Poizkusno bodo avtonomna transportna vozila zagnali na ulicah Londona. Foto: Heathrow Enterprises
Poizkusno bodo avtonomna transportna vozila zagnali na ulicah Londona. Foto: Heathrow Enterprises

Letos poleti bo v Londonu, v predelu Greenwich, po ulicah vozila flota avtonomnih vozil. Gre za vsebritanski projekt, pri katerem so svoje znanje in moči združili Heathrow Enterprises, Oxbotica in Westfield Sportscars.
Floto vozil bodo sestavljala avtomatizirana vozila v obliki kapsul, ki jih za kratke razdalje že uporabljajo na londonskem letališču Heathrow.
Povsem avtomatizirane kapsule, znane kot ultra pods, so v petih letih med terminali na letališču Heathrow prepeljale že 1,5 milijona potnikov, s čimer so vsako leto nadomestile 70.000 avtobusnih voženj. Z avtobusi bi vsako leto v zrak izpustili 110 ton ogljikovega dioksida.
Vožnja po ulicah
Za razliko od transportnih vozil na letališču, tista, ki bodo vozila po Londonu, za premikanje ne bodo uporabljala tračnic, ampak bodo vozila po čisto običajni cesti, kot klasični avtomobili in druga vozila. Za oblikovanje bodo poskrbeli pri londonskem podjetju Westfield Sportscars, kjer bodo tudi zadolženi za testne vožnje. Pri Heathrow Enterprisesu bodo skupaj s podjetjem Oxbotica razvili potrebno programsko opremo, zemljevide in vse potrebno za varno samodejno premikanje.
Sistem upravljanja v oblaku bo omogočil sožitje s klasičnimi avtobusi, ves sistem pa bo avtomatiziran. Potniki bodo lahko vožnjo rezervirali kar s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu.
Poskusne vožnje naj bi se začele že letos poleti in bodo del projekta GATEway, katerega cilj je pridobiti podatke uporabnikov glede popolnoma avtomatiziranega transporta. Širše bo projekt vključeval tudi avtomatiziran sistem parkiranja in dostave poštnih pošiljk.
Podobno vozilo EZ10, bo pozneje letos zapeljalo na ceste v Singapurju in Kaliforniji.