Jamie ta teden praznuje 38. rojstni dan. Foto: EPA
Jamie ta teden praznuje 38. rojstni dan. Foto: EPA
Jamie Foxx
Ko je bil star sedem mesecev, sta ga posvojila dedek in babica. Foto: EPA
Jamie Foxx
Leta 2004 je dobil oskarja za glavno moško vlogo, nominiran pa je bil tudi za stransko vlogo. Foto: EPA
Jamie Foxx
V filmu Ray je prepričljivo upodobil glasbenika Raya Charlesa. Foto: EPA
Jamie Foxx
Jamie ni le igralec, ukvarja se tudi s petjem. Foto: EPA

Oskarjev nagrajenec, ki prav ta teden praznuje svoj 38. rojstni dan, je tako našel svoje mesto tudi v rubriki zvezdniških portretov. In kakšna pot je Jamieja vodila do samega vrha filmske in zadnje čase tudi glasbene srenje?

Zvezdnik se je rodil leta 13. decembra 1967 v Terillu v Teksasu, in kot sam pravi, je njegovo otroštvo zaznamovala precej stroga vzgoja. Za to so skrbeli predvsem stari starši Mark in Estelle Talley, ki sta priskočila na pomoč Jamiejevi materi Louise, ko je propadel njen zakon z Jamiejevim očetom. Tako sta ga pri sedmih mesecih starosti dedek in babica tudi posvojila. Svoje otroštvo je med drugim preživel med skavti in prepeval v cerkvenem otroškem zboru, v srednji šoli pa se je posvečal tudi ameriškemu nogometu. Na fakulteti se je Jamie tudi glasbeno izpopolnil – igranja na klavir se je namreč začel učiti že pri treh letih -, saj je bila prav glasba predmet njegovega študija in tako je leta 1994 izdal svoj album Peep This. Skladbo Peep This je bilo nato mogoče slišati tudi v filmu Za vsako ceno iz leta 1999.

Prvi koraki uspešnega komika
Pomembna prelomnica v njegovem življenju je bila, ko ga je leta 1989 dekle nagovorilo, da se preizkusi kot komik na odru nekega kluba. Jamieju je občinstvo takoj uspelo osvojiti, uspešni nastopi pa so ga kaj kmalu vodili tudi do podpisa pogodbe za filme Roc (1991) in In Living Color (1990), nato pa še do lastnih humorističnih serij na televizijski mreži WB.

Vendar pa je Jamie že prej razkril svojo nadarjenost in ljubezen do pripovedovanja šal, saj je z njimi navduševal že sošolce v drugem razred osnovne šole. Očitno pa je bil pri tem tako uspešen, da ga je celo učiteljica pogosto izkoristila za vzpostavitev miru v razredu. Učencem je namreč obljubila, da če bodo pridni, bo Foxx povedal eno svojih šal. Ko se je že nekoliko starejši predstavljal tudi na odru v tovrstnih klubih, se je rad posluževal zlasti imitacije nekdanjega ameriškega predsednika Ronalda Regana.

Uspeh za uspehom
Leta 1996 se je na avdiciji potegoval za vlogo v filmu Jerry Maguire, ki pa je nato pripadala takrat bolj znanemu igralcu Cubi Gooding Jr. Zatem pa se mu je v filmskem svetu vendarle nasmehnilo več sreče, saj so mu ponudili vlogo v filmu Slim in The Wood (1999), ki pa jo je zavrnil, saj je v tem času dobil tudi vlogo rugbijaša Willieja Beamna v filmu Za vsako ceno, kjer sta mu med drugim delala družbo še Al Pacino in Cameron Diaz.

Brez pravih vzornikov ne gre
Čeprav se je vse bolj zapisoval sedmi umetnosti, pa še zdaleč ni pozabil na glasbo. Kot svojih pet najljubših pesmi vseh časov omenja Do Me, Baby, pod katero se je podpisal Prince, Sexual Healing Marvina Gayja, Always and Forever Heatwavea, It's All About the Benjamins raperja Diddiyja in Lady Lionela Richieja. Med svojimi vzorniki rad omeni še Richarda Pryora kot komika, Denzela Washingtona kot igralca in Steva Hardina kot glasbenika.

Naravnost v vrh
V filmskem svetu je nase opozoril zlasti leta 2004, ko se je predstavil v dveh filmih, Ray, za katerega je prejel tudi oskarja za najboljšo moško vlogo in Stranski učinki, s katerim si je prislužil nominacijo za stransko vlogo. Za vlogo v filmu Ray, kjer je upodobil legendarnega glasbenika Raya Charlesa, si je za čim bolj prepričljivo igro namestil umetne veke, s katerimi se je lažje vživel v dojemanje sveta slepega človeka. Odslej je šla njegova igralska kariera le še navzgor.

Lani je bil tako nominiran za tri zlate globuse, razglasitev pa je potekala prav na njegov 37. rojstni dan. Jamie se lahko pohvali, da je prva oseba, ki je bil v istem letu nominiran za kar tri globuse za igralske dosežke.

V zgodovini oskarjev se je zapisal kot drugi moški, ki je v istem letu prejel dve nominaciji za moško vlogo v dveh različnih filmih (Ray in Stranski učinki). Prvi igralec, ki mu je uspelo kaj takega, je bil Al Pacino. Leta 2005, ko je prejel oskarja za najboljšo moško vlogo v filmu Ray, ga je na podelitev pospremila njegova desetletna hči Corrine.

Uspešno tudi s Kanyejem Westom
Na svojo glasbeno podučenost je opozoril na podlitvi grammyjev 2005, kjer sta skupaj z Alicio Keyes odpela skladbo Georgia on my Mind. S tem se je poklonil Rayu Charlesu, s katerim se je pred njegovo smrtjo tudi spoprijateljil. Trenutno pa je zvezdnika mogoče videti na večini glasbenih televizij, kjer spremlja Kanyeja Westa v videospotu za skladbo Gold Digger.