Astra sports tourer se lahko pohvali z ugledno tradicijo in najsodobnejšo tehnologijo. Foto: M. Kr.
Astra sports tourer se lahko pohvali z ugledno tradicijo in najsodobnejšo tehnologijo. Foto: M. Kr.

Nemška znamka je na osvojeno priznanje še posebej ponosna saj se z naslovom ponaša eden izmed ključnih modelov v ponudbi, ki se lahko pohvali tudi z dolgoletno tradicijo. Najnovejša različica astre in njene karavanske različice namreč izhaja iz modela kadett z začetka šestdesetih let minulega stoletja.

Karavani s tradicijo
Zgodovinsko ozadje, neločljivo povezano z nemško znamko, pa ima tudi izraz karavan, saj se pri Oplu radi pohvalijo, da so prvi karavan ali natančneje car-a-van v kompaktnem razredu predstavili prav oni. Avto kot dostavnik, tako nekako bi se lahko glasil neposreden prevod, se je najprej sicer uveljavil med podjetniki, ki so rabili tudi osebno vozilo, danes pa se za karavane odločajo tako številne družine kot tudi tisti, ki jim je preprosto všeč njihova oblika.

Sodobni karavani pač niso več podrejeni optimalnemu izkoriščanju prostora z bolj ali manj oglatimi prtljažniki, ampak si oblikovalci prizadevajo zagotoviti čim bolj privlačno podobo povečanega zadka.

Prostornejša in z več opreme
Zadnje velja tudi za najnovejšo izdajo astre sports tourer, ki se lahko med drugim pohvali z nizkim količnikom zračnega upora 0,272, prostornejšo potniško kabino in 80 litri večjo prostornino prtljažnika, ki jo je mogoče od izhodiščnih 540 litrov, s podiranjem sedežev povečati tja do 1.630 litrov. Za odpiranje prtljažnih vrat, pa lahko pri vozilih opremljenih s sistemom za vstop brez ključa, zadostuje tudi le zamah z nogo pod zadnjim odbijačem.

Ponudba napredne tehnologije vključuje tudi asistenčne sisteme, ki med drugim še učinkoviteje prepoznavajo prometne znake, z aktivnim popravkom krmiljenja pomagajo ohranjati smer vožnje v mejah voznega pasu in znajo samodejno zavreti, če se pred vozilom pojavi ovira.

Poleg pestrega nabora opreme ponujajo tudi izdatno izbiro pogonskih agregatov, ki izhajajo iz najnovejše generacije s prostorninami od 1,0 do 1,6 litra ter razponom moči od 70 kilovatov (95 KM) do 147 kilovatov (200 KM).

Cenovni prag aktualne ponudbe astre sports tourer na slovenskem trgu se začne pri 15.740 evrih, za različico z 1,4-litrskim motorjem z močjo 74 kilovatov.