Oblikovalci so konceptu vdihnili moderen dizajn z elementi, kot je maska motorja, ki spominjajo na legendarni model iz sedemdestih let prejšnjega stoletja. Foto: BMW
Oblikovalci so konceptu vdihnili moderen dizajn z elementi, kot je maska motorja, ki spominjajo na legendarni model iz sedemdestih let prejšnjega stoletja. Foto: BMW

BMW je na zboru posebnih vozil iz pretekle dobe Concorso d'Eleganza Villa d'Este predstavil model 3.0 CSL hommage. Avtomobil je poklon BMW-jeve oblikovalske ekipe modelu 3.0 CSL, klasiki in ikoničnemu BMW coupéju iz 1970.
BMW je že v preteklosti na znameniti razstavi v Italiji predstavil posebna vozila M1 homage, gran lusso coupe, zagato coupe, zato ni presenečenje, da so Bavarci tudi letos postregli z zelo posebnim avtomobilom.
3.0 CSL hommage je koncept, izdelan v čast modelu E9 3.0 CSL iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Originalni model 3.0 CSL je bil 200 kilogramov lažji od modela 3.0 CS, medtem ko za zdajšnji model BMW ne razkriva številk.
Plastika ojačana z ogljikovimi vlakni
"Naši hommage avtomobili ne demonstrirajo le tega, kako ponosni smo na svojo zgodovino, pač pa izkazujejo, kako pomembna je lahko zgodovinska dediščina pri snovanju novih avtomobilov," je dejal BMW-jev vodja oblikovanja Adrian van Hooydonk.
"BMW 3.0 CSL hommage predstavlja dosežke modernega inženirstva, ki temelji na lahki konstrukciji s poudarkom na modernih materialih,“ dodaja oblikovalec, ki je pojasnil, da so za izdelavo koncepta uporabili posebno plastiko, ojačano z ogljikovimi vlakni.
Glavne zunanje posebnosti vozila so, da ima namesto vzvratnih ogledal nameščene kamere za spremljanje dogajanja za vozilom, veliki zadnji spojler ter druge aerodinamične dodatke iz ogljikovih vlaken, 21-palčna platišča iz lahke litine, inovativne laserske žaromete in posebno rumeno barvo (golf yellow) zunanjosti.
Potovalni prostor je zasnovan minimalistično. Prostora je za dva potnika, ki sedita v športnih sedežih, najbolj bode v oči volan, ki je zanimivega dizajna, armaturno ploščo so obogatili z lesom.
Pri BMW-ju so bili zelo skopi s tehničnimi podatki o vozilu. Znano je le, da za pogon skrbi trilitrski šestvaljni motor s tehnologijo eBoost.