Avtomobilnost

Poudarki

  • Dedek Mraz in Božiček sta za ekološki prevoz
  • Božiček stavi na letenje, Dedek Mraz na vožnjo po tleh
Božiček tradicionalno stavi na leteče sani, ki jih vodi jelenček Rudolf. Foto: Reuters
Dr. Jože Vogrinc, sociolog kulture in medijev
Jože Vogrinc, sociolog kulture in medijev, pravi, da je bil Dedek Mraz na enih prvih fotografij ujet z darili na tovornjaku, ki ga je vozil sneženi mož. Foto: MMC RTV SLO
Sani R.S.
Božiček na svojem domu na Laponskem vsako leto prejme več pisem z vsega sveta, zato mu proizvajalci vozil vsako leto ponujajo vse hitrejša prevozna sredstva, kot so sani s podpisom Renaultovega športnega oddelka R. S. Foto: Youtube

Dodaj v

Dedek Mraz daril ni začel prinašati na ekoloških prevoznih sredstvih

Prevozna sredstva dobrih mož
24. december 2017 ob 07:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

V času, ko v naše domove darove prinašata še preostala dva od dobrih treh mož, Božiček in Dedek Mraz, smo v Avtomobilnosti spregovorili tudi o njunih prevoznih sredstvih.

Kaj pravzaprav vemo o Božičku in Dedku Mrazu? Božiček za raznašanje daril in potovanje po svetu uporablja sani z jelenjo vprego, ki vozijo po zraku, vodi pa jo jelen Rudolf. V domove prihaja skozi dimnik. Dedek Mraz na drugi strani potuje s sanmi s konjsko vprego, ki vozijo po snegu, v domove pa vstopa skozi okno.

Je poznal tajnega agenta?
"Za Božička se ve, da so njegovo vozilo sani, da jih vlečejo jeleni, da se lahko vozi tudi po nebu, prav tako po snegu. Morda je imel istega konstruktorja kot tajni agent 007 James Bond. Tako se predvideva,“ pravi Jože Vogrinc, sociolog kulture in medijev, ki nam je podal tudi svoje videnje Dedka Mraza. "On je v resnici začel z vozili, ki niso bila zelo ekološka. Že med obema svetovnima vojnama je bilo znano, da je bil na eni izmed prvih fotografij, na katerih so ga ujeli, na tovornjaku, s katerim ga je skupaj z darili peljal sneženi mož.“

Sogovornik dodaja, da je Dedek Mraz pozneje tudi na tem področju napredoval k boljšim vozilom. "Mislim sicer, da je ideja, da se ga kaže enakega kot Božička, napačna. To ne drži. Tudi če je imel sani, je imel motorizirane. Glede na to, da so neslišne, mislim, da danes po ekološkem pristopu konkurira Božičku,“ pravi Vogrinc.

Zato pa, čeprav je superjunakov več kot kadar koli do zdaj, nič ne kaže, da bi se pojavil kakšen nov superjunak, tako kot vidimo v risankah ali filmih, ki bi otrokom okoli novega leta prinašal darila poleg Božička in Dedka Mraza. "Ne vem, ali je pošteno izpustiti Miklavža, čeprav se po drugi strani raje drži tega, da je dobro včasih hoditi peš. Miklavža so sicer videli, da se je vozil na zapravljivčku, vendar to ne pomeni, da ne hodi peš,“ še pravi Vogrinc.

Božiček tudi po dveh kolesih
Se dobri možje vedejo različno glede na to, kam pridejo, v kateri kraj? Sogovornik pritrdi, saj je Božiček znan po tem, da je konservativnejši, kadar pride v ZDA ali Nemčijo, medtem ko se mu v Franciji ni težava peljati niti z mopedom, če je treba. Dedek Mraz pa si, ker izhaja iz socialističnih dežel, prizadeva, da bi se tehnično izpopolnjeval.

V neki risanki nastopa celo s Sneguljčico. "Za otroke je najpomembneje, da čas, ko Dedek Mraz potuje okoli, trdno spijo. Le tako bosta Božiček in Dedek Mraz pravočasno vsa darila razdelila. Seveda tudi tukaj tehnika vozila igra določen pomen. Glavno pri vozilu je, da je neslišno, tehnologija pa za zdaj ni znana,“ pravljično opisuje sogovornik in dodaja, da je pomembno predvsem v dobre može verjeti in biti priden.

