Sistem ProPilot razbremeni vožnjo v gostem prometu na avtocestah in med dolgimi vožnjami. Foto: Nissan
Sistem ProPilot razbremeni vožnjo v gostem prometu na avtocestah in med dolgimi vožnjami. Foto: Nissan

Pri družbi Nissan Motor so objavili, da bo njihov model serena od avgusta letos kot prvi opremljen z Nissanovo tehnologijo za samodejno vožnjo, imenovano ProPilot. Prihodnje leto bo sistem na voljo tudi v modelu qashqai za evropski trg.
Pri Nissanu tehnologijo ProPilot označujejo kot revolucionarno v smislu avtonomne vožnje za uporabo na enem voznem pasu. Nissan je hkrati prvi japonski proizvajalec avtomobilov, ki je uvedel popolnoma avtonomno kombinacijo upravljanja vozila, to pomeni pospeševanje in zaviranje ter zavijanje v ovinek, kar naj bi potnikom olajšalo potovanja na dolgih razdaljah.
S pomočjo napredne tehnologije za obdelavo slike sistem ProPilot natančno spremlja dogajanje v prometu in povsem naravno upravlja vozilo. Voznik sistem aktivira s pomočjo stikala na volanskem obroču, tam v trenutku sistem tudi izklopi. Trenutni status sistema, ali je avtopilot izklopljen ali vklopljen, se vozniku prikazuje na osrednjem zaslonu.

Sistem pospešuje, zavira in upravlja vozilo na podlagi zbranih informacij, ki jih pridobiva s pomočjo monokamere, opremljene z napredno programsko opremo za obdelavo slike. Tridimenzionalna kamera sistema hitro in enostavno prepoznava vozila spredaj in oznake na in ob cestišču.
Ko je avtopilot vključen, sistem samodejno nadzira oddaljenost do vozila spredaj in s pomočjo omejevalnika hitrosti prilagaja hitrost, ki jo je izbral voznik (med 30 in 100 km/h). Sistem vozilo drži na sredini voznega pasu, tudi v ovinkih. Sistem samodejno zavre in popolnoma ustavi vozilo. Vozilo po zaviranju ostane na mestu, tudi če voznik ne pritiska na zavoro. Ko je voznik pripravljen nadaljevati vožnjo, se spet dotakne stikala ali rahlo pritisne na pedal za plin.
Leta 2018 nameravajo pri Nissanu predstaviti tehnologijo za avtonomno vožnjo po več pasovih, ki bo omogočala menjavo voznih pasov na avtocesti, leta 2020 pa še sistem za avtonomno vožnjo po mestnih ulicah in križiščih.