BMW je nakazal, da bodo kamere nadomestile ogledala, zaradi velikih zaslonov tudi gumbov ne bo več. Foto: BMW
BMW je nakazal, da bodo kamere nadomestile ogledala, zaradi velikih zaslonov tudi gumbov ne bo več. Foto: BMW

BMW je v mestu greha predstavil novo različico priključnega hibrida športnega avtomobila i8, ki temelji na modelu spyder - iVision koncept, v katerega so vgradili novo generacijo zaslona na dotik brez gumbov, klasična vzvratna ogledala pa so zamenjali s kamerami.
BMW v svojem novem konceptnem vozilu predstavlja inovativni tehnološki zaslon nove generacije, ki omogoča preprostejše upravljanje, potnikom pa ponuja povezanost z zunanjim svetom, ne da bi jih zasul z informacijami.

21-palčni pametni zaslon
Osrednja točka vmesnika iVision so trije ločeni zasloni. Prvi je na instrumentalni plošči pred voznikom, ki omogoča tridimenzionalni prikaz prednostnih informacij, pomembnih za voznika (hitrost, navigacija, omejitev hitrosti ...), še več podatkov pa se preslikuje na vetrobransko steklo pred oči voznika.
Osrednji zaslon meri kar 21 palcev in služi tudi za zabavo, ko avtomobil vozi v samodejnem načinu. Panoramski zaslon se samodejno poveže s telefoni, urami ali katerim koli drugim "pametnim" kosom tehnologije. Zaslon ponuja možnost dostopa do spleta, v avtonomnem načinu vožnje pa se glasovni klic lahko spremeni v videoklic.
Stikala je izpodrinila nova tehnologija - ukazovanje s pomočjo gest rok - BMW uvaja izpopolnjeno novo generacijo glasovnega ukazovanja, kamere pa so nadomestile klasična vzvratna ogledala. V koncept so vgradili tudi tehnologijo samodejnega parkiranja, kar pomeni, da lahko voznik in potniki na želenem mestu izstopijo iz vozila, vozilo pa samo poišče prazno parkirno mesto, parkira in počaka na ukaz voznika, da ga po končanih opravkih pobere.