Lani so v Gradcu izdelali 103.904 avtomobile, z novimi modeli pa naj bi letna proizvodnja vozil presegla številko 200.000. Foto: EPA
Lani so v Gradcu izdelali 103.904 avtomobile, z novimi modeli pa naj bi letna proizvodnja vozil presegla številko 200.000. Foto: EPA

BMW in Toyota naj bi za proizvodnjo novega roadsterja, ki bo plod skupnega razvoja in bo postavljen na skupno platformo, izbrala podjetje Magna Steyr iz Gradca.
Naslednik BMW Z4 naj bi se imenoval Z5, postavljen pa naj bi bil na isto platformo kot naslednica toyote supra. Od leta 2018 naprej naj bi vozili izdelovali v tovarni Magna Steyr v avstrijskem Gradcu, je poročal avstrijski časnik Kleine Zeitung. Na leto naj bi izdelali 60.000 avtomobilov obeh znamk. Novica še ni uradno potrjena.
Pri BMW-ju so potrdili le, da se z Magno Steyr po ukinitvi proizvodnje mini pacemana in countrymana dogovarjajo za proizvodnjo novega modela, ki pa še nima imena. Countrymana naj bi izdelovali v VDL Nedcar tovarni na Nizozemskem, kjer že izdelujejo klasičnega minija. Model paceman so ukinili.
Zanimanje za roadsterje manjše
Na pisanje časopisa so se odzvali tudi pri Magny Steyr. Sporočili so, da zaradi pogodbe ne smejo izdati imena novega BMW-jevega modela, ki ga bodo izdelovali.
Trenutni BMW Z4 je na trgu od leta 2009 naprej. V Münchnu so v začetku leta dejali, da še niso sprejeli dokončne odločitve o njegovi zamenjavi in da morajo najprej izdelati stroškovnik.
Povpraševanje po dvosedežnikih namreč pada. Prodaja modela Z4 je v prvem četrtletju v primerjavi z letom prej nazadovala za 47 odstotkov, Z4 pa predstavlja 0,3 odstotka celotne BMW-jeve prodaje vozil.
Pri Automotive News Europe so Haraldu Kruegerju, vodilnemu BMW-ja, postavili vprašanje, ali je sploh še smiselno izdelovati roadsterje? Dejal je, da je treba sprejeti pametno odločitev. In sodelovanje s Toyoto se mu zdi edina prava smer. "BMW ima dolgo tradicijo izdelovanja roadsterjev,“ pravi Krueger, ki dodaja, da bodo še enkrat napadli ta segment vozil, ki sicer ni velik, a je pomemben za celostno podobo blagovne znamke.
Magna Steyr je specializirana za maloserijsko proizvodnjo avtomobilov in je kot taka idealna za proizvodnjo roadsterjev. V tovarni v Gradcu trenutno izdelujejo mercedes razreda G, leta 2017 se bo začela proizvodnja še neimenovanega jaguarja. Lani se je tam končala proizvodnja športnega peugeota RCZ.