Zadržan nasmešek in navihan pogled. Foto: Reuters
Zadržan nasmešek in navihan pogled. Foto: Reuters
Take That
Se še spomnite fantov iz zasedbe Take That?

Sem edini moški, ki lahko reče, da je bil v Take That in v najmanj dveh članicah skupine Spice Girls.

Robbie Williams
Robbie pogosto na oder pokliče kakšno svojo oboževalko. Foto: EPA

Ko sem prvič srečal Davida Beckhama, nisem vedel, naj mu dam roko ali mu poližem obraz.

Seks ni nekaj, o čemer bi lahko pisal domov. Škoda, ker moja mama obožuje pisma.

Robbie Williams
Na odru vedno uprizori pravi šov. Foto: EPA

Edina stvar, ki mi je res všeč na sebi, je moj ogromen penis.

Robbie Williams
Vstopnice za Robbiejeve koncerte gredo za med. Foto: EPA
Nicole Appleton
Nicole Appleton je bila Robbiejeva zaročenka.

Sam sebe ne morem jemati resno, saj je to, kar počnem, prav bedasto. Saj ne opravljam možganskih operacij. Vse, kar storim, je, da vzamem v roke kitaro in napišem pesem. Zaradi tega nisem nikakršen Einstein.

Odskočna deska v svet zabave je bila Robbieju fantovska skupina Take That, ki je na začetku devetdesetih let obnorela najstnice po vsem svetu.

V Veliki Britaniji se je kar osem njihovih pesmi znašlo na samem vrhu glasbenih lestvic. A Robbie s svojim videzom in z obnašanjem nikoli ni zares sodil v Take That. Medtem ko so bili ostali člani le lepi, nasmejani fantje brez temnih senc v svojem življenju, je Robbie dajal vtis nekoliko grobega in težavnega frajerja, ki se je bolj po naključju znašel v skupini. Že takrat pa je imel ogromno karizmo, ki se je ne da naučiti ali pridobiti, in zaradi nje so se dekleta lepila nanj, čeprav ni imel tipičnega lepega obraza.

Vendar Robbie ni dolgo zdržal v skupini »polikanih« fantov, ki bi jih mame hotele za svoje zete. Bil je preveč neukrotljiv in poseben, zato se je pogosto kregal z ostalimi člani in njihovim menedžerjem. Nihče ni bil zares presenečen, ko je Robbie poleti leta 1995 zapustil skupino in najavil, da se bo posvetil samostojni karieri. No, po nekaterih različicah se za ta korak ni odločil sam, ampak so ga odgovorni za »projekt Take That« sami nagnali iz skupine. Kakor koli, Robbie je ostal sam.

Vsak začetek je težek …
Robbie s samostojno kariero ni takoj uspel – daleč od tega. Tudi britanski glasbeniki in mediji so bili pesimistični glede njegove prihodnosti in so napovedovali, da bo verjetno kmalu izginil z glasbene scene. Vsi so mislili, da bi ob razpadu skupine Take That edini zares uspešno lahko nadaljeval samostojno kariero le Gary Barlow, avtor velike večine uspešnic Take That.

In Robbie je nekaj časa res potrjeval njihove napovedi. Vse bolj je postajal odvisen od drog in alkohola, po medijih pa se je na vse pretege bahal s svojimi sposobnostmi, s čimer je le odvračal mogoče poslušalce. V manj kot letu dni se je povsem zapustil, se zredil za 18 kilogramov in se v javnosti zaradi raztrganih oblačil, neobritosti in neurejenosti pojavljal le v obrekljivih rubrikah. Ob odhodu iz skupine si je želel, da bi mu Noel Gallagher, član takrat izredno uspešne skupine Oasis, napisal nekaj pesmi, s katerimi bi prodrl na glasbene lestvice. Vendar tudi iz tega ni bilo nič – po sporu s skupino Oasis, ki je polnila britanske rumene časopise, ga je Noel Gallagher označil za nič več kot le »tistega debelega plesalca iz Take That«.

