4. novembra 2008 so se uresničile sanje Baracka Husseina Obame, postal je namreč prvi temnopolti predsednik ZDA. Foto: EPA
4. novembra 2008 so se uresničile sanje Baracka Husseina Obame, postal je namreč prvi temnopolti predsednik ZDA. Foto: EPA
Michelle in Barack
Obama, ki je znan po svojih izjemnih retoričnih sposobnostih, je pred leti priznal, da je v srednji šoli užival kokain in popival, kar je označil za svojo največjo moralno napako. Foto: EPA
družina Obama
Barack Obama: Obamovi bodo večji del avgusta dopustovali na prestižnem otočku Martha's Vineyard v Massaschusettsu. Foto: EPA
Barack Obama, George Bush
Barack dnevno prejme 30 smrtnih groženj, kar je nekajkrat več, kot so jih prejemali njegovi predhodniki. Foto: Reuters
Michelle in Barack Obama
Svojo ženo Michelle Robinson je Obama spoznal junija 1989, ko je opravljal poletno delo v pravni družbi Sidley Austin, zanimivo pa je, da je bila Robinsonova njegova nadrejena in je sprva zavračala njegova vabila na zmenke. A konec poletja sta le postala par, se leta 1991 zaročila, 3. oktobra 1992 pa si obljubila večno zvestobo. Foto: EPA
Obama
Barack Obama je pred dnevi poskrbel za posmeh, ko se je pojavil v staromodno krojenih "dedkovih" kavbojkah. "Tiste kavbojke so udobne in to je pomembno," se je nasmejan vlekel iz "modne zagate". Foto: EPA
Obama
Barack Obama in njegova soproga Michelle sta se 20. januarja udeležila desetih uradnih zabav ob prisegi novega predsednika ZDA. Foto: EPA
Barack Obama
Barack Obama: "Svetu smo poslali sporočilo, da nismo le skupek posameznikov ali skupek demokratskih in republikanskih držav, ampak smo resnično Združene države Amerike." Foto: EPA

44. predsednik ZDA, ki je na najdaljših in najdražjih predsedniških volitvah v zgodovini ZDA prepričal več kot 62 milijonov ameriških volivcev, naj bi po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše svoj rojstni dan preživel delovno. Kljub današnjemu delovnemu dnevu pa je Obama že konec tedna v Camp Davidu skupaj z družino in prijatelji s Havajev in iz Chicaga proslavil svoj 48. rojstni dan.

Obamo poslati v Kenijo
Ob praznovanju Obamovega rojstnega dne so pri spletnem časopisu Politico izvedli anketo z vprašanjem o primernem darilu za Baracka. Kaj bi torej podarili znani Američani človeku, ki si lahko privošči vse na svetu?

Medtem ko bi Obami demokratski senator iz Minnesote Al Franken podaril predlog zakona o zdravstveni reformi, bi mu trgovinski predstavnik Ron Kirk vrnil 20 dolarjev, ki mu jih dolguje zaradi poraza v golfu. Nekdanji vodja republikancev v predstavniškem domu Newt Gingrich pa bi Baracku privoščil konec tedna na Havajih v miru in v krogu družine brez medijev. Več kot polovica republikancev pa bi ga najraje poslala v Kenijo.

Kdo je 48-letnik, ki je osvojil srce večine Američanov?
Američanka Ann Dunham in Kenijec Barack Obama starejši, ki sta se spoznala na havajski univerzi, sta 4. avgusta 1961 postala ponosna starša dečka Baracka Obame mlajšega. Ljubezen med mladima zaljubljencema je trajala le kratko, saj sta se po dveh letih Ann in Barack starejši ločila. Po razhodu se je on vrnil v rodno Kenijo, mali Barack je svojega očeta, ki je umrl v prometni nesreči leta 1982, po ločitvi videl le še enkrat.

Ann se je po ločitvi poročila z Indonezijcem Lolom Soetorom, sledila je selitev družine v Džakarto, kjer se je Obama šolal do svojega 10. leta. Deček je šolanje nadaljeval v Honoluluju, kjer sta zanj skrbela stara starša. Barackova mati je leta 1995 umrla zaradi raka na jajčnikih.

Po srednji šoli se je Obama preselil v Los Angeles, kjer je dve leti študiral na kolidžu Occidental, potem pa se je preselil v New York, kjer je šolanje nadaljeval na univerzi Columbia, smer politična znanost - mednarodni odnosi.

