Jared se poleg igranja ukvarja tudi z glasbo. Foto: Reuters
Jared se poleg igranja ukvarja tudi z glasbo. Foto: Reuters
Clare Danes in Jared Leto
Jared in Clare kot Jordan Catalano in Angela Chase v nadaljevanki To trapasto življenje. Foto: www.ew.com
Cameron Diaz
Jared je bil zaročen s Cameron Diaz, a sta se po štirih letih ljubezni razšla. Foto: EPA

Odraščal je v irski, katoliški družini, z mamo Constance, ki se je po ločitvi od Jaredovega očeta znova poročila, in bratom Shannonom, ki je fotograf in igralec. Igralec ima še dva polbrata, ki sta se rodila njegovemu očetu v drugem zakonu.

V desetem razredu je pustil šolo, a se je kasneje vrnil in jo končal. Kmalu je odkril strast do igre, zato je nadaljeval šolanje na School of Visual Arts v New Yorku. Med šolanjem je tudi posnel svoj film z naslovom Cying Joe.

Vloga Jordana mu spremeni življenje
Leta 1992 se je preselil v Los Angeles, da bi se popolnoma posvetil igralski karieri. Leta 1994 je dobil vlogo Jordana Catalana v najstniški nadaljevanki To trapasto življenje (My so called life), kjer je glavno vlogo igrala Claire Danes.

Jared je vlogo sramežljivega, skrivnostnega Jordana, ki je mešal glavo Angeli, odigral odlično in postal pravi seks simbol za odraščajoče najstnice po vsem svetu.

Njegov preboj na velika platna je sledil naslednje leto, ko sta s Claire Danes zaigrala v filmu How to make an American Quilt, sledila je vloga v film Last of the High Kings, ki pa ga niso vrteli v kinih, temveč je bil na voljo le na videokasetah.

V tem času so holiwoodski producenti že postali pozorni na mladega igralca in ponudili so mu Glavno vlogo v filmu Prefontaine.

Preboj na velika platna
Leta 1998 je prvič nastopil v holiwoodski uspešnici z velikim proračunom. Ob boku Seana Penna, Nicka Nolteja, Johna Cusacka, Johna Travolte in Georgea Clooneyja je zaigral v filmu Tanka rdeča linija (The Thin Red Line), kasneje pa smo ga videli še v filmu Urban Legend.

Sledila je vrsta manjših vlog v visokoproračunskih filmih: z Bradom Pittom in Edwardom Nortonom je zaigral v filmu Davida Fincherja Klub golih pesti (Fight Club), v filmu Girl, Interrupted je zaigral fanta Winone Ryder, v filmu Black and White pa homoseksualnega učitelja, ki pritegne pozornost filmskega lika Roberta Downeyja Jr.

Z Jennifer Connelly je zaigral tudi v filmu Rekviem za sanje, kjer je odlično upodobil mladeniča, ki se vda mamilom. Pretresljiv film je bil deležen velike pozornosti.

Z Bradom Pittom je zaigral tudi v filmu Aleksander Veliki, kjer je upodobil njegovega ljubimca Hefajsta.

Zaroka s Cameron Diaz
Veliko pozornosti pa je med kariero deležno tudi njegovo zasebno življenje. Potem ko je bil štiri leta prijatelj zvezdnice Cameron Diaz, s katero sta bila tudi zaročena, je veliko ugibanj, kdo je nova ženska v njegovem življenju.

Nekaj časa se je videval z igralko Scarlett Johansson, zdaj pa mu mediji pripisujejo romanco z Lindsay Lohan.

Jared je tudi glasbenik, ima svojo skupino 30 second to Mars, v kateri poje, v njej pa sodeluje tudi njegov brat Shannon, ki igra bobne.

Njegova filmografija
Lonely Hearts(2006)
Lordof War (2005)
Aleksander (2004)
Soba za paniko (Panic Room) (2002)
Highway (2002)
Sunset Strip (2000)
Rekviem za sanje (Requiem for a Dream) (2000)
American Psycho (2000)
Girl, Interrupted (1999)
Klub golih pesti (Fight Club) (1999)
Black and White (1999)
Tanka rdeča linija (1998)
Urban Legend (1998)
Switchback (1997)
Prefontaine (1997)
The Last of the Kings (1996)
How To Make an American Quilt (1995)
Cool and the Crazy (1994)
To trapasto življenje (My So Called Life) (1994)