednikova hči (First Daughter) Samantha Mackenzie
2003 April praznuje (Pieces of April) April Burns
2003 Pojoči detektiv (The Singing Detective) Nurse Mills
2003 Telefonska govorilnica (Phone Booth) Pamela McFadden
2002 Na robu norosti (Abandon) Katie Burke
2000 The Gift Jessica King
2000 Wonder Boys Hannah Green
1999 Lekcija za gospo Tingle (Teaching Mrs. Tingle) Leigh Ann Watson
1999 Muppets From Space Joey Potter
1999 Kaj dogaja? (Go) Claire Montgomery
1998 Čudno obnašanje (Disturbing Behavior) Rachel Wagner
1997 Ledena nevihta (The Ice Storm) Libbets Casey