Za Bentleyjev dirkalnik iz tridesetih let je neznani kupec odštel več kot 5,5 milijona evrov. Foto: Newspress
Za Bentleyjev dirkalnik iz tridesetih let je neznani kupec odštel več kot 5,5 milijona evrov. Foto: Newspress

Z enosedežnikom, ki je bil v tistih časih pravi imenitnež med dirkalniki, saj je 4,5-litrski motor, oplemeniten s turbinskim polnilnikom, zmogel 240 KM (179 kW), je legendarni dirkač Birkin leta 1932 postavil hitrostni rekord 219,93 kilometra na uro. Sir Henry »Tim« Birkin je blowerja pognal do skrajnih meja na ovalu v Brooklandsu, ki je bil eno izmed prvih namensko zgrajenih dirkališč, danes pa je del avtomobilskega in letalskega muzeja.

Legendarni starodobnik je z doseženo ceno močno presegel dozdajšnji rekordni znesek, iztržen za katerega izmed izdelkov te britanske znamke. Leta 2004 so namreč na dražbi v Le Mansu prodali starodobni dirkalnik bentley speed six »Old No2« za 3,5 milijona evrov.

K novemu rekordu je verjetno pripomogla kombinacija legendarnega vozila in imena njegovega voznika, saj je bil Birkin eden izmed najslavnejših britanskih dirkačev v tridesetih letih preteklega stoletja. Nekdanji pilot je večino zvenečih lovorik osvojil prav za volani dirkalnikov britanske znamke. Za zmago na 24 ur Le Mansa pa je moral leta 1931 sesti v dirkalnik italijanske znamke Alfa Romeo.