Mladi so za volanom že kmalu po pridobitvi vozniškega izpita zelo pogumni in radi pohodijo plin. Foto: MMC RTV SLO
Mladi so za volanom že kmalu po pridobitvi vozniškega izpita zelo pogumni in radi pohodijo plin. Foto: MMC RTV SLO

Statistika razkriva, da je smrti med mladimi vozniki najmanj v zadnjih desetletjih, a nova raziskava, ki so jo naredili pri zavarovalnici Liberty Mutual Insurance in organizaciji Students Against Destructive Decisions, razkriva, da se morajo mladi vozniki še veliko naučiti pri vožnji avtomobila.
Mladi vozniki imajo med vožnjo avtomobila veliko slabih navad, za katere njihovi starši pogosto sploh ne vedo. V ZDA so naredili raziskavo med 1.622 najstniki, ki imajo vozniški izpit za avtomobil.
89 odstotkov anketirancev zase meni, da so varni vozniki, pa čeprav priznavajo, da se ne držijo cestnih pravil. 71 odstotkov najstnikov je priznalo, da je že vozilo hitreje od cestnih omejitev. Težava je še večja, ker se mladi vozniki z malo izkušnjami počutijo zelo samozavestne. 47 odstotkov jih je priznalo, da je že eno leto po pridobitvi vozniškega dovoljenja vozilo hitreje, 28 odstotkov pa jih je bistveno hitreje vozilo že po pol leta. V raziskavi je sodelovalo tudi 1.000 staršev, ki očitno niso seznanjeni, kakšni vozniki so njihovi otroci. Zgolj 38 odstotkov jih je izjavilo, da vedo, da so njihovi otroci že vozili prehitro.
Vsak tretji agresiven za volanom
Še bolj skrb vzbujajoča je agresivna vožnja. 36 odstotkov je to priznalo, pa čeprav jih kar 81 odstotkov meni, da je agresivna vožnja nevarna. 31 odstotkov vprašanih je celo priznalo, da so na cesti izzivali druge udeležence v prometu. Le 16 odstotkov staršev je izjavilo, da so bili seznanjeni z agresivno vožnjo svojih najstnikov.
"Raziskava je pokazala na pomembne vrzeli v razmišljanju najstnikov in staršev, kaj je nevarno. Vprašanja se je treba lotiti kritično, že pri osnovah, preden bo prepozno," pravi glavni raziskovalec William Horrey. Stephen Gray Wallace, svetovalec na področju izobraževanja, pravi, da so starši tisti, ki lahko vplivajo na vedenje svojih otrok. Nevarnost za najstnike je pomanjkanje vozniških izkušenj. "Najmočnejše orodje je dialog," poudarja Wallace.