Mercedes-Benz GLE 350d - test Avtomobilnosti. Foto: Jan Mohorič / MMC RTV SLO
Mercedes-Benz GLE 350d - test Avtomobilnosti. Foto: Jan Mohorič / MMC RTV SLO

GLE je po absolutnih vrednostih velik, pravzaprav že kar orjaški terenec. A tudi če pozabimo na tiste nore šestkolesne puche za razvajene šejke, sorazmerno gledano GLE sploh ni največji! Kmalu bo prišel še večji. GLS, terenec razreda S.

In da se boste lažje znašli, s popolno prenovo Mercedesove terenske palete so vsi terenci dobili nova imena, kjer zadnja črka v kratici označuje velikostni razred.

Torej, pompozen je, na pogled izredno visok, visok je tudi njegov prag, tako visok, da so noge naših otrok komajda splezale v kabino. V njej se sicer izredno udobno sedi, tako spredaj kot zadaj, pri čemer velja, da GLE ni tako družinski kot drugi aktualni tekmeci, tudi ni na voljo kot sedemsedežnik, kakršni so med ameriškimi bogatimi družinami dokaj priljubljeni.

Ureditev kabine je znana, pri čemer lahko ponovimo, da o našem rojaku Robertu Lešniku ne bi imeli tako dobrega mnenja, če bi vodil oddelek za notranje oblikovanje namesto zunanjosti. Multimedijski vmesnik namreč ni dovolj intuitiven.

Hvalimo splošno prijetno počutje med vožnjo, predvsem pa nas je navdušilo, da so vozni programi tako zelo učinkoviti. Comfort je res udoben, sport pa zares občutno zmanjša nagibanje in naredi volan še veliko bolj odziven.

In GLE se, čeprav mu pravijo SUV ali celo križanec, na terenu izredno dobro izkaže. Kdor pravi, da je samo stari G, pri nas znan kot puch, edini pravi terenec, se verjetno vozi tam, kjer se ne bi smel … Pri GLE-ju je namreč povsem očitno, da na terenu zmore precej več, kot bi to od mestnega šminkerja pričakovali - zaradi moči motorja, predvsem pa po zaslugi inteligentne elektronike, ki tudi neveščega pelje varno po spolzkih klancih, če le vklopi pravilno tipko, seveda.

Mercedes-Benz GLE 350d 4MATIC
Dolžina:4,81 m
Masa:2.175 kg
Prtljažnik:690 l
Motor:3-litrski 6-valjni dizelski
Moč/navor:190 kW / 620 Nm
Menjalnik:9-stopenjski samodejni
Pogon:na vsa štiri kolesa
Emisije CO2:179 g/km
Testna poraba: 8,8 l/100 km
Cena:69.350 EUR
5 let, 15.000 km/leto - cena na mesec:923 EUR
5 let, 15.000 km/leto - vrednost po Eurotaxu:35.890 EUR