Mercedesov koncept F 015 luxury in motion je del njihove strategije mestnega prevoza po letu 2030, ki bo v mestih z več kot 10 milijoni prebivalcev omogočil kar se da udoben transport. Foto: Mercedes-Benz
Mercedesov koncept F 015 luxury in motion je del njihove strategije mestnega prevoza po letu 2030, ki bo v mestih z več kot 10 milijoni prebivalcev omogočil kar se da udoben transport. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je v Las Vegasu razkril konceptno vozilo F 015 luxury in motion, ki utira pot samodejni vožnji v luksuznih vozilih v prihodnosti.

Nemški proizvajalec na Sejmu zabavne elektronike (CES) upe za prihodnost polaga v avtonomno vožnjo. KonceptF 015 luxury in motion, v prevodu razkošje v gibanju, je po besedah šefa Mercedesa Dieterja Zetscheja mobilni življenjski prostor, v katerem je potovalni prostor opremljen razkošno in udobno za preživljanje časa med vožnjo.
Vrata kot zračne blazine
Pet metrov dolg in dva metra širok koncept je z merami primerljiv z luksuznim mercedesom razreda S, a škatlasta oblika in 3610 milimetrov dolga medosna razdalja zagotavljata več notranjega prostora. Materiale iz ogljikovih vlaken so kombinirali z aluminijem in jeklom, s čimer so težo vozila zmanjšali za 40 odstotkov.
V minimalistično urejeno notranjost, v kateri so štirje ločeni sedeži, se vstopa skozi vrata, ki se vsa odpirajo pod kotom 90 stopinj. Usedanje na sedeže je lažje, ker so električno pomični za 30 stopinj.
Posebnost vrat je njihova struktura, ki omogoča kar najmanjšo deformacijo v primeru prometne nesreče, saj se vrata med trkom napihnejo kot zračna blazina in absorbirajo energijo ob trku.
Potniki ukazujejo z očmi, dotiki, gestami
V potovalnem prostoru, v katerem so uporabili materiale, kot so usnje, steklo, les, je visokoresolucijski zaslon, vgrajen v instrumentalno ploščo. Komunikacija z vozilom in sistemi je omogočena s klasičnim zaslonom na dotik oziroma zaslon, ki ga je mogoče upravljati z gestami in premiki oči.
Avtomobil s pomočjo senzorjev in kamer vozi sam, z lasersko tehnologijo pa ima nadzor nad okolico vozila. S pomočjo LED-luči in znakov je zmožen komunikacije z drugimi vozili in vozniki ter pešci, ki jih opozarja na svojo bližino. Luči svetijo belo, ko vozilo vozi voznik, in modro, ko ima vozilo vključen avtopilot.
Za pogon skrbijo gorivne celice.