Strastna španska lepotica tekoče govori tudi francosko, italijansko in angleško. Foto: EPA
Strastna španska lepotica tekoče govori tudi francosko, italijansko in angleško. Foto: EPA

Najtežja stvar na svetu je, če poskušaš svoj sloves lepotičke spremeniti v sloves resne igralke. Potem ko si enkrat znan kot lep obrazek, te nihče več ne jemlje resno.

Obožujem italijansko kulturo, italijanski jezik, ljudi, njihovo glasbo, njihovo obnašanje. Preprosto obožujem vse, kar je italijansko. Včasih se mi zdi, da sem Italijanka ujeta v telesu Španke.

Pedro Almodovar in Penelope Cruz
Pedro Almodovar si je za svojo muzo izbral Penelope. Foto: EPA
Salma Hayek in Penelope Cruz
Salma in Penelope sta že dolgo najboljši prijateljici. Foto: Reuters
Tom Cruise in Penelope Cruz
Par Cruz in Cruise je vsepovsod zbujal pozornost. Foto: EPA
Matthew McConaughey in Penelope Cruz
Z Matthewom McConaugheyjem sta se razšla po enem letu. Foto: EPA
Penelope Cruz, Monica Cruz
Penelope in Monica sta si tako podobni, kot bi bili enojajčni dvojčici. Foto: EPA

Penélope Cruz Sánchez se je rodila 28. aprila 1974 v San Sebastiánu de los Reyes pri Madridu v Španiji.

Njen oče Eduardo je bil mali trgovec, mama Encarna pa frizerka. Že kot punčka je svoje sorodnike zabavala z igranjem prizorov iz reklam, a ni razmišljala o igralstvu. Njena velika strast je bil balet - devet let se je učila osnov na Španskem državnem konzervatoriju, potem pa je šolanje nadaljevala pri priznanih učiteljih klasičnega in džezbaleta.

Pri 15. letih je začutila, da ji ples ni dovolj. Prijavila se je na avdicijo za mlade talente in bila izbrana med več kot 300 kandidati.

Od videospota do erotične serije
Njen prvi opaznejši nastop je bil v videospotu za pesem La fuerza del destino španske skupine Mecano. Med snemanjem se je zaljubila v člana skupine Nacha Cana. Nato je dobila službo na televiziji, kjer je vodila mladinsko oddajo La Quinta Marcha. Že zgodaj je pokazala, da je ni sram svojega telesa in da nima zadržkov glede razkazovanja gole kože, saj je zaigrala v francoski erotični TV-seriji Série Rose.

Prvič se je na filmskem platnu pojavila leta 1993 v filmu El Laberinto griego, na kratko pa smo jo lahko videli tudi v trilerju Timothyja Daltona Framed. Svojo prvo večjo priložnost je dobila v filmu Jamón, jamón, kasneje pa še v Belle Epoque, ki je dobil tudi nagrado ameriške igralske akademije za najboljši tujejezični film. V Belle Epoque je upodobila eno izmed štirih sester, ki se borijo za ljubezen istega moškega, mladega in čednega vojaškega dezerterja. Leta 1997 je zaigrala skupaj z Eduardom Noreiego v filmu Alejandra Amenábarja Abre los ojos, v katerem je upodobila Sofío Pangio.

Nuna ji je prinesla goyo, filmu pa oskarja
Največ pohval kritikov in špansko filmsko nagrado goya je dobila za svojo igro v Almodóvarjevem Todo sobre mi madre, kjer je zaigrala v vlogi sestre. Vse o moji materi je prepričal tudi člane Akademije, ki so mu podelili oskarja za najboljši tujejezični film. Sicer pa sta se Almodóvar in Cruzova spoznala kakšno leto prej, med snemanjem filma Carne trémula, in ostala tesna prijatelja ter sodelavca.

V tem času si je Penelope pridobila tudi mednarodni sloves, zato so ji ponudili leta 2000 vlogo v filmu Vsi ti lepi konji, kjer ji je družbo delal postavni Matt Damon. Zgodba filma ji je tako segla do srca, da od takrat ne je mesa.

