Večji Renaultov športni terenec razreda D naj bi povzel oblikovni jezik novega renault kadjarja. Foto: Renault
Večji Renaultov športni terenec razreda D naj bi povzel oblikovni jezik novega renault kadjarja. Foto: Renault

Pri Renaultu so pred kratkim predstavili kompaktnega križanca razreda C - kadjarja, zdaj pa priznali, da se bodo leta 2017 prestavili še razred više. V razred D bodo pripeljali športnega terenca s sedmimi sedeži.
Pri Renaultu na krilih novinca kadjarja, ki ga bodo javnosti uradno predstavili na avtomobilskem salonu v Ženevi, že načrtujejo prihod še večjega športnega terenca. Po vzoru na Nissanovega x-traila, ki je na voljo z do sedmimi sedeži, bo narejen tudi Renaultov model. Sorodna modela sta tudi kadjar in nissan qashqai, saj si delita platformo in veliko tehnologij. Renaultov športni terenec razreda D je trenutno v fazi razvoja, to pa pomeni tudi neizogiben konec za zastareli renault koleos. Novinca na cesti pričakujejo leta 2017, ko bo konkuriral modelom, kot so hyundai grand santa fe, kia sorento, sedemsedežni SUV napovedujejo tudi pri Škodi.
Ime še ni izbrano
"Prezgodaj je še, da bi povedali kar koli konkretnega. Še vedno smo v zgodnji fazi načrtovanja," radovedne novinarje miri podpredsednik uprave Renaulta Jerome Stoll, ki pravi, da tudi ime še ni izbrano.
"Kadjar je del naše nove usmeritve. Smo specialisti za enoprostorce, ki smo jih izumili, zdaj pa želimo podobno vlogo tudi v razredu križancev," pravi Stoll in nadaljuje: "Verjamem v naš nov oblikovalski jezik, ki že nosi podpis številnih modelov, ki smo jih predstavili v zadnjih letih."
Tudi pri novem velikem športnem terencu se bodo pri Renaultu oprli na prednosti naveze z Nissanom, vendar pa naj bi po zagotovilih vodilnih pri Renaultu v razvoj vključili znatno število novih mehanskih delov. Za osnovo bodo uporabili platformo CMF, kar pomeni, da bo pod motornim pokrovom tudi 1,6-litrski dizel, ki poganja x-traila. Predvideva se, da bo tretja vrsta sedežev, kot del dodatne ponudbe, za doplačilo.
Pri Renaultu nameravajo do leta 2017 predstaviti kar nekaj novih modelov, med drugim naj bi načrtovali izdelavo popoprane različice twinga, pick-up in zamenjavo za laguno, ki bo na cesti konkurirala Fordovemu mondeu in Volkswagnovemu passatu.