Pri Renault Sportu izdelali super hitre sani
Božiček sicer postaja vse bolj popularen, vsako leto prejme okoli pol milijona pisem z vsega sveta. Pred božičem na severu Finske, kjer dobri mož domuje, po pošti prejmejo okoli 32 tisoč pisem na dan, največ jih prihaja iz Kitajske, Poljske, Italije, Velike Britanije, Finske, Japonske in Rusije.

Svojo nišo pa so pri vsem tem že našli tudi avtomobilski proizvajalci. Letošnje najbolj vpadljivo prevozno sredstvo za Božička so pripravili pri Renaultu, kjer so predstavili nove sani z oznako njihovega športnega oddelka R. S. (Renault Sport).

Po posebnem naročilu iz Rovaniemija na Laponskem so posebej za Božička izdelali super hitre sani (seveda konceptne) z motorjem z močjo 6.000 kilovatov in pospeškom od 0 do 100 km/h v nekaj tisočinkah sekunde. To osupljivo vozilo oziroma letalo je opremljeno s pokrovom iz ogljikovih vlaken, ki sanem zagotavlja lahkotnost. Za natančno vzletanje imajo sani drsalke. Na ta način lahko do jutra otrokom v rekordnem času dostavi dragocena darila. Seveda tistim, ki vanj verjamejo.

V Avtomobilnosti smo se o prevoznih sredstvih dobrih mož pogovarjali z Jožetom Vogrincem, sociologom kulture in medijev.

Gregor Prebil
Prijavi napako
Komentarji
Park
# 24.12.2017 ob 07:40
3je dobri možje...

V bistvu pa imamo samo 1. To je Sv.Miklavž. Božiček je uvožen iz Amerike in je pravzaprav Miklavž (St.Claus, kar je krajša verzija imena Nicolaus/Miklavž), Dedek Mraz pa je bil komunistična alternativa cerkvenemu Miklavžu in je uvožen iz Rusije.
deltamix
# 24.12.2017 ob 08:51
@Park: praznovanje zimskega solsticija se ni začelo z RKC. Slednja je tiste ki so ga obhajali prvi imela celo za krivoverce.
Bivši uporabnik
# 24.12.2017 ob 08:35
itak da bo božiček furu renoja....z bmwjem si ne bi upal po snegu
kefig11
# 24.12.2017 ob 09:50
božiček in dedek mraz hitrost dostave daril regulirata predvsem s številom podizvajalcev.
torej ne rabita pretirano hitrih sani.
Hijena
# 24.12.2017 ob 09:09
@ lo_pa__ta
# 24.12.2017 ob 08:35

hahaha, zato pa vsako leto manj otrok obišče
black_barn
# 24.12.2017 ob 10:59
nikoli

Vsak dan nekja novega. Prešeren je napisal Krst pri Savici po resničnem dogodku! Waw!

Kje pa sem to napisal? Sam Krst pri Savici seveda ni resnična zgodba, resnično pa je bilo nasilno pokristjanjevanje slovanov.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Valtunk

Na oblast je prišel leta 772 s posredovanjem Bavarcev. Slednji so zatrli velik protigermanski in protikrščanski upor po smrti kneza Hotimirja. Valtunk je v času svoje vladavine nadaljeval s progermansko in prokrščansko politiko.


Ja, vsak dan nekaj novega.
SsDrag
# 24.12.2017 ob 10:37
super, sedaj nam pa še razkirjte prehranjevalne navade treh dobrih mož.

sklepam, da se najbolj zdravo prehranjuje miklavž, najmanj pa božiček. pač božiček pooseblja američane oz. njihovo dieto, ki bazira na hitri prehrani in gaziranih pijač (predvsem kokakoli), zato ima prekomerno težo. :)
DrMinistr
# 24.12.2017 ob 10:05
Potem pa vsaj dajte sliko dedka mraza, če ga že omenjate v naslovu
RJSlo
# 24.12.2017 ob 09:46
Slika 1 - Rudolfu je motor odpovedal?
HOR
# 26.12.2017 ob 03:08
Dedek Mraz je Slovan...
knedlck
# 25.12.2017 ob 16:04
@Luka Novak
Kapiram, vrstni red v besedi ko napises je XP, to je logicno :)
Luka Novak
# 24.12.2017 ob 13:56
@knedlck

Piše zgoraj

.. Kristusov monogram je sestavljen iz začetnih črk njegovega imena v grščini.