Spravi se k sebi, Robbie!
Čeprav je napovedoval, da se bo od lahkotne popglasbe preusmeril k pravemu britanskemu popu, je bila njegova prva samostojna pesem, izdana avgusta leta 1996, predelava pesmi Georgea Michaela Freedom. Kljub velikim težavam z zasvojenostjo z drogami mu je uspelo s pesmijo pristati na drugem mestu britanske lestvice – prehitela ga je le velikanska uspešnica dekliške skupine Spice Girls Wannabe. Robbie se je odpravil na zdravljenje. Vrnil se je urejen, brez dodatnih kilogramov in odšel naravnost v studio. Posnel je pesem Old Before I Die, ki je prav tako pristala na drugem mestu britanske lestvice. Kljub precejšnjemu uspehu pa kritikov ni navdušil.

S pesmijo Angels je postal zares vroč
Konec leta 1997 se je na prodajnih policah znašel Robbiejev prvi samostojni album Life Thru A Lens. Na njem je bila tudi pesem Angels, ki je pevca izstrelila v prvo ligo glasbenikov in ga ustoličila na prestolu najpriljubljenejšega britanskega popizvajalca. Ta balada še vedno velja za največjo Robbiejevo uspešnico.

Čeprav nikoli ni dosegla samega vrha britanske lestvice, so jo poslušalci radia BBC 2 izglasovali za najboljšo pesem v zadnjih 25 letih, na lanski podelitvi britanskih glasbenih nagrad pa je pevec zanjo prejel posebno priznanje. Album se je v Veliki Britaniji na prvem mestu obdržal kar 28 tednov, v ZDA pa večjega uspeha ni dosegel.

Že naslednje leto je Robbie svojim oboževalcem ponudil nov izdelek – album s pomenljivim naslovom I've Been Expecting You (Pričakoval sem vas). Pevec si je že pridobil status britanskega zvezdnika, zato nihče več ni bil presenečen, ko je tudi ta album dosegel prvo mesto. Robbieja je bilo mogoče videti povsod. Največji uspešnici s tega albuma sta bili pesmi Millenium in Strong. Leto 1998 je končal kot najbolje prodajani glasbenik v Veliki Britaniji, cvetelo pa je tudi njegovo zasebno življenje, saj se je junija zaročil z Nicole Appleton, članico dekliške skupine All Saints.

Uspešni albumi si sledijo …
Leta 1999 je želel osvojiti tudi ZDA, zato je le za ta trg izdal album The Ego Has Landed, sestavljen iz pesmi z obeh prejšnjih albumov. Američani so bolj kot ne spregledali Robbiejev edinstven, nekoliko sarkastičen humor in njegove poppesmi, a ga to ni preveč potrlo. Doma je bil pravi superzvezdnik, nagradili pa so ga tudi s tremi nagradami brit – za najboljšega moškega izvajalca, najboljši britanski singel (za pesem Millenium) in najboljši britanski video (za pesem Let Me Entertain You).

Leta 2000 se je spet nabralo dovolj gradiva za nov album Sing When You're Winning, ki je takoj po objavi pristal na prvem mestu britanskih lestvic. Zgodovina se ponavlja. Prva pesem s tega albuma je bila nenavadna mešanica popa in rapa Rock DJ, še bolj pa je Robbie presenetil z videospotom za to pesem. V njem je namreč gol poskakoval v družbi manekenk, trgal meso s svojega telesa in ga ponujal ženskam, tako da je na koncu ostal le okostnjak, ki se ziba v ritmu glasbe. Videospot so mnoge televizijske postaje cenzurirale.

Pevec se je utrdil kot najpriljubljenejši britanski glasbenik, hkrati pa je polnil stolpce rumenih časopisov, predvsem zaradi razpada zveze z Nicole Appleton. Z zlomljenim srcem se je čedalje pogosteje udeleževal vseh mogočih zabav in z njih kot po pravilu odhajal z dekletom pod roko. A prave ljubezni ni našel.

