Grace Jones je odraščala v družini, kjer je vladala železna disciplina. Foto:
Grace Jones je odraščala v družini, kjer je vladala železna disciplina. Foto:
Grace Jones in Dolph Lundgren
Grace, ki so jo zaradi mnogih ljubezenskih zvez imenovali tudi požiralka moških, je izjavila, da lahko ima vsakega moškega na svetu. Na sliki je z Dolphom Lundgrenom, s katerim je bila v zvezi štiri leta.
Grace Jones in Roger Moore
Po uspešni manekenski in pevski karieri se je pevka preizkusila tudi v filmskem svetu. Skupaj s kalifornijskim guvernerjem je zaigrala v filmu Konan barbar, igrala pa je še v filmu A view to a kill o Jamesu Bondu in drugih filmih.
Grace Jones in njen sin Paul
Grace je najbolj ponosna na svojega sina Paula, ki se prav tako kot ona ukvarja z glasbo.

Pariško stanovanje sem si delila Z Jerry Hall in Jessico Lange.

Grace Jones
Dneve v Franciji je Grace med drugim preživljala z nekaterimi francoskimi ministri, v družbi katerih je nosila le ogrlico s katere so visele kosti: »Danes tega ne bi mogla storiti, saj bi končala v zaporu,« se je pošalila črna panterica.

Na začetku so vsi moji moški bili dobri, a so sčasoma iz njih začeli prihajati mali demoni, postali so agresivni.

Grace Jones
Črna panterica, ki je priznala, da ima rada umetniške moške, je bila velika prijateljica in muza legendarnega Andyja Warhola.

Kontroverzna manekenka, igralka in pevka Grace Jones je prvič po skoraj dvajsetih letih posnela nov album Hurricane, ki je deležen dobrih kritik. Njena glasba je vedno šla v korak z najnovejšimi smernicami, a kljub uspešni manekenski, igralski in pevski karieri je v sam zvezdni vrh prispela, ker je s svojimi bizarnimi oblekami in svojimi nenavadnimi nastopi, bila drugačna. A začnimo na začetku njene življenjske poti ...

Odraščanje v religiozni družini
Grace se je rodila 19. maja 1948 na Jamajki kot tretji od sedmih otrok v religiozni družini. Njen oče Robert je bil duhovnik in politik, njena mama Marjorie je bila profesionalna športnica: "Moja mati je bila skakalka v višino, kvalificirala se je tudi na olimpijske igre, ki se jih ni udeležila, zaradi pritiska cerkve, da naj preneha javno razkazovati svoje noge." Suhljata Grace, ki si je zaradi norčevanja otrok želela nositi hlače, je dejala: "Hlače so bile prepovedane, ker »moški« videz na ženski ni bil od Boga dan." Pevka je zaradi pravil vere morala nositi obleke z dolgimi rokavi, zapeta je morala biti do vratu: "Odraščanje v pentekostalni cerkvi ni bilo niti najmanj lahko. Bilo je zelo tiho, nismo smeli niti plesati."

Disciplinska vzgoja je postala bolj stroga, ko so se starši preselili, njo pa so pustili pri starih starših. Grace se spominja, da jo je dedek silil splezati na drevo, ker je morala nabrati veje, s katerimi jo je pozneje pretepel: "Nikoli nisem želela biti kot babica, trpela je vse nadlegovanje zaradi vere."

Nesojena profesorica španskega jezika
Grace se je s 13 leti preselila k staršem, želela je postati profesorica španskega jezika, a jo je življenje odpeljalo drugam. S 17 leti se je namreč vpisala na študij igralstva. Pred koncem prvega semestra je odšla v Philadelphio, kjer je nastopala po klubih in gledališčih. V začetku 70. let se je preselila v New York, kjer se je zaposlila v modni agenciji. A manekenskega uspeha ni doživela v tem mestu, temveč v Parizu, kjer je s pomočjo njene črne eksotične lepote prišla na naslovnice Ella in Voguea.

