Tretja generacija smarta fortwo cabrio. Foto: Smart
Tretja generacija smarta fortwo cabrio. Foto: Smart

Pri Smartu so lani predstavili štirisedežni model forfour in dvosedežni model fortwo. Prihodnji mesec bo razkrit še tretji model v ponudbi, fortwo kabriolet.
Gre za dvosedežni model z odprto streho, ki temelji na aktualni različici smarta fortwo. Smart je svoje zadnje izdelke razvil v sodelovanju z Renaultom, dvosedežnike proizvajajo v Franciji, štirisedežnike pa v Sloveniji, v Revozu v Novem mestu. To pomeni, da ima fortwo veliko skupnega tudi s twingom in to velja tudi za prihajajoči kabriolet.
Streha se odpre v 12 sekundah
Inženirji so se držali preverjenega recepta. Mehka zložljiva streha se s pritiskom na stikalo v potovalni kabini odpre v 12 sekundah, četudi vozite z najvišjo hitrostjo. Sistem "tritop" v tretji generaciji kabrioleta omogoča tri načine vožnje - z zaprto streho, z delno odprto streho ali povsem zloženo streho. V zadnjem primeru mora voznik fizično odstraniti strešna nosilca med stebričkoma A in B in ju pospraviti v za to namenjen prostor v prtljažniku. Streho lahko voznik odpre tudi na daljavo, s pomočjo ključa.
Mehka streha je bolje zvočno izolirana in kakovostnejša kot pri predhodniku, lažja za vzdrževanje, ponudili pa jo bodo v treh barvnih odtenkih - v modri, rdeči ali črni barvi. Pri Smartu poudarjajo, da so izboljšali podvozje, karoserija je za 15 odstotkov bolj toga.
V ponudbi motorjev sta 1,0-litrski atmosferski trivaljni bencinski agregat z 52 kilovati moči in 91 Nm navora ter 0,9-litrski turbo bencinski trivaljni agregat s 66 kilovati moči in 135 Nm navora. Na izbiro bosta dva menjalnika, ročni petstopenjski in samodejni twinamic z dvojno sklopko.
Naročila bodo pri Smartu začeli sprejemati sredi novembra, prvi kupci ga bodo dobili na pomlad leta 2016.