Nizozemci želijo s cest izriniti avtomobile z motorji na notranje zgorevanje. Foto: Volkswagen
Nizozemci želijo s cest izriniti avtomobile z motorji na notranje zgorevanje. Foto: Volkswagen

V nizozemski laburistični stranki PvdA, ki je del vladne koalicije, želijo do leta 2025 prepovedati prodajo vozil z bencinskim in dizelskimi motorji na Nizozemskem. Vlade tudi drugje po svetu zaostrujejo politiko do vozil s klasičnimi motorji na notranje izgorevanje.
Predlog laburistov so podrli v spodnjem domu nizozemskega parlamenta. Če bi pri PvdA-ju s predlogom uspelo, bi to pomenilo, da bi na Nizozemskem čez devet let lahko prodajali le vozila na alternativni pogon, kot so vozila na gorivne celice ali vozila z električnimi motorji.
Evropski politiki so o tovrstni prepovedi pogovarjajo že leta. Neuradno se omenja, da bi utegnil biti Pariz prvo mesto, kjer bi uvedli brezemisijsko območje, po kateri bi lahko vozila le brezogljična vozila. Če bo Nizozemski predlog uspel, pa bo dežela tulipanov prva, kjer bo prepoved veljala za vsa vozila s klasičnimi motorji na notranje izgorevanje.
Nizozemska del zavezništva
Predlog je na mize poslancev prispel leto po tem, ko je Nizozemska v Parizu skupaj z ZDA in še petimi evropskimi državami stopila v zavezništvo International Zero-Emission Vehicle (ZEV). Države so se obvezale, da bo prodaja vseh novih vozil do leta 2050 usmerjena na električna vozila.
Indijski minister za promet Nitin Gadkari je napovedal, da bo vozni park v Indiji do leta 2030 popolnoma električen. V nasprotju z nizozemskimi in norveškimi načrti, ki so zahtevnejšii in realnejši, želi indijski minister s svojim načrtom tudi revnejšim prebivalcem omogočiti, da s pomočjo posebnega finančnega modela pridejo do električnega vozila.