Kijina samovozeča vozila se bodo imenovala Drive Wise. Foto: Kia
Kijina samovozeča vozila se bodo imenovala Drive Wise. Foto: Kia

V Las Vegasu, na Sejmu zabavne elektronike, so pri Kii predstavili novo podznamko Drive Wise, ki je namenjena vozilom z vgrajeno tehnologijo za avtonomno vožnjo. Korejci ob tem priznavajo, da njihova avtonomna vozila v serijski obliki ne bodo na cestah vsaj še 15 let.
Kia je mesto zabave in greha v Nevadi izkoristila, da lahko pokaže, da tudi oni resno računajo na avtonomna vozila in da imajo znanje, da razvijejo in ponudijo kupcem takšna vozila. Predstavili so niz eksperimentalnih tehnologij za avtonomno vožnjo po avtocesti (Highway Autonomous Driving - HAD), urbanih naseljih (Urban Autonomous Driving - UAD) in prometnih zastojih (Preceding Vehicle Following - PVF), ki omogoča vzdrževanje stalne varnostne razdalje do vozila pred seboj.
Pri Kii razvijajo tudi tehnologijo, ki bo s pomočjo pametne ure ali aplikacije na pametni napravi, omogočila parkiranje brez voznika v garažni hiši, ko bo ta izstopil pred vhodom v nakupovalni center ali stanovanski blok.

Velika naložba v razvoj avtonomne vožnje
Korejci so izpostavili še sistem Emergency Stop System (ESS), ki deluje vzporedno s sistemom Driver Status Monitoring (DSM). Kombinacija sistemov omogoča analiziranje obraza voznika in se tako prepriča, da je voznik zares osredotočen na dogajanje v prometu. Če sistem presodi, da voznik predolgo gleda stran od ceste pred njim, varno ustavi vozilo.
"Čeprav je tehnologija praktično že pripravljena za vgradnjo v vozila, naših popolnoma avtonomnih vozil v bližnji prihodnosti še ne bo na cestah," je dejal Lim Tae Von, podpredsednik, pristojen za razvoj in raziskave pri skupini Hyundai Motor Group, ki je dodal, da se ekipa osredotoča na razvoj pametnih tehnologij za izboljšanje področja varnosti v cestnem prometu.
Kia skupaj s svojim bližnjim sorodnikom Hyundai Motor Co. vlaga velika sredstva v razvoj avtomatizirane vožnje. V novembru lani sta avtomobilista razkrila, da bosta v razvoj tehnologij, ki bodo omogočile avtonomno vožnjo, do leta 2018 vložila okoli dve milijardi evrov. Polsamodejna vožnja naj bi bila v njihovih vozilih omogočena do leta 2020, popolnoma avtonomna vožnja pa do leta 2030.