Švicarski par je celotno pot opravil z istim vozilom, toyoto land cruiserjem. Foto: Osebni arhiv
Švicarski par je celotno pot opravil z istim vozilom, toyoto land cruiserjem. Foto: Osebni arhiv

Švicarski zakonski par po svetu z avtomobilom potuje že več kot 30 let. Emil in Liliana Schmid sta do zdaj obiskala že 180 držav in prevozila 692.227 kilometrov.

Švicarja poti, ki sta jo začela 18. oktobra leta 1984, še nista končala. Prvotna zamisel je bila, da bi svet obkrožila v dveh letih, a se je njuno potovanje nadaljevalo in se še ni ustavilo. Zakonski par je vseskozi na poti. To je postal njun način življenja.
Spita v avtomobilu
Pred dobrimi tridesetimi leti sta na pot krenila iz Švice do Islandije v New York. V Severni Ameriki sta preživela dve leti, nato pa ju je pot vodila v Južno Ameriko in potem naprej v Afriko, Avstralijo, Azijo in nazaj v Evropo. To pot sta opravila v desetih letih.
Ideja o potovanju je postala resničnost, ko je Emil prepričal Liliano, da zapustita Švico in odkrivata skrite kotičke sveta. Obljubil ji je, da bo potovanje trajalo največ dve leti. Dom Schmidovih zadnja tri desetletja je bila toyota land cruiser FJ 60 letnik 1982, ki sta jo nadgradila z večjo posodo za gorivo, zbiralnikom vode in posteljama.
Ko si trideset let na poti, je težko izbrati najljubše kraje. Liliana je vseeno izpostavila Papuo Novo Gvinejo, kjer jo je navdušila hribovita in pisana pokrajina, Čile, ki ponuja vse od puščave, ledenikov, vulkanov do obale, in Oman, kjer je začutila arabsko tradicijo in pristno gostoljubje.
Če bi lahko izbrala kraj, kjer bi živela do konca življenja, pravi, da bi to bila Moorea, sestrski otok Tahitija v Južnem Tihem oceanu. "Življenje tam je mirno, brez stresa, morje je kristalno modro, ženske še vedno nosijo rožo za lasmi. Zame je to raj," pravi Švicarka.
Čeprav sta obšla ves svet, danes še vedno potujeta. V Južnoafriško republiko sta prišla pred mesecem dni. Za vse pustolovce imata nasvet: "Načrtujte svoje potovanje. Morda ne za 30 let, za začetek morda samo za konec tedna."