Nova bencinska octavia RS po novem zmore 230
Nova bencinska octavia RS po novem zmore 230 "konjev". Foto: Škoda

Zunanja oblika najbolj dinamične octavie pričakovano povzema poteze boj umirjenih različic z novimi sprednjimi prilagodljivimi LED-žarometi. Karoserija je v primerjavi s prejšnjim modelom posajena 15 milimetrov bliže tlom, zadnji kolotek pa je za 30 milimetrov širši.

V notranjosti prevladuje črna barva, sedeži pa bodo lahko odeti v kombinacijo usnja in blaga ali usnja in alkantare.

Tako kot do zdaj bosta na izbiro dvolitrski turbobencinski in dvolitrski turbodizelski stroj, pri čemer je prvi po novem nekoliko močnejši in razvije 169 kilovatov (230 KM), drugi pa še naprej ponuja 135 kilovatov (184 KM). Bencinska različica pospeši do hitrosti sto kilometrov na uro v 6,7 sekunde, medtem ko dizelska za to potrebuje 7,9 sekunde.

Poleg ročnega je na voljo tudi dvosklopčni menjalnik DSG. Dizelska izvedba v kombinaciji z menjalnikom DSG omogoča tudi izbiro štirikolesnega pogona.

Octavia RS bo še naprej na voljo tako v kombilimuzinski kot v karavanski izvedbi.

Vedno z vsemi štirimi
Ob športni seveda ne more manjkati niti terensko obarvana različica scout. Ta se ponaša z obrobami blatnikov in odbijačev v temni plastiki ter z estetskimi zaščitami podvozja, serijsko pa prinaša štirikolesni pogon z elektronsko krmiljeno hidravlično sklopko Haldex.

Na izbiro bo z 1,8-litrskim "turbobencinarjem" s 132 kilovati (180 KM) ali dvolitrskim "turbodizlom" v različicah s 110 ali 135 kilovati (150 ali 184 KM).

Posodobitev notranjosti se kaže predvsem z novo večpredstavnostno napravo, obogaten pa je tudi nabor varnostnih sistemov.

Prenovljena octavia bo s širokim naborom različic pri nas na voljo od februarja.