James Franco v zadnjem času šibi kolena nežnejšemu spolu, naveličanemu plastičnih hollywoodskih kenov brez talenta in karizme. Foto:
James Franco v zadnjem času šibi kolena nežnejšemu spolu, naveličanemu plastičnih hollywoodskih kenov brez talenta in karizme. Foto:

Nikoli. To ni mogoče. Sploh ne maram spati. Počutim se, da je še toliko treba postoriti.

O tem, kdaj najde čas za počitek.

Igranje je umetniška oblika, zato želiš imeti zahtevne vloge in večji izziv je igrati temačne like.

O tem, zakaj izbira temačne like
Z nagrado indie (nagrade za neodvisne filme) za stransko vlogo v Milku. Foto: EPA

Delal sem na McDonaldsovem drive-through-ju. Vedno sem vedel, kdaj je bila punca zainteresirana: maredile so krog, se spet pripeljale k mojemu okencu in rekle, da so nekaj pozabile.

O prepoznavanju znakov
Leta 2001 je upodobil Jamesa Deana. Podobnosti se ne da zanikati.
Kot prikupni, zanemarjeni in dolgolasi zadetek Saul v Ananas ekspresu.
Sean Penn je v Milku osebno zahteval več ljubezenskih prizorov z Jamesom. Foto: EPA
Gucci ga je najel za svojega manekena.
Z dekletom Ahnno O'Reilly. Foto: EPA

Ameriški igralec, ki ta teden praznuje 31. rojstni dan, je eden izmed tistih hollywoodskih raritet – lepotec s talentom, karizmo in še z možgani.

Gucci pour homme, ob kateri se nam ženskam vsakič znova zašibijo kolena), spravil skupaj enkratno vlogo totalnega in morda najbolj prepričljivega zadetka do zdaj (za vlogo v Ananas ekspresu je bil nominiran za zlati globus), se brez sramu zalizoval s Seanom Pennom (v Milku), vmes pa poslikal še kakšno platno in v pogovornih oddajah dokazoval, kako preprosto prisrčen je s svojo sramežljivostjo.

Kdo pravzaprav je James Edward Franco? Rojen 19. aprila 1978 v Palo Altu (da, kraju, kjer se je ubil James Dean, s katerim Franca najpogosteje primerjajo, pokojnega zvezdnika pa je igralec tudi upodobil na malih zaslonih) v Kaliforniji je portugalsko-švedsko-judovskega rodu.

Najprej študent, potem igralec
Umetniška žilica je prišla po genih: njegova mama Betsy je pesnica in pisateljica, njegova babica lastnica ugledne galerije v Clevelandu, njegova mlajša brata Tom in Dave pa nadobudna igralca. James, ki si je v gimnaziji pridobil naziv dijaka z "najlepšim nasmeškom", je na kalifornijski univerzi UCLA lani diplomiral iz angleščine - potem ko je študij leta 1997 po prvem letniku pustil zaradi čara igralskega poklica - ki se ga je lotil tudi zato, da bi premagal svojo kronično sramežljivost.

Po 15 mesecih intenzivnega tečaja je začel v Los Angelesu hoditi po avdicijah, na katerih se mu je odprlo leta 1999, ko je dobil glavno vlogo v kratkotrajni, a kultni TV-seriji Freaks and Geeks. Njegov prvi film je bila romantična komedija Whatever it Takes (2000), kjer je spoznal igralko Marlo Sokoloff, s katero sta bila par naslednja štiri leta.

"Samo nekoga, s katerim se lahko umetniško poistovetim in ki zna biti tudi razumevajoča in me podpira pri zahtevah mojega življenjskega sloga," pove danes od deklet oblegani Franco o tem, kaj išče na dekletu.

Od Spidermana ... do Spidermana
Sledil je eden izmed Francovih igralskih vrhuncev: vloga Jamesa Deana v istoimenskem TV-filmu. Kritik Ken Tucker iz Entertainment Weeklyja je zapisal: "Franco bi se lahko sprehodil skozi vlogo in odigral popolnoma sprejemljivega Deana, a je namesto tega je prišel pod kožo tega nesamozavestnega in nemirnega mladega moža." Opazili so ga vsi: mladi igralec si je prislužil zlati globus, nominiran pa bil še za številne druge nagrade.

