BMW bo moral pri ameriških mini cooperjih izboljšati varnost. Foto: Mini
BMW bo moral pri ameriških mini cooperjih izboljšati varnost. Foto: Mini

Ameriška Nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA) je nemškemu proizvajalcu vozil BMW, ki ima pod svojim okriljem tudi znamko Mini, zaradi prepočasnega vpoklica vozil na popravilo v servisne delavnice naložila kazen 36 milijonov evrov.
Pri nadzoru varnosti, tudi testih trčenj, ki jih izvaja NHTSA, so ugotovili pomanjkljivo varnost pri trku s strani, zato so tovarni naložili nalogo, da vpokliče vozila mini cooper letnikov 2014 in 2015 in jih izboljša z novimi materiali z boljšimi absorpcijskimi karakteristikami.
Prvo opozorilo BMW-ja je bilo izdano že oktobra leta 2014, ko so prvič testirali varnost mini cooperja, test pa so ponovili še letos, a si je tudi tokrat zaslužil nezadostno oceno. Vpoklicati bi morali okoli 30.000 vozil, a so ob zavedanju o pomanjkljivostih pri BMW-ju čakali predolgo.
Druga kazen za BMW v treh letih
To je že drugič, da je NHTSA z visoko kaznijo kaznoval BMW. Leta 2012 so morali plačati okoli 2,5 milijona evrov, ker niso izdali poročila o vpoklicanih avtomobilih in motociklih.
"BMW je bil kaznovan drugič v treh letih zaradi nespoštovanja pravil," je v poročilu zapisal administrator pri NHTSA-ju Mark Rosekind in dodal, da morajo v tovarni zgrabiti to priložnost in izvesti reformne poteze pri procedurah, predvsem varnostnih. Varnost mora biti vodilo, še piše v poročilu ameriške agencije.
Pri BMW-ju so v ločenem poročilu zapisali, da se posvečajo nadaljnjemu izboljšanju procesa vpoklicev vozil zaradi izboljšanja storitev za kupce njihovih vozil, in pojasnili, da spoštujejo vlogo NHTSA-ja. Dodali so, da bodo z agencijo zaradi razvoja prihodnjih rešitev sodelovali še naprej.