Dyson ima v mislih električni avtomobil že več kot dve desetletji. Foto: Dyson
Dyson ima v mislih električni avtomobil že več kot dve desetletji. Foto: Dyson

Od sesalnikov do električnih avtomobilov? Za ta prehod se je odločil britanski industrijski oblikovalec, izumitelj in bogati podjetnik James Dyson. Uradno je namreč izjavil, da razvija električni avtomobil, ki bo pripravljen leta 2020.

Dyson, britanski milijarder, ki je ustvaril svoje bogastvo z istoimenskim sesalnikom brez vrečke, je za Automotive News razkril, da bo njegov avtomobil drugačen od drugih električnih avtomobilov, tudi od Teslovih, in dodal, da ne bo športen in niti prav poceni.
Več kot dve milijardi za razvoj
Do zdaj je v razvoj novih baterij in električnega avtomobila vložil dve milijardi angleških funtov (2,27 milijarde evrov). 400 inženirjev že dve leti in pol v popolni tajnosti dela pri tem projektu v centru za raziskave in razvoj v kraju Malmesbury na jugozahodu Anglije. Poleg tega je Dyson za svoje sodelavce izbral več ljudi iz avtomobilskega sveta, med drugimi Davida Wyerja, Iana Minardsa in Petra Rawcliffa iz Astona Martina ter Benajmina Stronga, ki prihaja z oddelka Jaguar Land Rover SVO.

Osredotočil se bo na električni avto
Kot kaže, je Dyson zadnji dve desetletji svojega podjetniškega delovanja posvetil razvoju novih baterij in električnih motorjev za sesalnike, pri čemer pa je že imel v mislih tudi električni avtomobil. Zdaj načrtuje, da bo električni avtomobil, ki ga razvija, le prvi od mnogih z Dysonovo značko in da bo ta projekt v naslednjih letih predstavljal glavnih vir dobička podjetja, s čimer bo zasenčil druge izdelke.

Čeprav britanski oblikovalec ni želel razkriti podrobnosti o svojem prvem električnem avtomobilu, je povedal, da ne bo sodeloval z drugimi avtomobilskimi proizvajalci, prav tako pa se ni še odločil, kje ga bo izdeloval. Logično je, da bodo avtomobil izdelovali tam, kjer bodo izdelovali baterije. Dodal je še, da želijo biti blizu svojih dobaviteljev in da želijo biti tam, kjer bodo dobrodošli, potencialni trg pa vidijo na Daljnem vzhodu.