Pri Chevroletu obljubljajo, da bo imel novi električni model doseg daljši od 300 kilometrov, narejen pa bo po okusu ljubiteljev napredne tehnologije. Foto: Chevrolet
Pri Chevroletu obljubljajo, da bo imel novi električni model doseg daljši od 300 kilometrov, narejen pa bo po okusu ljubiteljev napredne tehnologije. Foto: Chevrolet

Ameriški urad za patente je zavrnil zahtevek ameriškega proizvajalca vozil Chevrolet, da bi zaščitili ime "bolt". Pred njimi je to že storila Yamaha.
Chevrolet je na patentnem uradu zahtevek za registracijo imena bolt oddal že avgusta lani, a so jim sporočili, da je za registracijo istega imena Yamaha zahtevek vložila veliko pred njimi, že 9. avgusta leta 2012.
Izbrali bodo drugo ime
Kot vse kaže, pri Chevroletu zaradi časovne stiske ne bodo čakali na naslednji korak Yamahe, zato bodo najverjetneje serijski model bolt prodajali z nekim drugim imenom. S tem bodo ubili dve muhi na en mah, saj so znamko zelo kritizirali, ker že ima model zelo podobnega imena - volt.
Pri Chevroletu so koncept kombilimuzine električnega modela bolt predstavili januarja letos na največjem mednarodnem avtomobilskem salonu v ZDA, v Detroitu. Serijski model, izdelan bo na GM-ovi platformi gamma za mala vozila, naj bi Američani predstavili leta 2016. Doseg s polno baterijo naj bi bil 320 kilometrov. Tako avtonomijo so zagotovili tudi zaradi uporabe lahkih materialov, kot so aluminij, magnezij in ogljikova vlakna. Kolesa so pomaknili na sam rob karoserije, s čimer so dobili več prostora za potnike v kabini.
Vozilo naj bi na ameriškem trgu stalo okoli 27 tisoč evrov. Proizvajali ga bodo v tovarni General Motorsa v bližini Detroita. GM je v tovarno vložil 140 milijonov evrov. Namiguje se, da bo svojo različico električne kombilimuzine dobil tudi Opel, ki je del General Motorsa, a ne pred letom 2017.
Z boltom General Motors neposredno izziva BMW, ki ima povsem električni model i3.