Ford ranger je na testu Euro NCAP prejel najvišjo oceno za varnost, pet zvezdic. Foto: Ford
Ford ranger je na testu Euro NCAP prejel najvišjo oceno za varnost, pet zvezdic. Foto: Ford

Ford je v Bangkoku na Tajskem javnosti premierno pokazal prenovljeno aktualno generacijo poltovornjaka ranger, ki je na trgu od leta 2011 naprej.
Ford je prenovo s prvo skico in kratkim videoposnetkom najavil že novembra lani. Prenovljeni model bo pozneje letos na voljo v 180 državah po vsem svetu.
V primerjavi z aktualnim modelom so zunanji arhitekti spremenili prednji del, vključno s svetili, masko in odbijači. Po vzoru modela ford everest je ranger po prenovi robustnejšega videza.
Potovalni prostor je po prenovi modernejši, inženirji pa izpostavljajo več udobja in tehnoloških sistemov. Osrednje mesto zaseda 8-palčni zaslon na dotik na sredini armaturne plošče, ki je del multimedijskega sistema Sync druge generacije. Pred voznikom, za volanom, je nov TFT informacijski zaslon, ki vozniku ponuja številne informacije o vozilu, na njem se prikazujejo podatki iz navigacijske naprave in klime. Pri Fordu omenjajo še pomoč pri parkiranju v obliki parkirnih senzorjev, sistem start/stop, radarski tempomat, sistem za opozarjanje na nenamerno prečkanje voznega pasu ...
Tudi v globoko vodo
Ranger ostaja zvest terenskim genom. Zasnovan je za vožnjo po ekstremnih terenih. Odmik od tal meri 230 milimetrov, zapelje lahko v vodo do globine 80 centimetrov, vstopni kot je 25 stopinj, izstopni pa 28 stopinj. Ko štirikolesni pogon ni dovolj, voznik med pogonom spredaj in zadaj preklaplja s pomočjo vrtljivega gumba na sredinski konzoli, do hitrosti 120 km/h lahko voznik poseže po vklopu reduktorja. Ranger, ki je bil leta 2013 okronan za mednarodni pick-up leta, lahko za seboj vleče do 3.350 kilogramov težko prikolico.
V ponudbi bo 2,5-litrski Duratec bencinski agregat z močjo 122 kilovatov in 225 Nm navora, Duratorq dizelski agregati so 2,2-litrski v različicah s 96 kilovatov moči in 118 kilovatov moči, kot tudi 3,2-litrski motor s 147 kilovatov moči. Menjalnika sta šeststopenjski ročni in šeststopenjski samodejni.