Karavanska astra predstavlja 30 odstotkov vseh prodanih aster v Evropi. Poglavitni kupci so vozniki službenih avtomobilov z družinami. Foto: Opel
Karavanska astra predstavlja 30 odstotkov vseh prodanih aster v Evropi. Poglavitni kupci so vozniki službenih avtomobilov z družinami. Foto: Opel

Opel bo na avtomobilskem salonu v Frankfurtu hkrati razkril dve karoserijski različici nove generacije astre – kombilimuzino in karavanski model sports tourer. Karavan temelji na praktičnosti, udobnosti in pametni zasnovi, vključno z odpiranjem prtljažnih vrat s premikom noge.
Najnovejši med karavani kompaktnega razreda se postavlja z enakimi naprednimi tehnologijami kot petvratna različica. Zgradba opel astre sports tourer je zasnovana popolnoma na novo in ima do 200 kilogramov manjšo maso v primerjavi z avtomobilom prejšnjega rodu. V paleti motorjev so izključno motorji nove generacije, kot tudi napredni sistem opel onstar, sistemi za pomoč vozniku in nov informacijsko zabavni sistem intellilink, kar smo spoznali že pri kombilimuzini.
Več prostora za noge in prtljago
Karavan ima enake zunanje mere kot ta, ki ga zamenjuje, vendar je zaradi naprednejše gradnje prostornejši in ima večji prtljažnik. V dolžino meri 4,7 metra, v širino 1,87 metra in v višino 1,5 metra.
Ponuja več prostora za potnike in prtljago. Voznik ima na voljo za 26 milimetrov več prostora v višino, potniki zadaj 28 milimetrov več prostora za noge, prtljažnik ponuja do 1630 litrov prostora. Prvič doslej je mogoče odpreti vrata prtljažnika povsem prostoročno, tudi brez daljinskega upravljavca. V kombinaciji s keyless open je vrata prtljažnika mogoče odpreti s premikom noge oziroma z nakazano brco pod zadnjim odbijačem. Na enak način se vrata prtljažnika tudi zaprejo. Sistem zmore odkriti oviro in zaustaviti zapiranje v primeru nevarnosti. Ob tem je mogoče vrata prtljažnika odpreti s posebnim gumbom ob vozniku oziroma z daljinskim upravljavcem ključa.
Do 147 kilovatov moči
Prostornino prtljažnika je mogoče povečati s prerazporedom sedežev, deljivih v razmerju 40/20/20, in pri povečevanju prtljažnika prilagodljivih sedežev. Pripomočki iz ponudbe flexorganizer s stranskimi vodili, mrežami in drugimi možnostmi pritrjevanja so na voljo, kot del dodatne opreme.
Motorno paleto sestavljajo bencinski in dizelski agregati z močmi od 70 do 147 kilovatov in prostornino motorjev od enega do 1,6 litra. V Frankfurtu bo premierno predstavljen novi 1.6 ecotec direct injection turbo, ki bo umeščen v vrh motorne ponudbe. Zgorevalni prostor motorja največje moči 147 kilovatov moči zmore tlak 130 barov in s funkcijo overboost doseže navor 300 Nm.