Audi A4 se je izkazal s čvrsto karoserijo in široko ponudbo sistemov za varnost in udobje. Foto: Euro NCAP
Audi A4 se je izkazal s čvrsto karoserijo in široko ponudbo sistemov za varnost in udobje. Foto: Euro NCAP

Audi A4, honda HR-V in honda jazz so na zadnjih testih neodvisne organizacije Euro NCAP, ki preizkuša varnost vozil, prejeli najvišjo mogočo oceno za varnost, pet zvezdic. Eno manj je prejel model iz Volkswagnove ponudbe lahkih gospodarskih vozil, caddy.
Trem odličnjakom, novi generaciji audija A4 in Hondinima malima modeloma HR-V in jazzu, je skupen serijski sistem za samodejno zaviranje v sili, ki je bil odločilen za pridobitev petih zvezdic Euro NCAP.
Audi A4 je v vseh segmentih prejel zelo dobre ocene, 90 odstotkov točk za zaščito odraslih potnikov, 87 odstotkov točk za zaščito otrok, po 75 odstotkov točk pa za zaščito pešcev in v segmentu asistenčnih sistemov. Euro NCAP je že pred tem ocenil Audijeva največja konkurenta, mercedes-benza razreda C in BMW serije 3, ki sta oba prejela pet zvezdic.
Pri Euro NCAP so pohvalili trdnost karoserije, ki dobro ščiti potnika spredaj in zadaj v primeru čelnega trka, trka z boka ali v zadek. Izpostavljajo napredne asistenčne sisteme, ki so del standardne opreme ali doplačil, kot je sistem adaptive cruise control s funkcijo stop&Go in asistenco za zastoje (zagotavlja podporo v gostem prometu). A4 ima okoli 30 aktivnih sistemov za zagotavljanje varnejše in udobnejše vožnje.
Pohvaljen tudi caddy
Novi Hondin mali križanec HR-V je prejel 86 odstotkov točk za varnost odraslih potnikov, 79 odstotkov točk za varnost otrok, 72 odstotkov točk za varnost pešcev in odstotek manj za asistenčne sisteme. HR-V ima serijsko vgrajen sistem za samodejno zaviranje v sili, opremljen pa je tudi s sistemi za prepoznavanje prometnih znakov, opozorilom pred zapustitvijo voznega pasu, opozorilom pred naletom spredaj in inteligentnim omejevalnikom hitrosti, ki deluje s pomočjo tempomata, in če voznik ne zmanjša hitrosti na zakonsko določeno, to stori sam.
Honda jazz je prejela kar 93 odstotkov točk za zaščito odraslih potnikov, 85 odstotkov za zaščito otrok, 73 odstotkov za zaščito pešcev in prav tako kot sorodni HR-V, 71 odstotkov za asistenčne sisteme. Jazz je šele drugi model v segmentu malih avtomobilov, ki mu je Euro NCAP dodelil najvišjo oceno za varnost.
Volkswagen caddy je prejel 84 odstotkov točk za zaščito odraslih potnikov, 78 odstotkov točk za zaščito otrok, le 58 odstotkov točk za zaščito pešcev in 68 odstotkov točk za asistenčne sisteme. Zaradi dejstva, da caddy sistema samodejnega zaviranja v sili (AEB city) nima vgrajenega serijsko, ni prejel petih zvezdic za varnost, pa čeprav ima sistem v ponudbi doplačil, kar je pohvalno za vozilo, ki nastopa v razredu lahkih gospodarskih vozil (LGV), poudarjajo v Bruslju.