Če še vedno ne veste, kdo je James Franco je, vam bo spomin priklical morda Spiderman. V tej superuspešni filmski trilogiji (2002, 2004, 2007) je karizmatični Kalifornijec upodobil Harryja Osborna, težavnega sina zlobnega Zelenega škrata in najboljšega prijatelja naslovnega lika (Tobey Maguire). Franco je sicer prišel na avdicijo za lik Spidermana/Petra Parkerja, a dobil ga je Tobey, kar pa ni povzročilo zamer – igralca sta še danes dobra prijatelja.

Zanimivosti:

- Ima svojo lastno produkcijsko družbno Rabbit Bandini Productions.
- Spletna stran Salon.com ga je uvrstila na seznam "10 moških, ki bi prav lahko navdihnili preporod kul judovskega moškega."
- Čeprav je vedno sovražil kajenje, se je te razvade navzel od svoje vloge v James Deanu.
- V osnovni šoli aretiran zaradi kraje kolonjske vodice, ki jo je nato s svojimi prijatelji preprodajal v šoli. Ironija: Lani je posnel oglasno kampanjo za enako (Guccijevo) kolonjsko, kot jo je pred leti kradel.
- Ko se je vrnil k študiju na UCLA, ga je skrbelo, da bo v očeh sošolcev in profesorjev izpadel, kot da se mu zaradi igralske kariere popušča, zato je vzel celo vrsto dodatnih predmetov, da bi se pokazal kot resnega. Največ predmetov, kar jih študent lahko vzame v semestru, je 19, Franco jih je imel še do danes rekordnih 62.


Poljubljati Seana Penna
Po Spidermanih (in med njimi) so sledile vloge v City by the Sea (2002), v Altmanovi Družbi (2003), vojni drami Veliki pohod (2005), Annapolis ter v klasični romanci Tristan in Izolda (2006). Za vlogo v Vražji ekradrilji je treniral s kaskadersko ekipo The Blue Angels in celo opravil licenco za pilota. In nato je prišel Ananas ekspres. V komediji, pod katero se je podpisal najuspešnejši komični duo zadnjih dveh let Seth Rogen-Judd Apatow, je Franco spet zasijal v vsem svojem sijaju.

"Kot Saul je prisrčen, afnast, sproščen in norčav, a vseeno neustavljivo seksi kljub svoji mastni zavesi las in videzu, s katerim si običajno ne bi pridobil ženske naklonjenosti. Gre za nepretenciozno, darežljivo predstavo in izjemno počloveči film," so o Francu zapisali kritiki New York Timesa. Vloga mu je prinesla drugo nominacijo za zlati globus.

Septembra lani je gostil Saturday Night Live, preden je z Milkom zaplul v resnejše vode. V tej biografski drami Gusa Van Santa Franco igra ljubimca Harveyja Milka (Sean Penn), prvega odkrito gejevskega mestnega svetnika San Francisca. Vloga mu je prinesla strastno poljubljanje z oskarjevcem Pennom (prav ta je ljubezenske prizore tudi zahteval, češ da bo tako njegov lik prepričljivejši) in nagrado indie za stransko vlogo.

Nadobudni slikar
Danes Franco pridno obiskuje predavanja na uglednih newyorških univerzah Columbia in NYU, kjer dela magisterija iz pisanja in filma. Za sprostitev namesto po nočnih klubih, kot to počne mnogo njegovih slavnih kolegov, raje zavije v svoj slikarski atelje.

Njegove slike so razstavili celo v galeriji Glü v Los Angelesu. "Film je skupinsko delo, medtem ko imaš pri slikanju le samega sebe," pravi o svojem konjičku James.

Zaradi študija je mladenič igro sicer za nekaj časa postavil na stranski tir, a že prihodnje leto ga bomo lahko videli v drami Howl, kjer bo upodobil pesnika Allena Ginsberga, komediji Date Night in fantazijski pravljici Your Highness.

Nekaj je gotovo - zvezda Jamesa Franca šele vzhaja.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Nikoli. To ni mogoče. Sploh ne maram spati. Počutim se, da je še toliko treba postoriti.

O tem, kdaj najde čas za počitek.

Igranje je umetniška oblika, zato želiš imeti zahtevne vloge in večji izziv je igrati temačne like.

O tem, zakaj izbira temačne like

Delal sem na McDonaldsovem drive-through-ju. Vedno sem vedel, kdaj je bila punca zainteresirana: maredile so krog, se spet pripeljale k mojemu okencu in rekle, da so nekaj pozabile.

O prepoznavanju znakov