Novi sistem AFL LED vzorec osvetlitve z žarometi samodejno prilagaja pogojem pri vožnji, da zagotovi optimalno osvetljenost brez slepljenja drugih voznikov. Foto: Opel
Novi sistem AFL LED vzorec osvetlitve z žarometi samodejno prilagaja pogojem pri vožnji, da zagotovi optimalno osvetljenost brez slepljenja drugih voznikov. Foto: Opel

Opel zafira tourer je bila ob prihodu novih francoskih enoprostorcev, novega forda S-maxa in tourana veteran med enoprostorci. Pri Oplu so jo posodobili, novosti pa so v prvi vrsti tehnične narave.
Opel v primerjavi z novejšimi tekmeci pri zafiri tourer stavi na vsestranskost in kopico inovacij, ki so jih predstavili v aktualnem modelu, ki so ga zdaj nadgradili tudi z najmodernejšimi tehnologijami.
V prodajne salone prihaja novembra letos in prinaša nekatere že znane prednosti, kot je prilagodljiv sedežni sistem, ergonomske sedeže, nosilec za kolesa, prilagodljivo vzmetenje ... tudi zunanje linije so le modernizirali.
Največja novost so dinamični led žarometi ter povsem nova, izraziteje športna dvodelna maska. Tridimenzionalna kromirana letev z Oplovim simbolom optično povezana z žarometi in poudari občutek širine. Dnevne luči z Oplovim dvojnim krilom dodatno zaznamujejo novo obliko sklopa luči.
Notranjost so prečistili
V potovalni kabini je povsem nov kokpit, s katerim so zagotovili boljšo preglednost in upravljanje s sistemi. Zaslon sistema za informacije in razvedrilo, ki je bil prej nameščen na vrh sredinske konzole, je nadomestil nov, nižji in vgrajen zaslon na dotik, ki omogoča uporabo z manj tipkami. Nov je 7-palčni zaslon na dotik, nov je tudi tridimenzionalno oblikovan volan z manjšim in učinkovitejšim pokrovom varnostne blazine. Novinka ima najnovejši sistema za informacije in razvedrilo IntelliLink, ki izboljšuje povezljivost s pametnimi telefoni, saj je združljiv s programoma apple carplay in android auto. Na voljo bo tudi s sistemom opel onstar s samodejnim odzivom v primeru trčenja in številnimi drugimi funkcijami, in tudi 4G/LTE dostopno točko Wi-Fi, na trgih, kjer je to možno (omogoča povezavo za do sedem naprav, tako da lahko vsak od sedmih potnikov dostopa do interneta).
Veliko asistenčnih sistemov
Ključ za delovanje pametnih elektronskih pomagal vozniku je naprej usmerjena kamera opel eye. Z njeno pomočjo delujejo dinamični led žarometi, prikaz razdalje sledenja (FDI) za zaznavanje premikajočih se vozil, ki vozijo spredaj, opozorilo na nevarnost naleta, opozorilo na zapuščanje voznega pasu ...
S prenovljeno zafiro tourer sta na voljo prilagodljivi regulator hitrosti, ki vozniku pomaga ohranjati varnostno razdaljo do vozila spredaj in prilagodljivo mehatronsko podvozje flexride, ki vedenje vozila prilagaja voznim situacijam, slogu vožnje in individualnim željam voznika.