Po zagotovilih NHTSA ima tehnologija ogromen potencial, da tudi v praksi voznikom pod vplivom alkohola prepreči vožnjo z vozilom. Foto: NHTSA
Po zagotovilih NHTSA ima tehnologija ogromen potencial, da tudi v praksi voznikom pod vplivom alkohola prepreči vožnjo z vozilom. Foto: NHTSA

Pri ameriški Nacionalni agenciji za varnost v prometu NHTSA so predstavili tehnologijo, vgrajeno v vozilo na podlagi alkotesterja, ki bi lahko vsako leto rešila na tisoče življenj.
V povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola vsako leto v ZDA umre okoli 10.000 ljudi. Poleg denarnih kazni in komercialnih opozoril, da je vožnja v alkoholiziranem stanju nevarna, še vedno niso iznašli rešitve, ki bi pijanim voznikom preprečila, da se odpeljejo z vozilom.
Detektor bo prepoznal vinjeno osebo
ZDA bodo zato med prvimi, ki bodo v vozilo vgradili detektor, ki prepozna vsebnost alkohola. NHTSA namreč že od leta 2008 razvija sistem DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), sestavljen iz alkotesterja, ki odkriva alkohol v izdihanem zraku voznika, medtem ko drugi sistem s pomočjo infrardečega senzorja meri raven alkohola na podlagi analize s skeniranjem kože na blazinicah prstov.
Pri NHTSA-ju pravijo, da lahko oba sistema nastavijo tako, da merita stopnjo alkohola v krvi nad zakonsko dovoljeno mejo. V primeru pozitivnega rezultata sistem vozniku prepreči zagon motorja avtomobila in vožnjo. Pri NHTSA-ju verjamejo, da bo v prihodnosti tehnologija standarden del opremljenosti vozila kot vse druge razširjene tehnologije za aktivno varnost. Pričakujejo, da bi bili prvi avtomobili z vgrajenim detektorjem alkoholiziranosti v vozila v ZDA leta 2018. Pozneje naj bi to, podobno kot leta 2018 kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, postal del obvezne opreme vseh novih vozil.
Razvojnike do takrat čaka še odprava pomanjkljivosti pri sistemu. Razmišljajo o tem, kakšne so možnosti, da voznik prelisiči tehnologijo, in iščejo rešitve za morebitne prevare. Za zdaj se ukvarjajo z možnostjo, da bi namesto voznika, ki je alkoholiziran, tehnologijo prevaral kdor koli od drugih potnikov, ki je trezen, tako da bi prislonil prst na senzor za odčitavanje stopnje alkoholiziranosti.