Sicer pa je Penelope ena redkih igralk, ki nastopa tako v filmih hollywoodske industrije kot tudi v španskih, francoskih, mehiških in italijanskih filmih. Na začetku leta 2001 se je pojavila v hollywoodski priredbi filma Abre los ojos Vanilla Sky. V obeh različicah je igrala isto vlogo, a medtem ko ji je vloga v prvem filmu prinesla več pohval kot kritik, je za vlogo v drugem dobila le nominacijo za "ugledno" zlato malino za najslabšo igralko leta.

Pedro Almodovar je verjel vanjo
Med snemanjem filma je spoznala Toma Cruisa, s katerim sta nato postala ne preveč priljubljen par Cruz & Cruise. Razšla sta se januarja 2004, po treh letih zveze. Tudi njena vloga v Corellijevi mandolini kritikom ni bila preveč všeč, so jo pa pohvalili gledalci. A kljub nekaterim negativnim kritikam jo je Pedro Almodovar vzel za svojo muzo - in uspel. V zadnjem filmu Volver, ki je v kinematografe prišel lani, je dokazala, da zna igrati, in si prislužila navdušenje kritikov in občinstva. V Cannesu so jo nagradili z zlato palmo za najboljšo igralko, nominirana pa je bila tudi za zlati globus, oskarja in bafto. Postala je prva španska igralka, ki jo je Akademija nominirala za najboljšo glavno vlogo.

Cruz in Cruise sta dvigovala prah
Precej več pozornosti od tiste, ki je namenjena njenemu talentu, je Cruzova pritegnila s svojim zasebnim življenjem. K temu je veliko pripomogla zveza s hollywoodskim palčkom in zagretim scientologom Tomom Cruisom, s katerim sta se, kot rečeno, razšla leta 2004. Kakšno leto kasneje, po koncu snemanja filma Sahara, je v javnost prišla novica o njeni zvezi z igralcem Matthewom McConaugheyjem. Sredi leta 2006 sta se razšla, potem pa so Penelope videvali v družbi mladih igralcev, med njimi je bil tudi Orlando Bloom.

Tudi ona razmišlja o posvojitvi
Trenutno je menda samska, razmišlja pa, da bi svoje življenje popestrila z otrokom: "Želim si otrok. Tako svojih kot tudi posvojenih. Mislim, da moje življenje ne bo popolno, dokler ne bom posvojila," je povedala pred dnevi v intervjuju za revijo Marie Clare.

Sicer pa ima Cruzova sestro Monico, s katero sta si po videzu neverjetno podobni. To z velikim veseljem izkoriščajo španski oglaševalci, ki k snemanju reklam pogosto povabijo Monico, saj Penelope ni tako poceni. Tudi Monica, nekoč plesalka, je zaradi televizije zapustila plesni parket - še največ slave je dosegla v TV-nadaljevanki za mlade Un Paso Adelante leta 2002. Njun brat Eduardo si tudi želi uspeti v svetu šovbiznisa, a malo drugače, kot pevec.

Penelope se trudi pomagati
Sicer pa je Penelope zelo aktivna tudi na humanitarnem področju. Že kot dekle je šla kot prostovoljka za dva meseca v Ugando. S takratnim fantom, pevcem Nachem Cano, in še z nekaterimi drugimi člani španske zabavne industrije je v 90. ustanovila neprofitno organizacijo Sabera Foundation, v okviru katere so v Kalkuti zdradili dom, šolo in zbirni center za brezdomna mlada dekleta in za ljudi, ki trpijo za tuberkulozo.

Zaradi organizacijskih težav in različnih mnenj njenih ustanoviteljev organizacija danes ne obstaja več.

Tanja Kozorog

Najtežja stvar na svetu je, če poskušaš svoj sloves lepotičke spremeniti v sloves resne igralke. Potem ko si enkrat znan kot lep obrazek, te nihče več ne jemlje resno.

Obožujem italijansko kulturo, italijanski jezik, ljudi, njihovo glasbo, njihovo obnašanje. Preprosto obožujem vse, kar je italijansko. Včasih se mi zdi, da sem Italijanka ujeta v telesu Španke.