Malo svinga, prosim!
Na presenečenje mnogih se je Robbie odločil posneti album, na katerega je uvrstil predelave največjih uspešnic 50. in 60. let. Pojasnil je, da so mu pesmi iz tega obdobja prirasle k srcu zaradi svojega očeta, pevca in komika Petra Conwaya, ki jih je pogosto vrtel doma, ko je bil sam še otrok. Album Swing When You're Winning je vključeval mešanico džeza, bluza in popa, največja uspešnica pa je bila duet z avstralsko zvezdnico Nicole Kidman. Skupaj sta zapela predelano pesem Franka Sinatre in Nancy Sinatra Something Stupid in z njo zasedla prvo mesto britanskih lestvic v prestižnem božičnem tednu.

Bogat sem, zelo bogat!
Naslednje leto, to je leta 2002, je Robbie ponovno osupnil glasbeni svet. Vendar tokrat vzrok ni bila glasba, temveč gromozanska vsota, ki jo je dobil za podpis pogodbe z založbo EMI. Osemdeset milijonov britanskih funtov je do sedaj največji kup denarja, ki ga je kdaj koli dobil kakšen glasbenik. Založba mu je zagotovila, da mu bo pomagala tudi pri ponovnem prodoru v ZDA. Zato Robbie ni počival - posnel je album Escapology, da pa bodo njegove pesmi ponovno strel v polno, je dokazal že prvi singel - velika uspešnica Feel, ki so ji sledile še pesmi Come Undone in Something Beautiful. Založba EMI mu je omogočila veliko promocijskih nastopov in intervjujev v ZDA, a je šlo njegovo ustvarjanje mimo ušes Američanov – njegov album se je prodal »le« v 71.000 izvodih.

Njegova priljubljenost v rodni Angliji pa je kar rasla in rasla in višek dosegla s tremi zaporednimi poletnimi koncerti na prostem v Knebsworthu. Neverjetno, skupaj si je Robbieja v treh dneh ogledalo rekordnih 375.000 ljudi!

Novi kralj popa
Pevčev zadnji album Intensive Care je z velikim medijskim pompom izšel oktobra 2005. Predstavitev albuma je bila v Berlinu, prenašalo pa jo je mnogo televizijskih mrež po vsem svetu. Ob tem dogodku se je Robbie oklical tudi za novega kralja popa – ta naslov je bil vrsto let rezerviran za Michaela Jacksona, ki pa je zaradi pedofilskih škandalov padal čedalje globlje. Očitno pa je Robbie obupal nad prodorom v Severno Ameriko, saj tega albuma ni mogoče dobiti v ZDA in Kanadi. »Tega ne rabim več – povsem sem zadovoljen s tem, kar sem dosegel drugod po svetu,« je dejal pevec.

Robbie Williams - blagovna znamka
Pevec je že več kot desetletje prisoten v britanskih medijih, saj je odraščal in se spreminjal skupaj s svojimi oboževalci. Njegova priljubljenost pa se ne kaže le skozi številke prodanih albumov, ampak tudi z drugačnimi nagradami. Leta 2002 so ga Britanci na primer izglasovali na 77. mesto največjih Britancev vseh časov – zanimivo, istega leta se je na glasovanju televizije Channel 4 hkrati uvrstil na 17. mesto najslabših Britancev.

Leta 2004 je izšla njegova biografija Feel, ki jo je napisal Chris Heath in je postala prava uspešnica. Avgusta lani je nastopil na koncertu Live 8 v Londonu, kjer so ga napovedali kot eno glavnih zvezd. Na koncertu se je zgodil smešen pripetljaj – ko je Robbie med nastopom prosil ogromno množico, naj z njim zapoje pesem Feel, mnogi obiskovalci koncerta niso znali njenega besedila. Pevec si tega ni vzel k srcu in se je na ta račun kasneje pogosto pošalil.