Χριστός oz. Khristòs
Mr.Bong
# 24.12.2017 ob 11:13
Kaj pravzaprav vemo o Božičku in Dedku Mrazu? Božiček za raznašanje daril in potovanje po svetu uporablja sani z jelenjo vprego, ki vozijo po zraku, vodi pa jo jelen Rudolf.

Lahko bi še dodali, od kod sploh izvira ta mit o božičku.

endrug
# 24.12.2017 ob 10:52
@park, Miklavž je star nekako 1600 let, dobri mož iz Turčije. Božička si je izmislil Martin Luter, da bi ljudje imeli raje božič. Dedek mraz pa je še iz poganskih časov. Če pa bi ti rad svojo neumno nerazgledanost prodajal kot ideološki boj, pa naj ti bo.
nikoli
# 24.12.2017 ob 10:42
@black_barn
# 24.12.2017 ob 10:29
Prijavi neprimerno vsebino
Park
V bistvu pa imamo samo 1. To je Sv.Miklavž. Božiček je uvožen iz Amerike in je pravzaprav Miklavž (St.Claus, kar je krajša verzija imena Nicolaus/Miklavž), Dedek Mraz pa je bil komunistična alternativa cerkvenemu Miklavžu in je uvožen iz Rusije.

V bistvu ni nobenden 'naš'. Nisem vedel, da so bili naši predniki slovani kristjani. Krst pri Savici pa to.


Vsak dan nekja novega. Prešeren je napisal Krst pri Savici po resničnem dogodku! Waw!
HOR
# 26.12.2017 ob 03:10
Pa tudi moderna civilizacija se ni razvila z ekološkimi ampak z učinkovitimi prevoznimi sredstvi...
knedlck
# 24.12.2017 ob 12:07
@Luka Novak
Te ne hecam, ampak resno me zanima kaj v kristusovih zacetnicah pomeni P?
Luka Novak
# 24.12.2017 ob 11:39
V času, ko v naše domove darove prinašata še preostala dva od dobrih treh mož, Božiček in Dedek Mraz, smo v Avtomobilnosti spregovorili tudi o njunih prevoznih sredstvih.

V Sloveniji je to najverjetneje Clio, v Italiji Panda, v Nemčiji Golf, preko luže F150 itd.
Luka Novak
# 24.12.2017 ob 11:37
Kristjani so na ozemlju današnje Slovenije živeli že pred vsaj 1500 leti.

V antiki so v Sredozemlju za razsvetljavo uporabljali v glavnem olje, svetilke so bile oljenke. Kristjani so oljenke krasili s krščanskimi znamenji. Na vrtu družine Klemenčič - Komavec za solkansko župnijsko cerkvijo so našli takšno oljenko iz žgane gline, ki je iz obdobja 300 do 600 let po Kr. Čeprav je na vrhu malo poškodovana, na njej vidimo stilizirane palmove liste in Kristusov monogram PX. Palmovi listi so simbol mučeništva. Kristusov monogram je sestavljen iz začetnih črk njegovega imena v grščini.

http://www.solkan.si/o-solkanu/zupnija
black_barn
# 24.12.2017 ob 10:29
Park
V bistvu pa imamo samo 1. To je Sv.Miklavž. Božiček je uvožen iz Amerike in je pravzaprav Miklavž (St.Claus, kar je krajša verzija imena Nicolaus/Miklavž), Dedek Mraz pa je bil komunistična alternativa cerkvenemu Miklavžu in je uvožen iz Rusije.

V bistvu ni nobenden 'naš'. Nisem vedel, da so bili naši predniki slovani kristjani. Krst pri Savici pa to.
21.12.2012
# 24.12.2017 ob 08:14
pri meni edino šteje dedek mraz in prehod leta. božič je pa le službe prost dan :)
Asfaltne dileme
link
25. september: Rodil se je Boris Ziherl
25. september 2018 ob 00:02 Na današnji dan se je leta 1910 v Trstu rodil filozof, politik, marksistični teoretik in publicist Boris Ziherl. Zaradi komunističnega prepričanja je bil že pred drugo svetovno vojno večkrat zaprt.
Več novic ...
Kazalo