Po štirih letih življenja v New Yorku se je preselil v Chicago, kjer je tri leta delal kot direktor v organizaciji Developing Communities Project. Jeseni leta 1988 je začel študirati na pravni fakulteti na Harvardu in že po prvem letu študija postal urednik pravne revije, po drugem letu pa vodja celotnega uredništva, o čemer so se takrat mediji na široko razpisali, saj je bil prvi temnopolti glavni urednik. Poletja je mladi Obama preživljal v Chicagu, kjer je delal v pravnih podjetjih Sidley & Austin (1989) in Hopkins & Sutter (1990). Barack je leta 1991 z odliko diplomiral.

Sanje mojega očeta
Chicaška pravna univerza je želela, da se ji Obama pridruži, zato ga je štipendirala in mu zagotovila mir za pisanje knjige. Obama je namreč po medijski odmevnosti svoje izvolitve za predsednika pravne revije na Harvardu podpisal pogodbo za knjigo o rasnih odnosih. Sprva je nameraval knjigo napisati v enem letu, a se je projekt zavlekel, zato je med drugim odpotoval tudi na Bali, kjer je nekaj mesecev v miru ustvarjal knjigo, ki je pravzaprav postala zapis njegovih spominov. Naslovil jo je Sanje mojega očeta. Od leta 1992 je poučeval ustavno pravo na chicaški univerzi, kjer je ostal do leta 2004.

Boj za ameriški senat
Leta 1996 je bil prvič izvoljen za senatorja v zvezni državi Illinois, kar je ponovil še v letih 1998 in 2002. Leta 2003 je postal predsednik senatnega komiteja za zdravje in družbene storitve: eden izmed njegovih največjih dosežkov je, da je Illinois postal prva zvezna država, kjer morajo biti zaslišanja zaradi umorov posneta s kamero.

Leta 2004 se je umaknil iz illinojskega senata in se podal v boj za ameriški senat, o čemer je začel razmišljati že sredi leta 2002. 4. januarja 2005 je Obama prisegel in postal peti afroameriški senator v ameriških zgodovini.

10. februarja 2007 je pred zgradbo Kapitola v Springfieldu naznanil svojo kandidaturo za demokratskega predsedniškega kandidata na volitvah 2008.

Na začetku svoje kampanje se je osredotočil na tri točke: kritiko politike Georgea Busha v Iraku, odvisnost ZDA od tujih energentov in zavzemanje za javno zdravstvo. Meseci so minevali in vse jasneje je postajalo, da je zmagovalec Obama: 23. avgusta je tudi uradno postal demokratski predsedniški kandidat.

Zgodovinski 4. november
Senator iz Illinoisa Barack Obama je na volitvah premagal republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina - 4. novembra 2008 je bil namreč izvoljen za 44. predsednika ZDA, mandat pa je nastopil 20. januarja 2009.

Barackova prisega
"Jaz, Barack Hussein Obama, slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po najboljših močeh ohranjal, varoval in branil ustavo ZDA. Naj mi Bog pomaga." Tako je prisegel prvi temnopolti predsednik ZDA. Inavguracijo je v živo spremljalo več kot 2 milijona ljudi, prek televizijskih sprejemnikov po vsem svetu pa več kot milijarda.

Nezadovoljni volivci
Po prvih mesecih predsedovanja nezadovoljstvo med volivci upada. Kot povzema britanski Guardian, Barackova zdravstvena reforma visi na nitki, politika proti podnebnim spremembam je nedokončana, gospodarstvo v kočljivem položaju, zunanja politika pa je pri Iranu in Severni Koreji izzvenela v prazno.

Ob vse bolj nezadovoljnih volivcih Obama potrebuje kakšen koli uspeh, če se želi vpisati v zgodovino kot eden največjih ameriških reformatorjev.

Oči javnosti uprte v Obamove
O življenju družine Obama beremo veliko tudi v rumenem časopisju, saj so paparaci neprestano na preži za slavno družino. V ZDA je bil tako izbor "prvega psa" deležen velikega zanimanja javnosti, deklici Sasha in Malia sta za darilo od svojega slavnega očeta prejeli portugalskega vodnega psa Boja.

Medtem ko je Michelle že dobila naziv prave modne ikone, pa kritiki modnemu slogu ameriškega predsednika niso najbolj naklonjeni. "Stvar je takšna. Michelle se oblači odlično. Jaz pa sem nekoliko staromoden," je pojasnil ameriški predsednik.

Dopust na rodni grudi
Čeprav bi si Obama lahko privoščil počitnice kjer koli na svetu, rodnih tal družinica ne bo zapustila. Obamovi bodo večji del avgusta dopustovali na prestižnem otočku Martha's Vineyard v Massaschusettsu. "Sprehajal se bom v kratkih hlačah in zjutraj se ne bom obril, pa nihče ne bo o tem pisal ali govoril," je povedal svoje avgustovske želje.