Zunanjost škode kodiaq zaznamujejo izrazito tridimenzionalne linije. Foto: Škoda
Zunanjost škode kodiaq zaznamujejo izrazito tridimenzionalne linije. Foto: Škoda

Škoda bo v Parizu jeseni premierno razkrila svoj veliki športni terenec, pri katerem stavijo na robusten dizajn in obilico prostora v potovalni kabini ter prtljažniku.
Pri Škodi so predstavili prve uradne skice in podatke o serijskem modelu kodiaq, ki bo opcijsko na voljo z zložljivo tretjo vrsto sedežev.
Zunanjost zaznamujejo ostre, tridimenzionalno oblikovane linije, za katere je poskrbela ekipa zbrana okoli glavnega oblikovalca Jozefa Kabaňa, ki je o najnovejši kreaciji povedal: "Kodiaq ima za našo znamko dvojni pionirski pomen. Z našim prvim SUV-jem, ki je večji od yetija, vstopamo v nov segment. Obenem je prvi model z novim Škodinim slogom oblikovanja SUV-modelov. Ta je zelo izrazit in emocionalen, hkrati pa ostaja brezčasen."

Poklon češki steklarski umetnosti
Glavni poudarki na zunanjosti, ki so razvidni tudi iz dveh skic, so močno spodrezana ramenska linija, ki poudarja robustni značaj, nizka, klinasto oblikovana žarometa pa z obeh strani objemata široko mrežo hladilnika. Njuna kristalasta struktura je poklon dolgoletni tradiciji češke steklarske umetnosti.
Športnost in robustnost so želeli poudarkiti tudi z zadkom. Oblikovan je izrazito tridimenzionalno. Zadnji LED-luči sta v slogu znamke oblikovani kot črka C. Dolga medosna razdalja in kratka previsa nakazujejo prostorno notranjost. Po želji ima SUV lahko dodatno vgrajena še dva sedeža v tretji vrsti. "Kljub kompaktnim zunanjim dimenzijam v svojem razredu ponuja največ notranjega prostora," pravi Kabaň. Za notranjost so značilni izrazito navpični elementi, kot so štiri velike prezračevalne šobe. Velik zaslon deli armaturno ploščo na dve enakovredni območji za voznika in sovoznika. Sprednji del armaturne plošče je tridimenzionalno razpet in razdeljen na dva dela.