Mercedes je predstavil športni spremljevalni vozili karavane formule 1. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes je predstavil športni spremljevalni vozili karavane formule 1. Foto: Mercedes-Benz

15. marca se začenja nova sezona formule 1. Dirkalniki se bodo že tradicionalno prvič predstavili v Melbournu v Avstraliji. Mercedes je že pred začetkom sezone pokazal varnostni avtomobil.
Mercedes AMG GT S je varnostni avtomobil v formuli 1 v novi sezoni, za volanom pa bo sedel 43-letni Nemec Bernd Mayländer.
Za pogon je zadolžen 4,0-litrski biturbo V8 motor s 375 kilovatov moči in 650 Nm navora. Kombiniran je z AMG speedshift sedemstopenjskim DCT menjalnikom. Z mirovanja do 100 km/h pospeši v 3,8 sekunde, najvišja hitrost je 310 km/h.
Zamenjuje SLS AMG
Mercedes AMG GT S ima med drugim izboljšano podvozje, prav tako je dobil izboljšani (performance) izpušni sistem. Posebna so tudi 19- ali 20-palčna platišča, (pnevmatike 265/35 R 19 in 295/30 R 20), visokozmogljiv zavorni sistem s keramičnimi diski (402 milimetrov spredaj in 360 milimetrov zadaj), ima rotacijske luči na strehi. Ne manjkajo niti TV-kamere, dostop do interneta … Mercedes AMG GT S zamenjuje SLS AMG, ki je vlogo varnostnega avtomobila opravljal od sezone 2010 naprej.
Tudi zdravnik bo zelo hiter
Mercedes je predstavil tudi karavanski C63 S AMG F1 za hitre zdravniške intervencije. V tej vlogi zamenjuje karavanskega C63 AMG. Za volanom bo sedel 35-letni dirkač Alan van der Merwe, ki bo prevažal 51-letnega zdravnika dr. Iana Robertsa.
Avtomobil je opremljen z nujno medicinsko opremo (defibrilator, respirator ...). Pod motornim pokrovom je 4,0-litrski biturbo V8 agregat s 375 kilovatov moči, menjalnik je sedemstopenjski AMG speedshift MCT. Z mirovanja do 100 km/h pospeši v 4,1 sekunde. Tudi zdravniški avtomobil ima izboljšan (performance) izpušni sistem, karbon-keramične zavore, mat črna 19-palčna platišča, rotacijske luči na strehi ...