Julija 2004 je britanska revija Classic Rock Bona Scotta uvrstila na prvo mesto lestvice 100 največjih frontmanov skupin v zgodovini glasbe. Scott se je uvrstil pred  Freddieja Mercuryja in Roberta Planta. Foto:
Julija 2004 je britanska revija Classic Rock Bona Scotta uvrstila na prvo mesto lestvice 100 največjih frontmanov skupin v zgodovini glasbe. Scott se je uvrstil pred Freddieja Mercuryja in Roberta Planta. Foto:
Bon Scott
24. oktobra leta 2008 so v spomin na Bona Scotta v Perthu v Zahodni Avstraliji postavili bronast kip.
Bon Scott
Konec preteklega leta je Undercover.com objavil novico, da bo o življenju Bona Scotta posnet film, kar so na uradni spletni strani potrdili tudi predstavniki skupine AC/DC.

Na Bonu Scottu sem najbolj občudoval njegovo posebno iskrenost do drugih in do sebe. Kar si videl, si tudi dobil. Bil je prava, nezlagana in iskrena oseba. Zame je bil on pesnik ulice naše generacije in vseh naslednjih generacij.

Vince Lovegrove (The Valentines) o Bonu Scottu.
Bon Scott
Grob Bona Scotta v Fremantleju v Zahodni Avstraliji.

Bon Scott s pravim imenom Ronald Belford se je rodil 9. julija leta 1946 v Kirriemuirju na Škotskem, leta 1952 pa se je z družino preselil v Melbourne v Avstraliji. Bon je najbolj poznan kot pevec in pisec besedil za avstralsko hardrock skupino AC/DC, v kateri je deloval od leta 1974 do smrti leta 1980.

Več o skupini AC/DC si preberite tukaj.

Otroštvo in najstniška leta
Po prihodu v Avstralijo leta 1952 je Scott obiskoval šolo v predmestju Melbourna, kjer je že dobil svoj vzdevek, ki se ga je obdržal vse do smrti. Sošolci so ga zaradi njegovega prihoda s Škotske poimenovali Bon Scott (Bonnie Scotland). Leta 1956 se je družina preselila (Bon je imel še dva mlajša brata) v Fremantle v Zahodni Avstraliji, kjer se je Bon začel učiti igrati na bobne.

Pri 15 letih je zapustil šolo, nekaj časa pa je preživel tudi v zavodu za mladoletne prestopnike zaradi kraje bencina, pobega in dajanja lažnih osebnih podatkov policistom. Želel se je pridružiti vojski, vendar so ga zavrnili zaradi "družbene neprilagodljivosti".

Prve glasbene skupine
Po opravljanju različnih del od poštarja, natakarja do pomočnika v trgovini je Bon leta 1964 ustanovil svojo prvo skupino The Spektors. Dve leti pozneje se je skupina združila z drugim krajevnim bendom The Winstons in nastali so The Valentines. V tej skupini je bil Scott sopevec Vinca Lovegrova. The Valentines so posneli kar nekaj skladb in mnoge je napisal George Young (eden izmed članov in ustanoviteljev AC/DC, op. a.). Skupina je bila na krajevnih lestvicah precej visoko, leta 1970 pa so zaradi javnega škandala z mamili razpadli.

Scott se je nato preselil v Adelaide in se še istega leta pridružil progresivno-rockerski skupini Fraternity. Fraternity so izdali dva albuma LPs Livestock in Flaming Galah, odpravili pa so se tudi na turnejo po Veliki Britaniji, zaradi česar so spremenili ime skupine v Fang. Igrali so pred skupinama Status Quo in Geordie (pevec Georidiejev je bil v tem času Brian Johnson, ki je zamenjal Scotta v skupini AC/DC po njegovi smrti).