Pariz - mesto njenega vzpona
Grace je glasbeno pot začela leta 1974 na večerji s prijatelji, kjer je ob pesmi Dirty Old Men Three Degreesa, skočila na stol in začela peti. Vsa restavracija jo je pospremila z ogromnim aplavzom. Ena izmed manekenk, je bila nad njenim nastopom tako navdušena, da je o pevskih sposobnostih svoje kolegice povedala svojemu fantu, glasbenemu producentu. Njena glasbena pot se je tako začela – prvemu albumu Portfolio, ki je bil deležen zelo dobrih kritik, so v prihodnjih desetih letih sledili še trije albumi Fame, Muse, Warm Leatherette, ki so prav tako dosegli velik uspeh.

Še vedno v iskanju prave ljubezni
Posebno poglavje v Gracinem življenju so bili zagotovo tudi moški, za katere je pevka rekla, da na svetu ne obstaja moški, ki ga ne bi mogla imeti. Imela jih je veliko, toda z njimi v zvezi in zakonu ni zdržala dolgo.

Največji vpliv na njo je imel Jean-Paul Goude, s katerim se je leta 1979 poročila, tri leta pozneje pa se jima je rodil sin Paul. Po poroki s francoskim umetnikom se je divja Grace umirila, vse manj jo je bilo videti po klubih (pevka je bila reden gost kultnega Studia 54), odpovedala pa se je tudi svojim provokativnim nastopom.

"Za moža sem bila le objekt"
Leta 1981 je izdala album Night Clubbing, ki je predstavil drugačno in umirjeno Grace, scenske nastope ji je preoblikoval prav njen mož, s katerim je poslovno dobro delovala, zasebno pa ne. Po treh letih zakona je sledila ločitev. Jean Paul je po ločitvi priznal, da Grace ni nikoli videl kot resnične ženske, temveč kot neki objekt katerega oblikuje in spreminja. Grace se je s tem strinjala: "Pustila sem ga, ker sem zanj vedno bila le objekt. Komaj po rojstvu sina je ugotovil, da sem živo bitje."

Padec kariere in vse več zasebnih težav
Njena kariera je začela bledeti po objavi albuma Slave to the Rythm. Grace se je začela vse manj pojavljati v javnosti zaradi kariere, vse bolj pa se je govorilo o njenih zasebnih težavah, ki so se vrstile ena za drugo. Leta 1986 je črna panterica objavila bankrot, tri leta pozneje pa je končala na sodišču zaradi kokaina.

Novi ljubimci v življenju črne panterice
Leta 1989 se je zopet poročila, a tudi zakon s producentom Chrisom Stanleyjem ni dolgo trajal, saj sta se po letu dni že ločila. Grace je štiri leta ljubila še igralca Dolpha Lundgrena in Sven-Ole Thorsona. Leta 1996 se je poročila s skoraj 30 let mlajšim telesnim stražarjem Atilo Altaunbayem: "Najprej je bil dober mož, a takoj, ko sem se obrnila, so iz njega kot iz drugih mojih moških, začeli prihajati mali demoni. Postal je agresiven." Njun zakon ni zdržal dolgo, leta 2006 pa je v Graceino življenje stopil mlad britanski plemič in glasbeni producent Ivor Guest, s katerim je zdržala v zvezi le dve leti.

Ali se ji bo uspelo vrniti na stara pota slave?
Grace se po mnogih neuspešnih ljubezenskih zvezah in škandalih v 61. letu vrača na glasbeno sceno. Četudi se z novim albumom Hurricane, Grace ne bo vrnila na stara pota slave, je črna panterica svoj status zvezde že potrdila. Grace je nedvomno ena najzanimivejših dam, ki je s svojo posebnostjo in talentiranostjo pustila velik pečat v svetu zabave, ter se usedla v srca oboževalcev.

V priloženih videih lahko prisluhnete pesmi Corporate Cannibal z novega albuma Hurricane in dvema starima pesmima. V galeriji pa lahko pogledate tudi 1001 obraz Grace Jones.

Dolores Subotić

Pariško stanovanje sem si delila Z Jerry Hall in Jessico Lange.

Na začetku so vsi moji moški bili dobri, a so sčasoma iz njih začeli prihajati mali demoni, postali so agresivni.