Pohvali se lahko še z dvema dosežkoma – od leta 2000 je britanski glasbenik z največ prodanimi izvodi svojih albumov - dosegel je že astronomsko številko 6,3 milijona. Zapisal pa se je tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, saj mu je uspelo le v enem dnevu, 19. novembra leta 2005, prodati več kot 1,6 milijona vstopnic za njegovo svetovno turnejo leta 2006. S tem je potolkel prejšnji rekord ameriške skupine N'Sync, ki je prodala milijon vstopnic v enem dnevu.

Tako priljubljen, a hkrati osovražen
Težko bi našli bolj kontroverznega, nadutega, sebičnega človeka, kot je Robbie Williams. Vendar bi hkrati težko našli boljšega zabavljača, bolj genialnega človeka z neskončno karizmo, ki je poleg tega tudi presenetljivo odkrit in neposreden v svojih izjavah, zaradi česar ga mediji preprosto ljubijo. Mogoče celo preveč, zato je pobegnil iz Velike Britanije in že nekaj let živi v Los Angelesu.

Tudi ti boš našel pravo ljubezen, Robbie!
Neverjetno, a Robbie ostaja samski. Britanski mediji kot obsedeni brskajo po njegovi zasebnosti in iščejo dekleta, ki bi ga končno lahko omrežila. Pa nič. Pevec v javnosti goji videz samozavestnega ženskarja, ki lahko v postelji zadovolji vsako dekle. Tudi med koncerti pogosto iz množice izbere dekleta in se na odru z njimi poljublja.

Priznal je, da je odvisen od medijske pozornosti in da brez nje ne bi znal živeti. Spremenil je tudi pogled na moško goloto. Čeprav je slavne ženske pogosto videti v pomanjkljivih oblačilih - morda se odkrito kožo od njih že kar pričakuje - za zvezdnike to ni bilo v navadi. Robbie je to spremenil, saj je brez težav poziral pomanjkljivo oblečen. Večkrat se je označil tudi za »nudista po srcu« in se šalil, da bo končal kot eden tistih očetov, ki zaradi golote v zadrego spravlja svoje otroke. Na njegovi spletni strani je bilo mogoče videti tudi polminutni film, v katerem od blizu pokaže pevčevo razgaljeno telo in celo njegov spolni ud.

Robbiejevo sanjsko kariero so spremljale tudi mnoge težave, ki pridejo v paketu z zvezdniškim življenjem. Tako se je več let boril z depresijo in negotovostjo. Težav z alkoholom nima več, vendar naj bi v letu 2005 zaradi odvisnosti od antidepresivov, bil pa naj bi tudi obseden s tem, da bi ga tudi priznani glasbeni kritiki jemali resno.

Decembra leta 2005 je dobil tožbo proti podjetju MGN in s tem vsaj za nekaj časa utišal govorice in namigovanja, da je prikriti homoseksualec.

Tudi to je Robbie Williams …
- Leta 1998 je odpotoval na Šrilanko in pomagal Unicefu pri dobrodelni dejavnosti.
- Na naslovnici revije Vogue je poziral gol.
- Imel je navado, da je vedno, ko je odhajal iz svoje hiše, nosil masko in isto jakno, tako da so paparaci vedno lahko posneli enako fotografijo.
- Grize si nohte.
- Vedno je nekoliko odsoten in pogosto izgublja stvari.
- Njegova najljubša pijača je pivo znamke lowenbrau.
- Je nogometni navdušenec in navijač.
- Včasih je delal v cvetličarni.

Sem edini moški, ki lahko reče, da je bil v Take That in v najmanj dveh članicah skupine Spice Girls.

Ko sem prvič srečal Davida Beckhama, nisem vedel, naj mu dam roko ali mu poližem obraz.

Seks ni nekaj, o čemer bi lahko pisal domov. Škoda, ker moja mama obožuje pisma.

Edina stvar, ki mi je res všeč na sebi, je moj ogromen penis.

Sam sebe ne morem jemati resno, saj je to, kar počnem, prav bedasto. Saj ne opravljam možganskih operacij. Vse, kar storim, je, da vzamem v roke kitaro in napišem pesem. Zaradi tega nisem nikakršen Einstein.