Koncept bo del popularne videoigrice Gran Turismo 6, ki velja za najbolj prodajajo igrico, ki se jo igra na igralni konzoli PlayStation. Foto: Chevrolet
Koncept bo del popularne videoigrice Gran Turismo 6, ki velja za najbolj prodajajo igrico, ki se jo igra na igralni konzoli PlayStation. Foto: Chevrolet

Chevrolet na avtosalonu v Los Angelesu predstavlja koncept chaparral 2X VGT. Gre za fiktivni dirkalnik prihodnosti, navdihnjen s Chevroletovo preteklostjo.
Američani so koncept razvili izključno kot del videoigrice Gran Turismo® 6 za uporabnike igralne konzole PlayStation® 3. Sama zamisel futurističnega dirkalnika sicer izvira iz oblikovalskega studia General Motors.
Obujanje preteklosti
Oblikovalci so navdih za koncept chaparral 2X VGT dobili pri ameriški dirkalni ekipi Chaparral Racing, ki je bila znana po inovativnih oblikovalskih rešitvah in vgradnji inovativnih materialov v svoja dirkalna vozila, sodelovala pa je z znamko Chevrolet.
"Koncept je velikopotezna vizija in pokazatelj, kako Chevroletovi oblikovalci in inženirji vidijo prihodnost dirkanja, ko jim dajo povsem proste roke," pravi vodja oddelka za napredno oblikovanje pri Chevroletu Clay Dean.
Laserski pogon
"Oblikovalcem niso postavili nikakršnih pravil. Zato je koncept videti kot fantazijsko vozilo, kot so bili videti Chaparralovi dirkalniki pred desetletji," dodaja eden izmed oblikovalcev Frank Saucedo.
Koncept je narejen po merilih vesoljske in letalske tehnologije. Ima laserski pogonski sistem s 671 kilovati moči, energijo pridobiva iz litij-ionskih baterij in generatorja zraka, zmožen je hitrosti nad 300 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h je 1,5 sekunde.