Skupina Renault je predstavila koncept alpine vision, ki je zelo blizu serijskega modela, ki ga bodo začeli prodajati prihodnje leto. Foto: Alpine
Skupina Renault je predstavila koncept alpine vision, ki je zelo blizu serijskega modela, ki ga bodo začeli prodajati prihodnje leto. Foto: Alpine

Renault bo na avtomobilskem salonu v Ženevi na začetku marca razkril novi športni avtomobil znamke Alpin3. Kakšen bo serijski model, ki ga bodo začeli proizvajati konec leta, prodajati pa leta 2017, razkriva koncept vision.
Dvosedežni športni avtomobil od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot 4,5 sekunde, kar je približno tako hitro, kot to zmore porsche 911 carrera, namiguje pa se tudi na to, da bo na mestu najdražjega modela v ponudbi znamke Renault zamenjal družinskega križanca espacea.
Tako kot legendarni modeli znamke ima tudi koncept in pozneje serijski model sredinsko zadaj nameščen motor in pogon na zadnji kolesi. Kakšen natančno bo motor, Francozi molčijo. Znano je, da bo za pogon zadolžen štirivaljni turbo bencinski motor.

Spominja na legendo
Koncept je oblikovalsko zelo blizu serijskemu modelu - sorodnih naj bi bilo kar okoli 80 odstotkov delov. Z obliko spominja na legendarni model A110. Silhueta je nizka, na zaobljenem pokrovu motorja sta dva okrogla žarometa. Razpotegnjeni zadnji luči imata vgrajen svetlobni pečat v obliki črke X. Oblika zadnjega stekla je podobna zadnjemu steklu modela A110.
Potovalni prostor je poln kontrastov in športnih detajlov, prevladujejo pa izbrani materiali, kot so usnje, tkanina iz mikrovlaken, aluminij in ogljikova vlakna. Voznik ima pred seboj instrumentno ploščo s prilagodljivim zaslonom TFT (Thin Film Transistor), volan je s tremi prečkami, obdajata ga lopatici za prestavljanje, na njem je gumb z oznako "sport".

Želijo jih prodati 3.000 na leto
Znamka Alpine predstavlja športno slavo, hkrati pa se vklaplja s strategijo Renaulta - k znamki privabiti nove kupce, je v Monaku ob razkritju avtomobila dejal šef Renaulta Carlos Ghosn.
Nišna znamka Alpine je bila zaradi slabe prodaje ugasnjena leta 1955. Znamka je bila najbolj znana po modelu A110 berlinette coupe, ki je na relijih v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja porazila dirkalnike znamke Porsche.
Alpine so z namenom proizvodnje športnih vozil in podporo Renaultovi ekipi v formuli 1 znova oživeli leta 2012. Pri Renaultu nameravajo v tovarni Dieppe v Franciji na leto izdelati 3.000 vozil znamke Alpine. Analitiki pri IHS-ju predvidevajo, da bodo Francozi leta 2018 sposobni prodati okoli 1.300 modelov na leto, kar je neznatno za podjetje, ki je leta 2015 proizvedlo 2,3 milijona vozil. Med letoma 1955 in 1995 je bilo sicer proizvedenih okoli 30.000 vozil znamke Alpine.