BMW bo ponujal obe bateriji. BMW i3 z zmogljivejšo baterijo bo 1.200 evrov dražji. Foto: BMW
BMW bo ponujal obe bateriji. BMW i3 z zmogljivejšo baterijo bo 1.200 evrov dražji. Foto: BMW

Pri BMW-ju so uradno objavili, da so nadgradili svoj električni model i3. Namenili so mu nove in zmogljivejše litij-ionske baterije, ki zdaj omogočajo vožnjo brez ustavljanja v idealnih razmerah do 300 kilometrov daleč.
BMW navaja, da so zmogljivost litij-ionske baterije s kapaciteto 94 Ah povečali kar za tretjino, iz prejšnjih 22 kilovatnih ur na 33 kilovatnih ur.
Bavarci navajajo, da so s prenovo doseg povečali za kar 58 odstotkov na skupno okoli 300 kilometrov v idealnih razmerah. Zdajšnja baterija naj bi po meritvah po evropskem ciklu NEDC (New European Drive Cycle) omogočala domet do 190 kilometrov daleč.
V mrazu in dežju do 200 kilometrov daleč
Še bolj kot napredek pri NEDC-ciklu je pomemben podatek, da je realen doseg s polno baterijo 200 kilometrov, tudi pozimi in v dežju, in tudi na daljših vožnjah po avtocesti, kjer je poraba energije v bateriji največja.
Nove baterije so za 50 kilogramov težje, kar je nekoliko vplivalo na spremembe tehničnih karakteristik vozila. Pospešek od 0 do 100 km/h je 7,3 sekunde (0,1 sekunde slabše kot prej), v različici s podaljševalnikom dosega (range extender), ki ima dvovaljni bencinski motor in elektromotor, pa v 8,1 sekunde (0,2 sekunde več kot prej). Pri modelu BMW i3 s podaljševalnikom dosega, ki je prav tako dobil nove baterije, je skupen domet povečan na 450 kilometrov v idealnih razmerah. Najvišja hitrost pri obeh različicah je 150 km/h.