Leta 1973, takoj po vrnitvi s še ene britanske turneje, si je skupina vzela premor. V tem času je Scott začel prepevati v skupini Mount Lofty Rangers. Prav na poti z vaj s skupino je Scott v nesreči z motorjem dobil hujše poškodbe in začasno prenehal peti. Fraternity so Scotta nadomestili z Jimmyjem Barnesom.

Obdobje z AC/DC
Leta 1974 je Scott v Adelaidu delal kot voznik in tako srečal člane skupine AC/DC, ki so bili ravno na turneji. Scott je najprej postal voznik skupine, brata Young (ustanovitelja AC/DC) pa je vprašal, ali potrebujejo bobnarja. Youngova sta mu povedala, da nista zadovoljna z njihovim pevcem Evansom, zato so bolj kot bobnarja potrebovali pevca.

Tako je septembra 1974 Scott za mikrofonom zamenjal Dava Evansa in februarja naslednje leto so že izdali album High Voltage. Kmalu je skupina zamenjala še bobnarja Currentija s Philom Ruddom, dobila stalnega basista Marka Evansa in vse je bilo pripravčjeno za začetek snemanja drugega albuma T. N. T. Leta 1976 je v Avstraliji in Veliki Britaniji izšel še Dirty Deeds Done Dirt Cheap.

V naslednjih letih sta sledila še albuma Let There Be Rock in Powerage, na katerem je debitiral novi basist Cliff Williams. Leta 1979 so AC/DC izdali uspešen album (šesti po vrsti) Highway To Hell, ki je skupini prinesel mednarodno slavo. Producent albuma je bil Robert "Mutt" Lange.

Tragična smrt
Takrat šele 33-letni Bon je 19. februarja 1980 po noči pijančevanja v Londonu umrl. Bon je zaspal v avtu znanca Alistairja Kinnearja v južnem Londonu. Alistair je našel Scotta v svojem avtomobilu naslednje popoldne in zaradi Scottovega neodzivanja takoj poklical pomoč. Scotta so nemudoma odpeljali v bolnišnico King's College Hospital v Camberwellu, kjer so ga takoj razglasili za mrtvega zaradi zadušitve z bruhanjem. Uradni vzrok smrti je bila akutna zastrupitev z alkoholom. Scott je bil upepeljen, njegove posmrtne ostanke pa je družina pokopala v Fremantleju v zahodni Avstraliji, kamor so se preselili, ko je bil Scott še deček.

Video na desni: Dirty Deeds Done Dirt Cheap.

Teorije zarote

Kot je značilno za večino zgodnjih smrti znanih, so se tudi okrog smrti Bona razvile različne teorije zarote. Nekateri so trdili, da je Scott umrl zaradi prevelikega odmerka heroina, spet drugi, da je šlo za zastrupitev s strupenimi plini, tretji pa so menili, da je bila za astmatičnega Scotta tistega jutra usodna temperatura pod ničlo.

AC/DC nadaljevali delo po njegovi smrti
Člani skupine AC/DC so takoj po Scottovi smrti razmišljala, da bi prenehali delovati, vendar so se pozneje vendarle premislili. Njihovo nadaljno ustvarjanje naj bi odobrila celo Scottova mama, ki so jo osebno poznali vsi člani skupine. Scottova mati je namreč menila, da bodo le z nadaljevanjem dela počastili spomin na njenega tragično umrlega sina. Scotta je zamenjal pevec Brian Johnson. Pet mesecev po njegovi smrti je skupina posnela album Back in Black in ga posvetila nekdanjemu pevcu, prav tako pa sta Scottu posvečeni uspešnici Hells Bells in Back in Black.

A. M.

Na Bonu Scottu sem najbolj občudoval njegovo posebno iskrenost do drugih in do sebe. Kar si videl, si tudi dobil. Bil je prava, nezlagana in iskrena oseba. Zame je bil on pesnik ulice naše generacije in vseh naslednjih generacij.

Vince Lovegrove (The Valentines) o Bonu Scottu.