Leto 2011 poleg kozmetičnih sprememb prinaša tudi vsebinske, vključno z novim dizelskim motorjem V8. Foto: Range Rove
Leto 2011 poleg kozmetičnih sprememb prinaša tudi vsebinske, vključno z novim dizelskim motorjem V8. Foto: Range Rove
Range Rove
Range rover se lahko pohvali že s štirimi desetletji tradicije in prepoznavnostjo na vseh celinah. Foto: Range Rove

Sedemnajstega junija je minilo točno štirideset let od dne, ko so javnosti prestavili prvega range roverja. Takrat so ga oglaševali s sloganom »štiri vozila v enem«, zatrjevali pa so tudi, da je vozilo udobno, namenjeno vsakodnevni uporabi ali prostemu času, ter ga označevali za zmogljiv potovalni avtomobil in terenski delovni stroj.

Čeprav prvotno ni bil mišljen kot prestižni simbol, pa ima po štirih desetletjih najpogosteje prav ta predznak. Ne nazadnje tudi zaradi svojih tehničnih značilnosti, vključno z zmogljivimi motorji. Zadnje dokazuje tudi napoved različic nove generacije, ki jih bo med drugim poganjal novi 4,4-litrski dizelski motor V8 z močjo 230 kW (313 KM) in navorom 700 Nm.

Poleg dizla tudi bencinska različica
Poleg dizelskega motorja V8 bosta v ponudbi tudi dva bencinska osemvaljnika, in sicer 5,0-litrska V8 motorja. Šibkejši zmore 276 kilovatov (375 KM) moči in 510 Nm navora, zmogljivejši s turbinskim polnilnikom pa 375 kilovatov (510 KM) moči in 625 Nm navora.

Čeprav pred štirimi desetletji niso merili tako visoko, se je range rover hitro uveljavil tudi med najbolj izbirčnimi kupci, njegova priljubljenost pa se je s tem le še povečala. Med najbolj zvestimi modrokrvnimi uporabniki so člani britanske kraljevske družine s kraljico Elizabeto II. na čelu. Za volanom range roverjev pa je mogoče videti tudi številne politike, gospodarske mogotce, zvezde iz sveta zabavne industrije, športnike.

Prvo generacijo, predstavljeno leta 1970, danes znano pod imenom classic in vmes posodobljano, so izdelovali kar 25 let. Druga, predstavljena leta 1994, je na trgu vztrajala bistveno manj časa, saj jo je že leta 2001 nadomestila tretja, ki je dosegla tudi do zdaj najboljše prodajne rezultate, prodajajo pa jo na vseh celinah.

Prihaja tudi bolj trendovski model
K širitvi kroga kupcev range roverjev je v zadnjih petih letih veliko prispevala tudi uvedba dodatne modelske linije, in sicer range rover sport, ki so jo prvič predstavili leta 2005. Ker si pri znamki želijo še več kupcev, bodo še letos, poleg nove generacije začetnika tradicije, ponudili tudi bolj trendovskega člana družine range rover. Vozilo bo manjše, lažje, imelo bo manjšo porabo, a po zagotovilih izdelovalca ne bo nič manj prestižno kot večja brata.

M. Kr., Foto: Range Rover